Μεγάλο λάθος η «τριχοτόμηση» της Λαϊκής Αγοράς

09/12/2018

Γράφει ο Στράτης Σαραντάκος, Παραγωγός – «KaravasFarm»  

Την περασμένη Πέμπτη (σ.σ. 6/12/18) στις 14:30 το μεσημέρι, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης πήρε μια ιστορική απόφαση. Να διασπάσει την Λαϊκή Αγορά της Σπάρτης από μια, σε τρεις. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει πουθενά αλλού, σε καμία άλλη πόλη στον ελλαδικό χώρο, με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 16.000 κατοίκους. Την Τετάρτη στον Νέο Κόσμο, το Σάββατο στον καθιερωμένο χώρο της Λαϊκής και την επόμενη Τετάρτη στην περιοχή της Λάκκας.

Σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως στην συγκεκριμένη απόφαση, για την διάσπαση της Λαϊκής Αγοράς, διαφωνούμε. Πιστεύουμε πως πάρθηκε πολύ πρόχειρα και πολύ βεβιασμένα, με μοναδικό κριτήριο την αλίευση ψήφων από τις γειτονιές της Λάκκας και του Νέου Κόσμου, πέντε μόλις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Ακούσαμε το «επιχείρημα» πως εάν μια φορά στις δεκαπέντε ημέρες γίνεται η Λαϊκή στην περιοχή της Λάκκας θα εξυπηρετηθεί η «γιαγιά» και ο «παππούς» που δεν μπορούν να μετακινηθούν μακριά και να ψωνίσουν. Πολύ ωραία, και τις υπόλοιπες δεκατέσσερις ημέρες τι θα κάνουν; Δεν θα βγουν να ψωνίσουν, ή θα πεθάνουν από την πείνα περιμένοντας να ψωνίσουν ξανά την δέκατη πέμπτη ημέρα. Ακούσαμε το «επιχείρημα» πως εάν μεταφερόμαστε την μια Τετάρτη στην Λάκκα και την επόμενη Τετάρτη στο Νέο Κόσμο αυτό θα είναι καλό για εμάς τους παραγωγούς της Λαϊκής Αγοράς. Ο κ.Μητράκος υποστηρίζει πως θα αυξηθεί το εισόδημά μας χωρίς να δίνει ούτε ένα πειστικό επιχείρημα για αυτό. Ο κ.Δήμαρχος υποστηρίζει, «πως δεν ξέρουμε» το τελικό αποτέ-λεσμα, αλλά εικάζει πως θα είναι θετικό. Ο κ.Απο-στολάκος λέει «πάμε να δοκιμάσουμε» και εάν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό επιστρέφουμε πίσω.

Εμείς ρωτάμε, υπάρχει κάποια οικονομική μελέτη που σε βάθος δέκα δεκαπέντε χρόνων περιγράφει την βιωσιμότητα αυτού του εγχειρήματός; Δυστυχώς όχι, αλλά βαδίζουμε, πειραματιζόμαστε στα τυφλά. Με την μικρή πείρα που έχουμε, αλλά και τα λίγα οικονομικά που γνωρίζουμε, πιστεύουμε, πως η πτώση στον τζίρο μας τις Τετάρτες θα ξεπεράσει το 50%.

Οσονούπω, μαθαίνουμε πως θα έρθουν και άλλα αντίστοιχα αιτήματα από διάφορες παραμελημένες γειτονιές της πόλης μας, να αποκτήσουν και αυτοί Λαϊκή Αγορά. Τότε, τί θα γίνει, σε πόσα κομμάτια θα διασπαστούμε; Απάντηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ΚΑΜΙΑ. Καλύτερα, βάλτε ρόδες στην Λαϊκή Αγορά και κάθε φορά να την μεταφέρετε στις γειτονιές της αρεσκείας σας για περαιτέρω άντληση ψήφων.

