Γιόρτασε Παναγιά & μάνα ο Καραβάς!

04/02/2018

Την Παναγία την επονομαζόμενη «Καραβιώτισσα», η εικόνα της οποίας ενθρονίστηκε πριν δύο χρόνια στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με αφορμή τα 60 έτη από τα εγκαίνια του ναού, γιόρτασε η Ενορία του Καραβά την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.

Σύμφωνα με απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου η Ενορία καθιέρωσε τον εορτασμό της Παναγίας της Καραβιώτισσας την πρώτη Κυριακή μετά τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου), εορτή κατά την οποία η Ορθοδοξία τιμά και εορτάζει την μητέρα.

Έτσι, με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, όπου ψάλθηκε σε ήχο πρώτο το απολυτίκιο της Παναγίας της Καραβιώτισσας. Με τον εφημέριο της Ενορίας συλλειτούργησε ο συνταξιούχος εφημέριος του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης π. Χρήστος Τσαγκαρούλης, ενώ αρκετοί χωριανοί και κάτοικοι όμορων περιοχών παρευρέθηκαν στον εορτασμό τιμώντας την Παναγιά και την μητέρα. 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας και την Ορθόδοξη γιορτή της μητέρας, πραγματοποιήθηκε ομιλία από την συγχωριανή μας, εκπαιδευτικό και Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, κα. Σοφία Παινέση

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε σε όλες τις γυναίκες αναμνηστικό δώρο και στη συνέχεια παρατέθηκε πλούσιο κέρασμα στο κυλικείο του χωριού, το οποίο είχε ετοιμάσει η Ενορία σε συνεργασία με τις ενορίτισσες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στο κάτω μέρος της εικόνας της Παναγιάς της Καραβιώτισσας υπάρχει η εξής προσευχή, την οποία απευθύνουν οι μητέρες του Καραβά προς την Παναγιά: «Ἄχραντε ἄσπιλε ἀειπάρθενε ἁγνή βαστάζουσα σαὶς ἀγκάλαις τὸν Θεὸν γόνυ κλινουσῶν ψυχῆς τε καὶ σώματος δέξαι δέησιν προσαγάγουσα τῷ υἱῷ Σοῦ εὐλαβῶν μητέρων κώμης Καραβᾶ ζωῆς ἠ αἰτία ὡς κυήσασα ζωὴν».

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες…


Φωτογραφίες


επιστροφή
επάνω