Δήθεν

«Έχουμε γίνει το απόλυτο δήθεν. Κατά τη γνώμη μου, η κοινωνία που ζει, ιδιαίτερα τα τελευταία σαράντα χρόνια, μετά την πτώση της χούντας, είναι μια κοινωνία η οποία παρήγαγε το απόλυτο δήθεν. Είμαστε δήθεν πολιτικοί, δήθεν κυβερνώντες, δήθεν κυβερνώμενοι, δήθεν πολίτες, δήθεν δάσκαλοι, δήθεν μαθητές, δήθεν εργαζόμενοι?»*. Με αυτά τα λόγια η καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κα Μαρία Ευθυμίου περιγράφει τη σημερινή κοινωνία.


 


Με αυτή την περιγραφή, λοιπόν, θέλησα να ξεκινήσω το σχόλιό μου, όσον αφορά τον πρόσφατο αποκλεισμό της αθλήτριας του τριπλούν Παρασκευής Παπαχρήστου από τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί, ναι, είμαστε και αναπαράγουμε το απόλυτο ΔΗΘΕΝ?


 


Την 23χρονη αθλήτρια απέκλεισε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή λόγω του ρατσιστικού σχολίου της, όπως ερμηνεύτηκε το «μαύρο» χιούμορ που αναπαρήγαγε περί Αφρικανών, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης! Πριν τον αποκλεισμό, όταν η είδηση «κυκλοφόρησε» και συνοδεύτηκε από κάθε λογής σχόλια σχετικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις της αθλήτριας, οι οποίες, ισχύουν ή όχι, είναι παντελώς αδιάφορες για την κοινή γνώμη, «κινητοποιήθηκε» ένας «περίεργος» μηχανισμός που απαίτησε τη μη συμμετοχή της Παπαχρήστου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο επίκεντρό του κυβερνώσα και αντιπολιτευόμενη Αριστερά (κοίτα να δεις που συμφώνησαν οι συνιστώσες!) και οι? προμηθευτές των Ελβετικών Τραπεζών (ο παρανομήσας μιλούσε περί ήθους)!


 



Ας δεχτούμε πως το ανέκδοτο της αθλήτριας περί Αφρικανών ήταν ρατσιστικό σχόλιο. Με αυτή τη λογική, τα ανέκδοτα με τους Πόντιους δεν είναι; Ας καούν, λοιπόν, τα βιβλία με τα ποντιακά ανέκδοτα. Αλλά μας είναι τόσο αδιάφοροι οι Έλληνες του Πόντου, (έτσι δεν είναι κα Ρεπούση;) που αδιάφορος μας είναι κι ο «ρατσισμός» που ενδεχομένως υφίστανται μέσω του ανεκδοτικού χιούμορ!

 


Ας δεχτούμε πως το ανέκδοτο της αθλήτριας περί Αφρικανών ήταν ρατσιστικό σχόλιο. Ποιος από εμάς δεν έχει πει (ή ακούσει σε παρέα) ανέκδοτα «ρατσιστικού» χαρακτήρα; Αφήστε που σε κάποια, εκείνα με τους? Ζουλού, συμμετέχει κι ένας Πόντιος! Ποιος από εμάς δεν έχει πει ανέκδοτα με «μαύρο» χιούμορ; Όχι, όχι, σας παρακαλώ! Μη λέτε ψέματα?


 


Ας δεχτούμε πως το ανέκδοτο της αθλήτριας περί Αφρικανών ήταν ρατσιστικό σχόλιο. Έγινε όμως σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που θεωρητικά ο καθένας επικοινωνεί με φίλους και γνωστούς. Τί διαστροφή είναι αυτή να ψάχνουμε το οτιδήποτε, οπουδήποτε προς χάριν περιέργειας ή προσωπικού οφέλους; Είναι σα να κάθομαι σε μια καφετέρια με φίλους και κάποιος να κρυφακούει ή να ηχογραφεί με κασετοφωνάκι τη συζήτηση! Ποιους, αλήθεια, αφορά και γιατί; Μάλλον αρεσκόμαστε να κοιτούμε από την κλειδαρότρυπα τις ζωές των άλλων?


 


Ας δεχτούμε πως το ανέκδοτο της αθλήτριας περί Αφρικανών ήταν ρατσιστικό σχόλιο. Αν γινόταν σε μία εκπομπή τύπου Λαζόπουλου ή «Ράδιο Αρβύλα» θα ονομαζόταν σάτυρα? στην προκειμένη περίπτωση «ρατσιστικό σχόλιο»!


 


Ας δεχτούμε πως ο αποκλεισμός της αθλήτριας ήταν σωστός, διότι δεν αρμόζει σε αθλητές, εκπροσώπους του αθλητικού και ολυμπιακού πνεύματος, να κάνουν ρατσιστικούς υπαινιγμούς. Για το ρατσισμό που βιώνουν λόγω κρίσης (και πολιτικής ανικανότητας ή? σκοπιμότητας) οι Έλληνες αθλητές και οι ελληνικές αποστολές στο εξωτερικό, ούτε κουβέντα; Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σημαιοφόρος της γερμανικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες φέρεται να έγραψε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης: «Το Ολυμπιακό χωριό έχει γεμίσει με ξυπόλητους έλληνες αθλητές. Μόλις τους βλέπουμε κάνουμε τους χαζούς, γιατί φοβόμαστε ότι θα μας ζητήσουν δανεικά». Αν ισχύει κάτι τέτοιο, για ποιο ολυμπιακό ιδεώδες μιλάμε; Αν ισχύει η παραπάνω δήλωση γιατί η εν λόγω αθλήτρια βρίσκεται σήμερα στους Αγώνες (εκπροσωπώντας, μάλιστα, σα σημαιοφόρος το λαό της); Δυο μέτρα και δυο σταθμά?