Ακούσαμε το «επιχείρημα» πως εάν πάμε στον Νέο Κόσμο ή στην Λάκκα για δυο λαϊκές το μήνα, αυτές οι περιοχές αυτόματα θα βγουν από την αφάνεια, επενδυτές από όλο τον κόσμο θα τρέξουν να εκμεταλλευτούν την μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, και θα μετατρέψουν αυτές τις περιοχές σε «Νέο Ελντοράντο». Μα καλά, ποιος καινούργιος επιχειρηματίας θα επενδύσει τα χρήματά του σε αυτές τις γειτονιές, προσδοκώντας πως δουλεύοντας δυο μόλις ημέρες το μήνα, θα καταφέρει να πληρώσει το ενοίκιο του, το ρεύμα του, τις ασφαλιστικές εισφορές του, τους προμηθευτές του και θα του μείνει και ένα κέρδος για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του ολόκληρο τον μήνα. Δυστυχώς κανείς. Αντί αυτού, τι θα γίνει με τους επιχειρηματίες πέριξ της Λαϊκής Αγοράς που αγωνίζονται ολόκληρο τον μήνα για να τα βγάλουν πέρα; 

Έχετε κάνει καμία βόλτα να δείτε πόσα ξενοίκιαστα μαγαζιά υπάρχουν μόνο στους δυο δρόμους που διεξάγετε η Λαϊκή Αγορά; Περισσότερα από 30 μαγαζιά, και σε ολόκληρη την πόλη πάνω από 300. Έχετε δει το «μαύρο χάλι» που έχουν τα Δημοτικά καταστήματα πέριξ της Λαϊκής; Από τότε που δημιουργήθηκαν, εδώ και μισό αιώνα περίπου, έχουν περάσει οχτώ Δήμαρχοι και δεν έχουν καταφέρει ούτε μια «ταβανόπροκα» να βάλουν όλοι μαζί. Μια συγνώμη για όλα αυτά δεν ακούσαμε. Αντίθετα, ακούσαμε το «επιχείρημα» από Δημοτικό Σύμβουλο που ψήφισε ΝΑΙ, στην μεταφορά της Λαϊκής να λέει «δεν φτιάχνουμε στέγαστρο, για να μην χαλάσει η αισθητική του χώρου». Εδώ, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Φοβόμαστε να ζητήσουμε την τοποθέτηση ενός χριστου-γεννιάτικου δέντρου στο κέντρο της Λαϊκής, μήπως μας χαρακτηρίσουμε πως καταστρέφουμε τα δάση του Αμαζονίου ή ότι θα πάθει «black out» η γραμμή παραγωγής της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Κυρίες και κύριοι σοβαρευτείτε. 

Ελάτε να δούμε όλοι μαζί την πραγματικότητα. Μέσα σε μόλις δυο Λαϊκές, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες από τρεις χιλιάδες υπογραφές από τον κόσμο που ψωνίζει στην Λαϊκή Αγορά και αντιδρά στην μεταφορά της. Ακούστε όλους εμάς, του παραγωγούς της Λαϊκής, ακούστε τους μανάβηδες, ακούστε τους επιχειρηματίες της πόλης μας, που είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς. Ζητάμε την αναστολή του μέτρου αυτού (εάν τελικά περάσει από την εννεαμελή επιτροπή), μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου. Ζητάμε από όλους τους υποψήφιους Δημάρχους να τοποθετηθούν επί του θέματος, άμεσα και ξεκάθαρα με ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι θέλουν να κάνουν με την Λαϊκή της Σπάρτης και τα δημοτικά κτήριά της. Ζητάμε από τους δεκαπέντε περίπου δημοτικούς συμβούλους που απείχαν -οι περισσότεροι σκοπίμως- από την ψηφοφορία της περασμένης (σ.σ. 6/12/18) Πέμπτης να τοποθετηθούν επί του θέματος δημοσίως. Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το καταναλωτικό κοινό που όλα αυτά τα χρόνια μας στηρίζει με τα ψώνια του από τους πάγκους των παραγωγών. Να του ζητήσουμε μια μεγάλη ΣΥΓΝΩΜΗ για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί, από την έλλειψη παρκινγκ, από την έλλειψη στεγάστρου, από τις παρανομίες των Ρομά και από την εικόνα εγκατάλειψης των κτηρίων της Δημοτικής Αγοράς. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αλλάξουν όλα τα παραπάνω προς όφελος του καταναλωτή και η Λαϊκή Αγορά της Σπάρτης να αποκτήσει ξανά την παλιά της αίγλη.

Με εκτίμηση, Στράτης Σαραντάκος


επιστροφή
επάνω