Οι αγρότες του Καραβά, στο έλεος του αρδευτικού ζητήματος, αγωνιούν και διεκδικούν… [BINTEO]

09/06/2019

Ένα μείζον θέμα προέκυψε ξανά κι εφέτος, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα διαβίωσης στον αγροτικό κόσμο του Καραβά και στους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πρόκειται για την καθυστέρηση τοποθέτησης του νερού στους υδραύλακες του παραευρώτιου κάμπου του Καραβά, που δημιουργεί ανυπολόγιστα προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών. 

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σπάρτης στις 5 Ιουνίου 2019, παρευρέθησαν αρκετοί κάτοικοι-παραγωγοί από τον Καραβά, την οποία παρακολούθησαν με έκδηλη αγωνία, προβληματισμό και απογοήτευση. Το θέμα άνοιξε εμφανώς απογοητευμένος από την στάση της δημοτικής Αρχής, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Καρμοίρης, ο οποίος τόνισε μεταξύ πολλών άλλων, «έχω γίνει γραφικός όταν μιλάω για τα αυλάκια, τα οποία αποτελούν τη βασική μας άρδευση στην περιοχή», καθώς είναι δεκάδες οι παρεμβάσεις του για το αρδευτικό ζήτημα του οικισμού μας. Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Πρόεδρος της Τ. Κοινότητας Λογγάστρας, Αντρέας Σουλτάνης και εκ μέρους των κατοίκων-παραγωγών, ο Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Λακωνίας, Αργύρης Μουρούφας. Μάλιστα ο κ. Μουρούφας έκανε μια καθαρά φιλοσοφική κι ανθρωπιστική προσέγγιση στο θέμα, που μάλλον στα αφτιά των ιθυνόντων φάνταζε ως ψιλά γράμματα!

Για την αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί εγκαίρως στις υποχρεώσεις του έναντι των αγροτών του Καραβά, μίλησαν προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ο Δήμαρχος Σπάρτης, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Μυστρά και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών κ.κ. Βαλιώτης, Αποστολάκος και Βαρζακάκος, αντίστοιχα. Όπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση, σημειώνεται πως οι κάτοικοι/παραγωγοί του Καραβά ήδη έχουν κινήσει διαδικασίες, και αναμένεται να κινηθούν νομικά κατά των αρμοδίων για την βιοποριστική απώλεια εισοδήματος που υφίστανται λόγω της μη έγκαιρης λύσης του αρδευτικού προβλήματος. 

Λαμβάνοντας το λόγο ο συγχωριανός μας, δημοτικός Σύμβουλος και αγρότης, Γιάννης Καρμοίρης, ανέφερε: «Έχω την τύχη να κατοικώ στην πιο εύφορη περιοχή του Δήμου μας, στον Καραβά. Έχουμε την τύχη να περνάει μέσα από το χωριό μας ο ποταμός Ευρώτας, ο οποίος είναι ζωοδότης. Όμως, ο ποταμός Ευρώτας έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους κατοίκους. Το χειμώνα συνεχώς έχουμε πλημμύρες, γιατί ο Ευρώτας παραμένει ακαθάριστος και έχουμε προβλήματα στις περιουσίες μας, και το καλοκαίρι περνάει δίπλα από τα κτήματά μας και τα κτήματά μας είναι ξερικά. 
Δυστυχώς για ακόμη μία φορά, έχω γίνει γραφικός στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν μιλάω για τα αυλάκια, τα οποία αποτελούν τη βασική μας άρδευση στην περιοχή. Έχω γίνει γραφικός όταν μιλάω, αλλά δυστυχώς δεν ακούγομαι. Έχουμε φτάσει στις 5 Ιουνίου και το νερό ακόμη δεν έχει βγει (σ.σ. εννοεί στα αυλάκια), οι περιουσίες κινδυνεύουν και ουσιαστικά το εισόδημα έχει καταστραφεί. Εδώ στο ακροατήριο βρίσκονται άνθρωποι, οι οποίοι πηγαίνουν στη Λαϊκή Αγορά, και φαντάζομαι δεν έχει κανένα νόημα να φυτέψουν κηπουρικά˙ να βάλουν, δηλαδή, π.χ. ντομάτες αυτή την εποχή για να τις πάνε το… Νοέμβρη στη Λαϊκή. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω βαριές λέξεις, αλλά η μικρότερη λέξη που θα χρησιμοποιήσω είναι “αμέλεια”. 

