Αρχαία Σπάρτη FC!

08/07/2016

Πόσο συγκλονιστικό είναι για έναν Σπαρτιάτη - κυρίως - να βρίσκεται σε γήπεδο του εξωτερικού κι εκείνο να σείεται από την βροντερή ιαχή «SPARTA»; Πόσο σπουδαίο είναι, ταυτόχρονα, να γίνεται αντιληπτή η δυναμική του ονόματος της Σπάρτης στο εξωτερικό κι ακόμα περισσότερο η σύνδεση του ονόματος αυτού με τον αθλητισμό ανά την υφήλιο.  

Λιθαράκι 1ο: Τον περασμένο χειμώνα, εβρισκόμενος σε ταξίδι στην Τσεχία ευτύχησα να παρακολουθήσω παιχνίδι της κορυφαίας ομάδας της χώρας, της Σπάρτα Πράγας (Sparta Praha). Συμπτωματικά η τσεχική «Σπάρτα» αναμετρούνταν με τον γειτονικό Αστέρα Τρίπολης, σε ευρωπαϊκό παιχνίδι στο πλαίσιο του Europa League (26.11.2015). Πόσο συγκλονιστικό είναι, λοιπόν, να ακούς τους Τσέχους φιλάθλους να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα «Sparta» στην κατάμεστη «Generali Arena»;

Λιθαράκι 2ο: «Σερφάροντας» στο διαδίκτυο πριν από αρκετούς μήνες, εντελώς τυχαία «σκόνταψα» σε αφιέρωμα αθλητικής ιστοσελίδας με τίτλο «Αρχαία Ελλάς FC»*. «Ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος της Τσεχίας, η Σπάρτα Πράγας, γίνεται σήμερα (σ.σ. 16/11) 121 ετών. Είχατε συνδέσει ποτέ το όνομά της με την αρχαία Σπάρτη; Αν ναι, καλά κάνατε, αφού οι Βάκλαβ, Μπόχουμιλ και Ρούντολφ Ρουντλ, τα τρία αδέρφια που ίδρυσαν τη Σπάρτα, είχαν στο μυαλό τους την ελληνική πόλη όταν δημιουργούσαν την τσεχική ομάδα», αναφέρει στην εισαγωγή του ο αρθρογράφος. Με την παραπάνω αφορμή, το αφιέρωμα ανέφερε ομάδες - παγκοσμίως - που έχουν «βαπτισθεί» επηρεασμένες από την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιστορία.

Η Σπάρτη έχει? ονοματοδοτήσει πολυάριθμους αθλητικούς συλλόγους και βρίσκεται στη δεύτερη θέση του σχετικού αφιερώματος, πίσω από την Ολυμπία που, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και ολυμπιακού ιδεώδους, κατέχει τα πρωτεία.

Πόσες ομάδες έχουν, λοιπόν, δανειστεί το όνομα «Σπάρτη»; Πόσους έχει εμπνεύσει η αρχαία σπαρτιατική ιστορία, το πάθος και ο δυναμισμός των προγόνων μας; Η σκέψη αυτή με ώθησε να αναζητήσω και να βρω - στο μέτρο του δυνατού -  ομάδες που φέρουν παγκοσμίως το όνομα «Σπάρτη» και να τις καταγράψω παρακάτω, διαχωρίζοντάς τες κατά άθλημα:

     - Ποδόσφαιρο: Sparta Praha (Τσεχία), Sparta Rotterdam (Ολλανδία), The Spartans (Σκωτία), Blyth Spartans AFC (Αγγλία), Twyford Spartans YFC (Αγγλία), SK Sparta Kr? (Τσεχία), FC Sparta Brno (Τσεχία), N.I.V.O. Sparta (Ολλανδία), VV Sparta Nijkerk (Ολλανδία), KFC Sparta Petegem (Βέλγιο), Sparta FC  (Ισπανία), FC Sparta Bremerhaven (Γερμανία), Hamrun Spartans FC (Μάλτα), Sparta Brodnica (Πολωνία), Sparta (Τέξας/ΗΠΑ), Blacktown Spartans (Αυστραλία), Spartans FC (Κένυα)

     - Διοργανώσεις: Spartan Race (διεθνής αθλητική διοργάνωση), Spartan South Midlands Football League (Αγγλία - πρώην ποδοσφαιρική λίγκα του Λονδίνου)

     - Δρομικοί σύλλογοι: Fairlands Valley Spartans (Ηνωμένο Βασίλειο) / Στίβος: Sparta Atletik (Δανία)

O κατάλογος είναι μακρύς και ατελείωτος, καθώς συναντώνται ομάδες με το όνομα «Σπάρτη» σε πληθώρα αθλημάτων όπως: μπάσκετ (π.χ. BBC Sparta Bertrange/Λουξεμβούργο),  κρίκετ (π.χ. Spartan Cricket Club/νησιά Μπαρμπέιντος, Sparta Cricket 1888/Ολλανδία), χάντμπολ (π.χ. Sparta IF/Φινλανδία), ποδόσφαιρο σάλας (π.χ. La Crosse Spartans/ΗΠΑ), μπέιζμπολ (π.χ. NTX Spartans/Τεξας-ΗΠΑ), χόκεϊ (π.χ. Sparta Praha/Τσεχία, Southern Oregon Spartans/ΗΠΑ), ράγκμπι (π.χ. Manchester Village Spartans RUFC /Αγγλία, Sparta Rugby/Ολλανδία), αμερικανικό ποδόσφαιρο (π.χ. Hutt Valley Spartans/Νέα Ζηλανδία, Salinas Valley Spartans/ΗΠΑ), κ.ά**.  

