Χαιρετισμός Προέδρου στην Ημερίδα για την «Πίττα» και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Σπάρτης

22/03/2018

Ύστερα από την έντονη δραστηριότητα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά σχετικά με την  ανάδειξη και διάσωση του Γεφυριού του Κόπανου,  ο Σύλλογός μας, με «πυξίδα» την όλη  προηγούμενη επιτυχημένη κατά γενική ομολογία δράση του, αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα ακόμα μνημείο που βρίσκεται στην περιοχή του οικισμού Καραβά˙ την «Πίττα».

Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός από τη δική μας επιθυμία, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι προτροπές που εκφράστηκαν προς το Δ.Σ. πρόσφατα, κατά τις παρουσίαση των πρακτικών της ημερίδας για το Γεφύρι.

Έτσι, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και να αναδείξουμε την «Πίττα», που στέκει εντυπωσιακά σε ελαιώνα  του οικισμού μας. Όπως θα αναλύσουν και ομιλήτριες, πρόκειται για έναν πεσσό του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Σπάρτης, που στο πάνω μέρος του φέρει κεραμοπλαστικό κόσμημα που θυμίζει πίττα, και από το οποίο έχει προκύψει και το τοπωνύμιο  της περιοχής. Με αφορμή, λοιπόν, την «Πίττα» θα μιλήσουμε και για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Σπάρτης. Συμβολικά η μερίδα μας προγραμματίστηκε για σήμερα (21/3/2018) με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, που από τον ΟΗΕ έχει οριστεί 22α Μαρτίου.

Η φιλοσοφία του Συλλόγου μας κινείται σε έναν διπλό άξονα. ΑφΆ ενός να αναδείξουμε τον τοπικό πολιτισμό και τα μνημεία της περιοχής μας, όπως πράξαμε νωρίτερα και με το Γεφύρι του Κόπανου, και αφΆ ετέρου να εκμεταλλευτούμε και να αναδείξουμε το επιστημονικό προσωπικό του οικισμό μας. Γιατί, ξέρετε, σπουδάζουμε και παρά την κάψα και το μεράκι για να ασχοληθούμε με το αντικείμενο των σπουδών μας, οι συγκυρίες δεν είναι πάντοτε ευνοϊκές. Οπότε ο Σύλλογος, στο κομμάτι που του αναλογεί, παρέχει την ευκαιρία και την αφορμή προς αυτή την κατεύθυνση, προς όφελος πάντα της Κοινωνίας.

Υπήρξε κι η ευτυχής συγκυρία να συνυπάρξουμε σε έναν πολιτιστικό σύλλογο μία αρχαιολόγος και ένας ιστορικός και να δώσουμε μία άλλη πολιτισμική, πιο ιστορικοαρχαιολογική, χροιά σε κάποια πράγματα.

Όσον αφορά την «Πίττα» και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο ο πρώτος στόχος επετεύχθη σήμερα με τη διεξαγωγή της ημερίδας. Επόμενος στόχος είναι η έκδοση των σημερινών ανακοινώσεων/πρακτικών. Ευελπιστούμε να σταθεί ξανά στο πλευρό μας το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, όπως έπραξε και στην ανάλογη περίπτωση των πρακτικών της ημερίδας για το Γεφύρι του Κόπανου, συμβάλλοντας στο έργο μας και την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.

Θα ήθελα, τέλος, να κάνω μία αναφορά όσον αφορά στην επιλογή αυτής της αίθουσας, η οποία είναι συμβολική. Είναι τιμή για εμάς να πραγματοποιούν μία εκδήλωση στην αίθουσα που φέρει το όνομα του αείμνηστου συγχωριανού μας Γεώργιου Περδικλώνη, ο οποίος υπήρξε και μέλος του Συλλόγου μας. Σας μεταφέρω, μάλιστα, τους χαιρετισμούς της συζύγου του κας Ζαζάς Περδικλώνη, που ήθελε να είναι σήμερα κοντά μας, αλλά για διάφορους λόγους δεν κατάφερε να παρευρεθεί. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Συλλόγου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης για την στήριξη, τον κ. Γιώργο Γιαξόγλου για την παραχώρηση του εξαιρετικού σχεδίου, το οποίο κόσμησε το έντυπο υλικό της ημερίδας μας και την κυρία Πολυτίμη Πολυχρονάκου για την παραχώρηση αποκλειστικά για σήμερα του υπέροχου πίνακα που είχε φιλοτεχνήσει ο αείμνηστος Σπύρος Λούης, όπου αποτυπώνεται εξαίρετα η «Πίττα».

21 Μαρτίου 2018
Νίκος Ι. Καρμοίρης
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά


επιστροφή
επάνω