 


Αφήνοντας πίσω τις εικασίες και πιάνοντας τα ερωτήματα θα καταλήξουμε πάλι στο ίδιο συμπέρασμα, πως παράγουμε, δηλαδή, το απόλυτο δήθεν.


 


Με ποιο δικαίωμα κουστουμαρισμένοι παράγοντες, που εκπροσωπούν την πολιτεία, απέκλεισαν μέσα σε λίγες ώρες ένα κορίτσι που για να φτάσει ως το να κερδίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκπροσωπώντας τα χώρα της, αφιέρωσε ώρες προπονήσεων σε στάδια και προπονητικά κέντρα, χύνοντας τόνους ιδρώτα, χωρίς τη στήριξη της αδιάφορης και φτωχής πολιτείας; Γιατί δεν αφήνουν λοιπόν στην άκρη τον καθωσπρεπισμό τους και να μας πουν τί θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία για να στηρίξει τους αθλητές της; Μια πολιτεία που παρέχει μηδέν, μηδενίζει με περίσσια ευκολία εκείνους που προσπαθούν στο εκατό!


 


Ο Ζακ Ρογκ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είπε κατά την έναρξη των Αγώνων του Λονδίνου πως «κατά μία έννοια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους». Γιατί δεν απαιτήθηκε να επιστρέψει κι εκείνος σπίτι του; Στο κάτω κάτω, αν η Ευρώπη και ο πλανήτης μάς σιχάθηκαν τόσο, γιατί δε τους προτείνουμε να ανάβουν τη φλόγα των Αγώνων από τούδε και στο εξής με αναπτήρα σε κάποιο σημείο του ανήλιαγου Λονδίνου;


 


Γιατί τα τελευταία χρόνια ανεχόμαστε κάθε «εθνοπατέρα» πολιτικάντη ηγεμονίσκο, που, εξαθλιώνοντας το λαό και εξευτελίζοντας τη χώρα, έλεγε και από μία προσβλητική ηλιθιότητα, χωρίς να έχει επιπτώσεις για τον ίδιο; Γιατί όλοι αυτοί μας κουνάν τα δάκτυλα εντός των τειχών και τρώνε φάπες με εφημερίδες εκτός;


 


Γιατί ανεχόμαστε την κα. Λαγκάρντ, επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., που έχει αφαιμάξει τους Έλληνες πολίτες, η οποία έκανε προσφάτως κάποια ιδιαιτέρως υποτιμητικά σχόλια για τους Έλληνες, αλλά παρΆ όλΆ αυτά δεν βρέθηκε έκπτωτη της θέσης της; Α! Ξέχασα, η Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη και παρέμεινε στη θέση της συνεχίζοντας να απολαμβάνει τον παχυλό μισθό της. Η συγγνώμη της Παπαχρήστου δεν ήταν, φαίνεται, ικανή να την αφήσει να απολαύσει τους καρπούς των κόπων της!


 


Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τόσο οι γνωστοί, όσο και οι άγνωστοι, εκείνοι οι κομπλεξικοί που επιθυμούν να κερδίσουν λίγη πανευρωπαϊκή δημοσιότητα κάνοντας δηλώσεις για την Ελλάδα, προβαίνουν με απίστευτη συχνότητα, τα τελευταία χρόνια, σε κάθε λογής υποτιμητικά σχόλια αναφορικά με τη χώρα μας, η οποία ταπεινωμένη δέχεται κάθε εξευτελισμό. Αυτοί; Γιατί δεν παραπέμπονται κάπου για τις εμμονές και το ρατσισμό που εντόνως επιδεικνύουν;


 


Αυτά κι άλλα πολλά (φαινομενικά ανόμοια πράγματα μεταξύ τους). Κι άλλα πολλά, που θα σκεφτώ αργότερα ή που θα σκεφτείτε κι εσείς, γεγονότα που μαρτυρούν την υποκρισία αυτής της παγκόσμιας, πλέον, δήθεν κοινωνίας. Μιας κοινωνίας γεμάτης με σοβαροφανής «αμόλυντους», που, έχοντας κάθε φορά μεγαλύτερη δύναμη, ποδοπατούν εκείνους τους σοβαρούς και τίμιους που έχουν μικρότερη, ελάχιστη ή καθόλου ισχύ.




 


Υπομονή και επιμονή?


 


   Ο? Δήθεν (Ν.Ι.Κ.)

 


____________


* Απόσπασμα από την τηλεοπτική συνέντευξη της κας Μαρίας Ευθυμίου στην εκπομπή «στην πράξη.gr» που προβλήθηκε στις 4/3/2012 από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ». Η κα Ευθυμίου είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Φωτογραφίες


επιστροφή
επάνω