Υπόψη του Λάκωνα ΥΠΑΑΤ το αρδευτικό του Καραβά - Επί τάπητος το θέμα και στο Δ.Σ. Σπάρτης

26/01/2019

«Πριν λίγες μέρες, ύστερα από κάποια παρότρυνση πήρα τηλέφωνο και μίλησα με τον κ. Αραχωβίτη, τον οποίο ρώτησα αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα, όπου να μπορεί να ενταχθεί και να προχωρήσει το έργο του κλειστού κυκλώματος άρδευσης Καραβά. Μου απάντησε πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις δημόσιες επενδύσεις και ζήτησε να στείλει ο Δήμος Σπάρτης ένα αίτημα και την μελέτη του έργου για να έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τις όποιες διαδικασίες. Θα ήθελα, κ. Δήμαρχε, να το δείτε και να το προχωρήσουμε, γιατί νομίζω πως δεν θα μας παρουσιαστεί άλλη παρόμοια ευκαιρία», σημείωσε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης στις 14 Νοεμβρίου 2018 ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κ. Γιάννης Καρμοίρης, θέτοντας ένα σημαντικό θέμα για την περιοχή μας και τον αγροτικό κόσμο υπόψη της Δημοτικής Αρχής. 

Τώρα απομένει ο Δήμος Σπάρτης να κινηθεί σύντομα και μεθοδικά, διεκδικώντας το έργο κατασκευής του κλειστού κυκλώματος άρδευσης Καραβά, συνεργαζόμενος στενά με το Λάκωνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, αξιοποιώντας στο έπακρο την ευκαιρία που παρουσιάζεται προς όφελος των γεωργών της περιοχής.

Εκ νέου στο Δ.Σ. Σπάρτης το Κλειστό Κύκλωμα Άρδευσης Καραβά
«Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνατε κάποια ενέργεια για το Κλειστό Κύκλωμα Άρδευσης Καραβά, για το οποία σας είπα στο προηγούμενο Δ.Σ.», ανέφερε στη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης της 28ης-11-2018, ο συγχωριανός μας Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Καρμοίρης. «Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την  ημέρα (σ.σ.14-11-2018) που έκανα την ενημέρωση στο Σώμα και θέλω να δω αν έχουμε κάποια εξέλιξη γιατί ο χρόνος μας πιέζει. Δεν έχουμε χρόνο απεριόριστο», σημείωσε ο κ. Καρμοίρης.

«Έχουμε αναζητήσει τη μελέτη. Κοιτάμε τη μελέτη να δούμε, αλλά πρέπει να βγάλουμε άδειες χρήσης νερού. Το πρόβλημα είναι οι άδειες χρήσης νερού για να το τρέξουμε, να το ετοιμάσουμε και να μπορούμε να το ολοκληρώσουμε, ώστε να μπορέσουμε να το υποβάλουμε στο Υπουργείο», ανέφερε στην απάντησή του ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης.

Στην ίδια συνεδρίαση, στο θέμα «Περί αναπροσαρμογής ή μη τελών άρδευσης οικονομικού έτους 2019», ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Αποστολάκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάποια στιγμή είχαμε ξεκινήσει την δημιουργία του ενιαίου κανονισμού άρδευσης του Δήμου. Είχε γίνει το προσχέδιο του κανονισμού, αλλά από εκεί και πέρα θεωρώ πως δεν έχει προχωρήσει επειδή η συγκεκριμένη υπηρεσία που σήκωνε το βάρος όσον αφορά την κατάρτιση αυτού του κανονισμού ανέλαβε ενδιάμεσα -και πιστεύω πως έπρεπε- να εξυπηρετήσει και τις άδεις χρήσης νερού. Εκεί υπήρχε η καθυστέρηση. Ή έπρεπε να προχωρήσουμε τον κανονισμό ή έπρεπε να προχωρήσουμε τις εκατοντάδες άδειες χρήσης,τόσο όσον αφορά τα αντλιοστάσια ρου Δήμου Σπάρτης, όσο επίσης και των ιδιωτών. Και εκεί υπήρχε και υπάρχει αυτή η καθυστέρηση»

Αμέσως μετά, λαμβάνοντας το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κ. Γιάννης Καρμοίρης σημείωσε: «Πριν δύο χρόνια περίπου είχα κάνει μία έγγραφη ερώτηση για να πληροφορηθώ τί γίνεται με το Κλειστό Κύκλωμα Άρδευσης του Καραβά και αν έχει προχωρήσει η απαιτούμενη άδεια χρήσης νερού. Μου είχατε απαντήσει εγγράφως ότι πρέπει να γίνει ο κανονισμός άρδευσης για να μπορέσει να προχωρήσει και η άδεια χρήσης νερού του συγκεκριμένου έργου. Μάλιστα συνάδελφος μου είχε πει χαρακτηριστικά “είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε, ο κανονισμός άρδευσης είναι γεγονός”! Έχουν περάσει δυο χρόνια και ο κανονισμός άρδευσης ακόμα δεν έχει γίνει. Θεωρώ πως αν είχε γίνει ο  κανονισμός άρδευσης πιθανόν να είχε αλλάξει και η τιμολογιακή πολιτική άρδευσης του Δήμου».

πηγή: εφημερίδα «Το Γεφύρι», φύλλο 41, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2019


επιστροφή
επάνω