1 χρόνος «Το Γεφύρι»

Ήταν Οκτώβρης του 2014 όταν εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας. «Το Γεφύρι» μπήκε στη ζωή μας και σήμερα, δώδεκα μήνες μετά, συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο παρουσίας του στα τοπικά πράγματα.


 

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας εφημερίδας του Καραβά ξεκίνησε από ένα προσωπικό «καπρίτσιο»! Σκέφτηκα πως η ιστοσελίδα του χωριού (e-karavas.gr) κάνει σπουδαία δουλειά, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τις δραστηριότητες του Συλλόγου, του οικισμού μας και των ανθρώπων του, αλλά ίσως να μην μπαίνει σε όλα τα σπίτια, κυρίως σε εκείνα που -λόγω μη εξοικείωσης- δεν έχουν άμεση, συχνή ή και καθόλου επαφή με το διαδίκτυο. 

 

Δεύτερη σκέψη ήταν πως το διαδίκτυο (όπου αναρτώνται όλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας) διακρίνεται για την αμεσότητα και την ταχύτητα της πληροφορίας? έχει όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα: Δεν αντέχει στο χρόνο, διότι μία ανάρτηση μπορεί εύκολα, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα -ηθελημένα ή μη- να αφαιρεθεί από την οποιαδήποτε σελίδα είναι δημοσιευμένη! Αντίθετα, το χαρτί -και κατ’ επέκταση η εφημερίδα- έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει την είδηση και την πληροφορία και να τη διαφυλάττει αναλλοίωτη στο χρόνο. «Scripta manent» έλεγαν, άλλωστε, οι Λατίνοι, δηλαδή «τα γραπτά μένουν».

 

Έχοντας αυτές τις σκέψεις, η ιδέα της εφημερίδας στροβίλιζε για μερικούς μήνες στο μυαλό μου, ώσπου, σε μία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, μετουσιώθηκε σε λόγο. Παρά το αρχικό ξάφνιασμα και την αμφιβολία για το αν το εγχείρημα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και να πετύχει, τα μέλη έδωσαν το «ΟΚ» και αμέσως ξεκίνησε η σχεδίαση, δίνοντας στο νέο έντυπο σάρκα και οστά.

 

Το όνομα της εφημερίδας είχε γεννηθεί παράλληλα με την ιδέα: «Το Γεφύρι». Το όνομα, καθώς και το λογότυπο που την κοσμεί, είναι εμπνευσμένα από το ιστορικό «Γεφύρι του Κόπανου» που δέσποζε κατά το παρελθόν στην περιοχή, κατάλοιπα του οποίου υπάρχουν έως τις μέρες μας. Το Γεφύρι του Κόπανου είναι -ίσως- το σπουδαιότερο μεταβυζαντινό μνημείο του Ευρώτα και της Λακεδαίμονος και έχει συνδεθεί έμμεσα με τον Καραβά, αφού αποτελεί το έμβλημα του Συλλόγου μας από την ίδρυσή του. Μάλιστα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβα, κατά διαστήματα, προσπαθεί με διάφορες δράσεις του να αναδείξει αυτό το σημαντικό, αλλά και ξεχασμένο, μνημείο της περιοχής μας. 

 

Η εφημερίδα έχει μηνιαία κυκλοφορία, εκδίδεται σε 300 αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν στους κατοίκους του Καραβά -αλλά και σε όμορές του περιοχές- ενισχύοντας την ιστοσελίδα e-karavas.gr, επικοινωνώντας τα νέα του χωριού σε κάθε σπίτι, ανεξάρτητα από την ύπαρξη διαδικτύου ή μη. Στόχος, όμως, είναι -πέραν του να φιλοξενεί θέματα και ειδήσεις από τον οικισμό μας- να καταγράφει και σημαντικές ειδήσεις και γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, της Λακεδαίμονος και της Λακωνίας. Επίσης, στις σελίδες της εφημερίδας μας δημοσιεύονται αφιερώματα, παλιές φωτογραφίες, άρθρα των κατοίκων του οικισμού μας και συνεντεύξεις σημαινόντων συμπολιτών μας στα «Πρόσωπα δίπλα μας».

 

Ωστόσο, ενδιαφέρουσα κίνηση ήταν κι η παράλληλη δημιουργία του «νέου Κοκτέιλ», ενός ενθέτου, στο οποίο γράφουν και το οποίο επιμελούνται παιδιά από τον Καραβά. Σκοπός του «νέου Κοκτέιλ» είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το έντυπο μέσο που λέγεται εφημερίδα, είτε σαν συντάκτες, είτε σαν αναγνώστες. Έτσι, το «νέο Κοκτέιλ» δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τα παιδιά για τα παιδιά, ώστε στις σελίδες του να φιλοξενούνται κείμενα, σκέψεις, φωτογραφίες, ζωγραφιές, παιχνίδια γνώσης και οτιδήποτε άλλο θα ήθελε κάθε παιδί να εξωτερικεύσει και να εκφράσει! Αφορμή, αλλά και πρόδρομος, για τη δημιουργία του «νέου Κοκτέιλ» στάθηκε η παλιά χειρόγραφη εφημερίδα των παιδιών του Καραβά με τίτλο «ΚΟΚΤΕΪΛ», η οποία κυκλοφόρησε σε μερικά τεύχη το καλοκαίρι του 1993.

