Γιόρτασε Παναγιά και μάνα ο Καραβάς

05/02/2017

Την Παναγία την επονομαζόμενη «Καραβιώτισσα», η εικόνα της οποίας ενθρονίστηκε πρόσφατα στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, γιόρτασε για πρώτη φορά η Ενορία του Καραβά την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου η Ενορία καθιερώνει τον εορτασμό της Παναγίας της Καραβιώτισσας την πρώτη Κυριακή μετά τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου), εορτή κατά την οποία η Ορθοδοξία τιμά και εορτάζει την Παναγία και την μητέρα.

Έτσι, με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, όπου ψάλθηκε σε ήχο πρώτο το απολυτίκιον της Παναγίας της Καραβιώτισσας. Αρκετοί χωριανοί και κάτοικοι όμορων περιοχών παρευρέθηκαν στον εορτασμό τιμώντας την Παναγία και την μητέρα. 

Στο πλαίσιο του εορτασμού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά προσέφερε Άρτο υπέρ υγείας των μελών του Συλλόγου και όλων των κατοίκων του χωριού. 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας και την Ορθόδοξη γιορτή της μητέρας, πραγματοποιήθηκε ομιλία από την πρεσβυτέρα, Θεολόγο κα. Σταυρούλα Ορφανάκου-Βουρβουριώτη, η οποία με τον πλούσιο και μεστό λόγο της συγκίνησε το εκκλησίασμα. 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος της Ενορίας Καραβά π. Ηλίας Βουρβουριώτης βράβευσε συμβολικά τη γηραιότερη εν ζωή γυναίκα του χωριού, την υπεραιωνόβια κα. Χάιδω Σαραντάκου, τιμώντας στο πρόσωπο της 103χρονης γυναίκας όλες τις μητέρες, γιαγιάδες και προγιαγιάδες του Καραβά. Η απονομή του επαίνου πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον εκκλησιασμό στην οικία της βραβευθείσας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος μαζί με το αντίδωρο προσέφερε σε όλες τις γυναίκες αναμνηστικό δώρο. Κατόπιν παρατέθηκε πλούσιο κέρασμα στο κυλικείο του χωριού, το οποίο είχε ετοιμάσει η Ενορία σε συνεργασία με τις ενορίτισσες.

Υπενθυμίζεται πως την εικόνα της Παναγίας της Καραβιώτισσας μετέφερε στον οικισμό του Καραβά ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος στις 15 Οκτωβρίου 2016, ημέρα έναρξης των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στο κάτω μέρος της εικόνας υπάρχει η εξής προσευχή την οποία απευθύνουν οι μητέρες του Καραβά προς την Παναγιά: «Ἄχραντε ἄσπιλε ἀειπάρθενε ἁγνή βαστάζουσα σαὶς ἀγκάλαις τὸν Θεὸν γόνυ κλινουσῶν ψυχῆς τε καὶ σώματος δέξαι δέησιν προσαγάγουσα τῷ υἱῷ Σοῦ εὐλαβῶν μητέρων κώμης Καραβᾶ ζωῆς ἠ αἰτία ὡς κυήσασα ζωὴν».

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες…


Φωτογραφίες


επιστροφή
επάνω