«Το Γεφύρι» αρχειοθετείται!

13/11/2018

Από το πρώτο κιόλας διάστημα κυκλοφορίας της, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, τηρεί αρχείο της εφημερίδας «Το Γεφύρι». Οι ιθύνοντες του Συλλόγου φυλάσσουν στο αρχείο τους πέντε αντίτυπα έκαστου φύλλου της εφημερίδας. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, τα φύλλα της περιόδου 2014-2016 δόθηκαν σε ένα βιβλιοδετείο στα Εξάρχεια των Αθηνών, όπου βιβλιοδετήθηκαν σε πέντε ίδιους τόμους. Ο ένας τόμος πλέον βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, κι ένας προσφέρθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Λακωνίας, ενώ οι υπόλοιποι τρεις φυλάσσονται στο προσωπικό αρχείο του ιδρυτή και συντάκτη της εφημερίδας.  
  
Ο πρώτος τόμος του αρχείου (2014-2016) περιέχει τα φύλλα από  τον Οκτώβριο 2014 (φύλλο Νο1) έως και τον Δεκέμβριο 2016 (φύλλο Νo27), και αφορά την περίοδο που η εφημερίδα εκδιδόταν με μηνιαία συχνότητα και είχε διαστάσεις Α4 (21 x 29,7cm).   Επόμενος στόχος είναι να βιβλιοδετηθεί μελλοντικά και το αρχείο της περιόδου 2017 κι εξής, διάστημα κατά το οποίο η εφημερίδα μας εκδίδεται με δίμηνη συχνότητα και έχει μεγαλύτερες διαστάσεις (24,25 x 33cm). 
   
Αξίζει να αναφερθεί, πως από το πρώτο φύλλο μέχρι το τρέχον, η εφημερίδα «Το Γεφύρι» κατά την διανομή της αποστέλλεται ανελλιπώς (σε δύο αντίτυπα ανά φύλλο) και στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η οποία τηρεί ένα ογκώδες αρχείο τοπικού Τύπου. Στη Βιβλιοθήκη στεγάζεται και λειτουργεί ένα ξεχωριστό τμήμα, το Τμήμα Περιοδικών και Εφημερίδων, με σημαντική συλλογή λακωνικών εφημερίδων και περιοδικών αλλά και με περιοδικά ποικίλου ενδιαφέροντος. 
   
Έτσι, λοιπόν, όποιος επιθυμεί να βρει παλιότερα φύλλα της εφημερίδας μας μπορεί να ανατρέξει και να τα αναζητήσει στο Τμήμα Περιοδικών και Εφημερίδων της Δ.Κ. Βιβλιοθήκης Σπάρτης ή/και στα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Λακωνίας.


επιστροφή
επάνω