 

«Το Γεφύρι» ξεκίνησε να σχεδιάζεται δειλά δειλά και κάπως έτσι, με τον ίδιο τρόπο, η πρώτη έκδοση μπήκε σε όλα τα σπίτια του οικισμού, κυκλοφορώντας παράλληλα και σε επιλεγμένα σημεία στη Σπάρτη και σε γειτονικά χωριά. Σε πρώτη φάση, ένας-δύο είχαμε αναλάβει τη συγκέντρωση και σύνταξη της ύλης, χρηματοδοτώντας συνάμα την πρώτη έκδοση από ιδίους πόρους. Σταδιακά, η εφημερίδα (το «εφημεριδάκι» όπως κάποιοι το αποκαλούν, διότι το μέγεθός του είναι Α4) άρχισε να αποκτά κοινό. Πέραν των ενός-δυο που ασχοληθήκαμε στην αρχή, ακόμη περισσότεροι συγχωριανοί μας άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν με κάποιο τρόπο στην εφημερίδα, είτε στέλνοντας κείμενα, είτε άρθρα, είτε άλλο υλικό. Συνολικά, περίπου 20 Καραβιώτες -κι όχι μόνο- συμμετείχαν στην εφημερίδα αυτούς τους δώδεκα μήνες, άλλοι με μεγαλύτερη κι άλλοι με μικρότερη συχνότητα ο καθένας.

 

Σημαντική υπήρξε, ωστόσο, και η οικονομική ενίσχυση από αρκετούς συγχωριανούς μας, καθώς κι από άλλους Σπαρτιάτες συμπολίτες μας. Από την «χρηματοδότηση» ενός ολόκληρου φύλλου, έως την τακτική ή λιγότερο συχνή «συνδρομή», αρκετοί στάθηκαν συνοδοιπόροι στην προσπάθεια έκδοσης της εφημερίδας. Ενδεικτικές της αγάπης προς την προσπάθεια είναι κάποιες φράσεις που έχω συγκρατήσει όπως: «Όσο τη ?βγάζεις?, θα έρχεσαι να σου δίνω ενίσχυση» ή «Άμα καμιά φορά ?ξεμείνεις? θα ‘ρθείς να μου το πεις». Αξίζει να σημειωθεί πως η έκδοση της εφημερίδας δεν ζημίωσε οικονομικώς το Σύλλογο, αφού ούτε ένα ευρώ δεν βγήκε από το ταμείο του προς ενίσχυσή της.

 

Σημαντικότερες όλων, όμως, ήταν οι αντιδράσεις των συγχωριανών μου όταν μοίραζα πόρτα πόρτα με το μηχανάκι την εφημερίδα. Οι χαρές των μικρών και τα «γιούπιιι» για τα παιχνίδια γνώσης του «νέου Κοκτέιλ», αλλά και τα «σε περιμέναμε» ή τα «ήρθε η εφημερίδα μας;» από τους μεγαλύτερους, ηχούσαν σαν μια ηθική ικανοποίηση για την προσπάθεια. Όμως, εκείνο που για μένα είχε περισσότερη σημασία είναι πως, σήμερα, την εποχή της κρίσης, των φόρων και των λογαριασμών, τα σκουριασμένα γραμματοκιβώτια στις γειτονιές του χωριού μου γέμισαν με λίγο «χρώμα» -έστω κι ασπρόμαυρο- κι ο ήχος της σκουριάς ηχούσε λίγο πιο ευχάριστα όταν οι αποδέκτες λάμβαναν την εφημερίδα. 

 

«Το Γεφύρι», το οποίο δημιουργήθηκε με περίσσιο μεράκι, συμπλήρωσε ένα χρόνο προσπαθώντας να διαφυλάξει το παρελθόν, να προβάλλει το παρόν και να παραδειγματίσει το μέλλον. Και συνεχίζει με τον ίδιο στόχο? 

 

Κι όπου πάει, όσο πάει!

 

Καλή σας ανάγνωση?   

 

Νίκος Ι. Καρμοίρης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά  

 

// editorial της εφημερίδα «Το Γεφύρι» - Οκτώβριος 2015 //

 

kolaz protoselida gef


* Τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Το Γεφύρι» από τον Οκτώβριο 2014 έως τον Οκτώβριο 2015


επιστροφή
επάνω