Ρώτησα σήμερα τον κ. Καλαβρυτινό (σ.σ. επιβλέπων μηχανικός του Δήμου για το έργο των υδραυλάκων) τί γίνεται και μου είπε ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση με τους δύο εργολάβους -γιατί για πρώτη φορά, υπάρχει άλλος εργολάβος για τον καθαρισμό και άλλος για την κατασκευή των δέσεων!- στις 12 Απριλίου και καταληκτική ημερομηνία για να έχει ολοκληρωθεί το έργο ήταν 24 Μαΐου. Δυστυχώς σήμερα, 5 Ιουνίου, έχει μπει το ένα από τα τέσσερα αυλάκια, και όλος ο κάμπος του Καραβά υποφέρει. 
Οι παραγωγοί έχουν αρχίσει και μαζεύουν κάποιες υπογραφές και θα κάνουν ασφαλιστικά μέτρα -θα σας τα πουν και οι ίδιοι- γιατί κάποια στιγμή, κάποιος πρέπει να πληρώσει, για να βάλουν μυαλό και οι επόμενοι». 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λογγάστρας, Αντρέας Σουλτάνης, είπε για το θέμα: «Θέλω να μιλήσω για τα νερά στον Καραβά. Δεκαπέντε μέρες τώρα, μετά τις πρώτες εκλογές, βρίσκομαι δύο φορές την ημέρα εκεί για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Όμως, δυστυχώς, οι ανάδοχοι που πήραν το έργο δεν ήταν τόσο ευαίσθητοι για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να έχει μπει μόνο η μία δέση. Για την άλλη είχαν υποσχεθεί ότι θα μπει εχθές (σ.σ. 4/6), δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα. Σήμερα μίλησα πάλι με τον κ. Καλαβρυτινό (σ.σ. επιβλέπων μηχανικός), την τεχνική υπηρεσία και τον κ. Δήμαρχο, αλλά αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, οι κάτοικοι του χωριού παραπονιούνται -κι έχουν δίκιο- γιατί οι άνθρωποι περιμένουν το νερό, γιατί με αυτό περιμένουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν. Δυστυχώς, το νερό αυτή τη στιγμή δεν έχει μπει. Μίλησα με τον κ. Τσάκωνα (σ.σ. νέος εργολάβος) και μου είπε ότι προσπαθεί να προχωρήσει το νερό, μάλλον το πρωί (σ.σ. 6/6) καλώς εχόντων των πραγμάτων η δέση του Σαλιβαρά θα είναι στο χωριό». 

Εκ μέρους των κατοίκων-παραγωγών του Καραβά απευθύνθηκε στο Δ.Σ. Σπάρτης ο συγχωριανός μας Αργύρης Μουρούφας, λέγοντας: «Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Έρχομαι εκ μέρους μίας μερίδας των κατοίκων του Καραβά, αυτών οι οποίοι υστερούνται το βασικό δικαίωμα άρδευσης, συμπεριλαμβανομένου κι εμένα. Έρχομαι, όμως, και σαν εκπρόσωπος του Δ.Σ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Λακωνίας. Ακούστε να δείτε πως έχει το θέμα. Εγώ δεν ήρθα εδώ να ανοίξω προσωπικές αντιπαραθέσεις. Γιατί θεωρώ, από φιλοσοφική και ιδεολογική άποψη, ότι είναι αντιλειτουργικό. Όμως [ήρθα], ως τμήμα του ανθρώπινου  είδους, της υποκειμενικής αυτής συλλογικότητας που λέγεται άνθρωπος, και το οποίο, για να είμαστε ειλικρινείς, διακατέχεται από άκρατη φιλαρχία, φιλαυτία και αλαζονεία ενίοτε της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου και εμού. 

Το ξέρω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιληφθείτε το πόσο σημαντικό για εμάς είναι αυτό το πράγμα (σ.σ. εννοεί την άρδευση). Μπορεί να είναι για εσάς κάτι ασήμαντο, αλλά για εμάς είναι ολόκληρη η ζωή μας. Κι όμως εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο ζωής. Εγώ προσωπικά ήρθα από το εξωτερικό, επένδυσα όλα μου τα χρήμα μέχρι την τελευταία δεκάρα, ζω 17 χρόνια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν αγκομαχάω, εισέπραξα στη ζωή μου το άθροισμα των επιλογών μου. Την τύχη μας την φτιάχνουμε εμείς με αυτόν τον τρόπο, όμως δέκα χρόνια που έρχομαι στη Λαϊκή έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να κάτσουμε να δούμε εάν υπάρχει ένα πλαίσιο που μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, να αποδοθούν ευθύνες; Δηλαδή, πάμε στον καθένα και μας λέει “δεν φταίω εγώ, φταίει ο άλλος, δεν είμαι υπεύθυνος εγώ, είναι ο άλλος”… Δεν υπάρχει πλαίσιο ευθύνης; Δεν υπάρχει πλαίσιο κοινωνικότητας; Εάν δεν υπάρχει πρέπει να το φτιάξουμε. Πότε θα το φτιάξουμε; Να υποθέσουμε ότι και αύριο το πρωί έρχεται νερό. Να το κάνω τί; Να βάλω τις πιπεριές μου, τις ντομάτες μου, τα αγγούρια μου και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, και να εισπράξω στις 15 Αυγούστου; Το θεωρείτε δόκιμο αυτό το πράγμα; 

