Στην Κύπρο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά για υπογραφή συμφώνου αδελφοσύνης

30/11/2018

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε το διάστημα 24-27 Νοεμβρίου 2018 αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Συλλόγου, κ.κ. Νίκο Ι. Καρμοίρη και Παναγιώτη Νικόλαρο, αντίστοιχα, και τα μέλη του Συλλόγου κ.κ. Σοφία Παινέση και Ισμήνη Παινέση, ύστερα από πρόσκληση του Δήμαρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου του κατεχόμενου Δήμου Καραβά. 

Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, σε πνεύμα χαράς και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο Λευκωσίας εκδήλωση Υπογραφής Πρωτοκόλλου Αδελφοσύνης Γεωγραφικών Οντοτήτων με την Ονομασία «Καραβάς», μεταξύ του Δήμου Καραβά Κύπρου, της Κοινότητας Καραβά Κυθήρων και του Οικισμού Καραβά Σπάρτης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον οικείο Δήμο σε συνεργασία με τους Κοινοτάρχες Καραβά και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο φιλοξενίας δεκαμελούς αποστολής από τους Δήμους Αμυνταίου, Λειψών και Κυθήρων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά, με σκοπό την ενδυνάμωση και περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων τους. Εκτός των αποστολών από την Ελλάδα, παρευρέθηκαν, επίσης, ο Έπαρχος Κερύνειας κ. Ανδρέας Λουκά ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών Κύπρου, οι πρώην Δήμαρχοι Καραβά κ.κ. Γιάννης Παπαϊωάννου και Πανίκος Τσέντας  και οι Πρόεδροι και αξιωματούχοι όλων των οργανωμένων συνόλων του κατεχόμενου Καραβά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό-καλωσόρισμα του Δήμαρχου Καραβά κ. Νίκου Χατζηστεφάνου και συνεχίστηκε με παρουσιάσεις των τριών Καραβάδων, από τους εκπροσώπους των ανωτέρω φορέων, μέσω περιγραφών και προβολών φωτογραφιών και ταινιών, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκομένους να γνωρίσουν τους τρεις τόπους με το κοινό τοπωνύμιο.  

Ακολούθησε η υπογραφή Συμφώνου για την ίδρυση Δικτύου Αδελφοσύνης, με την επωνυμία «Δίκτυο Καραβά», μεταξύ των εκπροσώπων του Δήμου Καραβά Κύπρου, της Κοινότητας Καραβά Κυθήρων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά Σπάρτης. Μετά την υπογραφή πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων και ολιγόλεπτοι χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Τ. Κοινότητας Καραβά Κηθύρων κ. Γιώργο Τσάκο και τον Πρόεδρο του Π.Σ. Καραβά Σπάρτης κ. Νίκο Ι. Καρμοίρη. Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία του Καραβά Σπάρτης προσέφερε προς το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών αντίγραφο της εικόνας της Παναγιάς της Καραβιώτισσας που βρίσκεται στον ενοριακό Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του ομώνυμου οικισμού της Σπάρτης.    

Στόχος του δικτύου, όπως αναγράφεται στο Σύμφωνο, είναι όπως το κοινό όνομα των τριών οντοτήτων ενώνει τους τόπους στα ίδια ιδανικά, αρχές και στόχους για Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Επιδίωξη του δικτύου είναι να διευρυνθεί όπου υπάρχει Καραβάς και, με πνεύμα συναντίληψης, συνεργασίας και συναδέλφωσης, να προωθηθεί η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια προς το όφελος και την ευημερία όλων των πολιτών των ανωτέρω περιοχών.

Κατά την περίοδο της παραμονής της στην Κύπρο η αποστολή από τους αδελφοποιημένους Δήμους και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί στην παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση του Καραβά «Χορός του Λεμονιού», που διοργάνωσε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς». Οι φιλοξενούμενοι επισκέφτηκαν, επίσης, την Ιερά Μονή Μαχαιρά, τον ανδριάντα και το μουσείο του εθνομάρτυρα Γρηγόρη Αυξεντίου, το Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα και το παραδοσιακό εργαστήρι της κας Καλλισθένης Κοσιάρη-Λουκά.

Η αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά ευχαριστεί για τη συνεργασία, τη φιλοξενία και την αγάπη τους Κύπριους αδελφούς της. Ευχή όλων των συμμετεχόντων ήταν -και είναι- να ανταμώσουμε σύντομα στον ελεύθερο Καραβά της Κερύνειας… 

Φωτογραφίες: Πέτρος Πετρίδης


Φωτογραφίες


επιστροφή
επάνω