Υπάρχουν, επίσης, δεκάδες ομάδες πανεπιστημίων και σχολείων, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποκαλούνται Spartans, δηλαδή Σπαρτιάτες, πολλές εκ των οποίων έχουν τμήματα σε παραπάνω από ένα αθλήματα.

Λιθαράκι 3ο και ½:   Πρόσφατα, συγγενής εξ ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συζήτησης αναφέρθηκε στην κολεγιακή ομάδα αμερικάνικου φούτμπολ του Πανεπιστημίου Michigan State. Το όνομά της; Spartans! «Πολλές πανεπιστημιακές ομάδες λέγονται Spartans στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, «αλλά οι Σπαρτιάτες του Μίσιγκαν είναι η κορυφαία όλων». Και συνέχισε: «Εδώ υπάρχει σχολή ?Αθλητικού Μάνατζμεντ?. Εσύ που ασχολείσαι με τις αδελφοποιήσεις δεν έχεις κάποια ιδέα να προτείνεις σε επίπεδο πανεπιστημίων;». Ο σπόρος έπεσε?

Η ομάδα των Spartans Michigan State θεωρείται η κορυφαία κολεγιακή ομάδα της Αμερικής και το σύνθημα «Go Spartans!» που την συνοδεύει και την χαρακτηρίζει είναι γνωστό στους φίλους του αθλητισμού σε όλο τον κόσμο. Εκτός του αμερικανικού ποδοσφαίρου οι MSU Spartans έχουν τμήματα και διακρίσεις σε πληθώρα αθλημάτων? ομαδικών και ατομικών. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως οι «Σπαρτιάτες» του Μίσιγκαν έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο του κινηματογράφου, καθώς τα επιτεύγματά τους έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη!


--------------------------------------------------------------

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως υπολογίσιμη μερίδα του παγκόσμιου αθλητισμού έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ιστορία της πόλης μας, καθώς είναι ουκ ολίγες οι ομάδες που φέρουν το όνομα της Σπάρτης. Πως, λοιπόν, η ίδια η πόλη θα μπορούσε να «εκμεταλλευτεί» το γεγονός αυτό και να το αξιοποιήσει προς όφελός της;

Αρχικά, η άνοδος της Α.Ε. Σπάρτης στις επαγγελματικές κατηγορίες θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η Διοίκηση της νεοσύστατης ΠΑΕ θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες που φέρουν το όνομα «Σπάρτη», στοχεύοντας σε συνεργασίες σε διάφορους τομείς, όπως ακαδημίες, ανταλλαγές ποδοσφαιριστών, κ.ο.κ. Ωστόσο, κορυφαία ενέργεια όλων θα μπορούσε να ήταν η διεξαγωγή και καθιέρωση ενός διεθνούς ποδοσφαιρικού τουρνουά, ενός «Sparta Tournament», στο γήπεδο της Α.Ε.Σ. με τη συμμετοχή ομάδων που έχουν ως κοινό το ίδιο όνομα!

Σε δεύτερη φάση, ίσως το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του ΠΑΠΕΛ θα μπορούσε να αναζητήσει συνεργασίες ή κάποιου είδους «αδελφοποίηση» με πανεπιστήμια που έχουν αθλητικές ομάδες με το όνομα «Σπάρτη», και γιατί όχι με το κορυφαίο όλων, εκείνο του Michigan State. Άλλωστε, η ιδέα τριών φοιτητών που οραματίστηκαν και έφεραν τους παλαιμάχους της Μπαρτσελόνα στη Σπάρτη για έναν φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα δείχνει το δρόμο για αντίστοιχες σπουδαίες δράσεις, θυμίζοντας πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

Καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να παίξει ο Δήμος Σπάρτης και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου, θέτοντας υπό τη σκέπη τους οποιαδήποτε αντίστοιχη ιδέα, βασισμένη στις ανωτέρω σκέψεις. Ίσως, μάλιστα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία αθλητική «αμφικτιονία» σωματίων με το όνομα «Σπάρτη», με επίκεντρο την πόλη της Σπάρτης ως οικοδέσποινα. Βασική προϋπόθεση, όμως, όλων είναι και η παράλληλη ανάπτυξη των αθλητικών δομών της περιοχής μας?

Μέσα, λοιπόν, από αυτό το άρθρο-πρόταση τοποθετώ λιθαράκι λιθαράκι τις σκέψεις μου, ευελπιστώντας στο σταδιακό χτίσιμο ενός αθλητικού οικοδομήματος. Μένει να φανεί αν οι ιθύνοντες έχουν τη δυνατότητα, αλλά κυρίως τη θέληση, να χρησιμοποιήσουν το μυστρί με μαστοριά?
 * «Αρχαία Ελλάς FC», sport24.gr, 16-11-2014, επιμ: Στέλιος Χαρτζουλάκης

** Αναζητώντας στο διαδίκτυο, μπορεί να συναντήσει κανείς ονόματα ομάδων εμπνευσμένα από την Αρχαία Σπάρτη από το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο και τον Καναδά, έως τη Μαλαισία, το Πακιστάν και το Καζακστάν!


 


33323_vac_7746   football-12

   


Νίκος Ι. Καρμοίρης  |  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Γεφύρι» του Ιουλίου 2016


επιστροφή
επάνω