Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας 2019 στην Ενορία Καραβά

21/04/2019

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στην ενορία του Καραβά, οι οποίες θα λάβουν χώρα στον ενοριακό Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Επισημαίνεται ότι η Τελετή της Ανάστασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου 27/4 στις 10μ.μ.

Την Δευτέρα του Πάσχα εορτάζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου που βρίκσεται πλησίον του κοιμητηρίου του οικισμού. Το πλήρες πρόγραμμα της Μεγάλης εβδομάδας έχει ως εξής: 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ | 21.4.19
7:30 - 10:00 π.μ.: Θεία Λειτουργία
7:00 - 8:30 μ.μ.: Ακολουθία του Νυμφίου

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ | 24.4.19
5:30 μ.μ.: Ιερό Ευχέλαιο
6:00 - 7:00 μ.μ.: Ακολουθία του Νιπτήρος

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ | 25.4.19
7:30 - 8:30 π.μ.: Θεία Λειτουργία

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ | 26.4.19
9:00 π.μ.: Στολισμός Επιταφίου
12:00 μ.μ.: Αποκαθήλωση
1.30 μ.μ.: Τρισάγιο στο Κοιμητήριο για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας
7:15 μ.μ.: Ακολουθία Επιταφίου
8:45 μ.μ.: Έξοδος Επιταφίου

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ  | 27.4.19 -  ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ
10:00 μ.μ. – 10:30μ.μ.: ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πάσχα: Κυριακή 28 Απριλίου
7:00μ.μ. | Εσπερινός Αγίου Γεωργίου

Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου
7:00 - 10:00 π.μ. | Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καραβά (πλησίον κοιμητηρίου). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει λιτανεία της εικόνος του Αγίου εντός του κοιμητηρίου.


Eυχές Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης για το Πάσχα
«Αδελφέ μου, Χριστός Ανέστη.
«Είμαι πεπεισμένος , ότι αναστήθηκε ο Χριστός, γιατί δίπλα μου αισθάνομαι την ανάσα των αναστημένων ανθρώπων» έλεγε θεοφώτιστος άγιος της Εκκλησίας μας.

Αλήθεια! Δεν χρειάζονται άλλες αποδείξεις για την Ανάστασή του, όταν γύρω μας βλέπουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας και των δύο φύλων, από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, να τον αγαπούν με πάθος, να βιώνουν καθημερινά το θέλημά του, να αγωνίζονται ισοβίως, για την κατάκτηση της αρετής και μερικοί να δέχονται αδιαμαρτύρητα τα πρωτόγνωρα φρικτά μαρτύρια για χάρη του.

Υπάρχουν άραγε πιο πειστικές αποδείξεις για την Ανάστασή του, από το να βλέπουμε πλούσιους, αξιωματούχους και διανοούμενους, οι μεν να θυσιάζουν  τα πλούτη τους και να γίνονται υπηρέτες των φτωχών, οι δε να περιφρονούν τη δόξα τους, να καταθέτουν τα παράσημά τους και οι μορφωμένοι να καταθέτουν τις επιστημονικές περγαμηνές τους και να οδηγούνται, «ως πρόβατα επί σφαγήν» εν ονόματι του Αναστάντος Κυρίου;

Αναστήθηκε ο Κύριος μας γιΆ αυτό νέοι άνθρωποι, που τρέχει στις φλέβες τους λάβα και όχι αίμα, με έναν ηρωισμό αξιοθαύμαστο, αντιγράφουν τη ζωή των αγγέλων, προσεύχονται αδιαλείπτως και μάλιστα με κομποσχοίνι και βάζουν τον εαυτό τους κάτω από την υπακοή ενός διακριτικού εξομολόγου.

Ο λόγος του Αναστημένου Κυρίου, «ιδού εγώ μεθΆ υμών ειμί πάσας τας ημέρας» με τη διαχρονική δυναμική του μας εξασφαλίζει την υπομονή και την επιμονή στις απρόσμενες εκφάνσεις της ζωής μας, στον πόνο και στην αρρώστια μας, στην αποτυχία και στη φτώχεια μας, στη συκοφαντία και στην αδικία που μας γίνεται.

«Πριν σου στείλει ο Θεός τον σταυρό που σηκώνεις,  τον κοίταξε με τα πάνσοφα μάτια του, τον εξέτασε με τη θεία λογική του, τον ήλεγξε με την ατελείωτη δικαιοσύνη του, τον θέρμανε στην γεμάτη αγάπη καρδιά του, τον ζύγισε καλά με τα στοργικά του χέρια, μη τυχόν και πέσει βαρύτερος από όσο μπορείς να σηκώσεις και αφού υπελόγισε το θάρρος σου και την πίστη σου, τον ευλόγησε και τον απίθωσε στους ώμους σου. Μπορείς να τον σηκώσεις! Κρατησέ τον και ανέβαινε στον Γολγοθά σου που οδηγεί στην ανάσταση» έγραφε διακριτικός άγιος πατέρας.

Μακάρι και εμείς να είμαστε ανάμεσα στους μάρτυρες της Αναστάσεως του με τον ορθόδοξο λόγο μας, με την ενάρετη βιοτή και πολιτεία μας και με τη θυσιαστική έμπρακτη αγάπη μας».

Θερμός ευχέτης σας προς τον Αναστάντα Κύριο μας
+ Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος


επιστροφή
επάνω