Δεν απαιτώ να με καταλάβετε, γιατί είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος από τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Αλλά, όμως, κάπου υπάρχει μέσα μας ένα πουλί, μία φτερούγα που φτερουγίζει, και λέγεται ανθρώπινη καλοσύνη, ανθρώπινη αλληλεγγύη. Αν θέλουμε να υπάρξουμε ως συλλογικότητα, ως έθνος, ως λαός και ως ανθρώπινο είδος δεν πρέπει να το αναδύσουμε από μέσα μας αυτό το πράγμα; Δεν πρέπει; Αυτός δεν είναι ο σκοπός της ανθρώπινης υπόστασης, να αναδειχθεί, δηλαδή, σε ανώτερες σφαίρες; Όμως με την αδιαφορία που, 10 χρόνια, αντιμετωπίζουμε εμείς οι κάτοικοι του Καραβά -πιστεύω κι άλλων περιοχών- νομίζετε ότι θα καταφέρουμε τίποτα έτσι;»

Μάλιστα, ο κ. Μουρούφας, ως Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Λακωνίας τόνισε σχετικά με την δικαστική οδό, την οποία προτίθενται να ακολουθήσουν: «Είμαστε διατεθειμένοι σαν σύλλογος και σαν Δ.Σ. των Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς να αποσύρουμε ακόμα και την αγωγή, την οποία έχουμε υποβάλλει, γιατί σκοπός μας δεν είναι να εκδικηθούμε, αλλά να προλάβουμε τις επόμενες καταστάσεις, σκεπτόμενοι ως εξής: αφού δέκα χρόνια συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και αντιμετωπίζουμε την “αδιαφορία” και την αποφυγή ευθυνών και της υπευθυνότητας από τον καθέναν, γιατί αυτό να μην συμβεί και του χρόνου και του παραχρόνου. Εάν δούμε ότι βαδίζετε σε αυτήν την κατεύθυνση ως τωρινό ή ως αυριανό ή ως μελλοντικό Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε διατεθειμένοι ακόμα και να αποσύρουμε και τις αγωγές, τις οποίες έχουμε καταθέσει»

Μιλώντας ο Δήμαρχος Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης, απέρριψε τις ευθύνες αποκλειστικά στους εργολάβους κι ανέφερε: «Οι κάτοικοι του Καραβά και της ευρύτερης περιοχής έχουν απόλυτα δίκιο σε σχέση με την κατάσταση με τα αυλάκια και την εργολαβία. Σωστές είναι οι ημερομηνίες που είπε ο κ. Καρμοίρης, ότι στις 24 του μήνα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το έργο της συγκεκριμένης εργολαβίας. Από την προηγούμενη Πέμπτη (σ.σ. 30/5), πριν τις εκλογές δηλαδή, μίλησα με τον επιβλέποντα και με τον προϊστάμενο και συνομιλήσαμε με τον ανάδοχο του έργου τον κ. Γομάτο για να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Δεν την έκανε. Τη Δευτέρα (σ.σ. 3/6) κάναμε μία σύσκεψη στα γραφεία της τεχνικής υπηρεσίας, παρουσία του κ. Γομάτου, του κ. Σουλτάνη και των “τεχνικών”, κι είχε δεσμευτεί ότι μέχρι σήμερα θα είχε βάλει όλες τις δέσεις που είχε σαν υποχρέωση να κάνει. Δεν είχε κάνει τίποτα και πήρα μία απόφαση και του έσπασα τη σύμβαση για κατεπείγουσα ανάγκη, και ανάθεσα κατευθείαν στον κ. Τσάκωνα, ο οποίος ήδη σε μία ώρα ολοκλήρωσε τη μία δέση και έβαλε το ένα αυλάκι. Θεωρώ ότι μέχρι αύριο θα ολοκληρωθούν και οι άλλες συγκεκριμένες δέσεις, γιατί τα αυλάκια έχουν καθαριστεί.
Σίγουρα έχουν απόλυτο δίκιο οι κάτοικοι. Εμείς αύριο θα κάνουμε και μηνυτήρια αναφορά σαν Δήμος κατά παντών υπευθύνων και για τη ζημιά που έχει προκληθεί στην περιοχή, γιατί πρέπει κάποτε -και θα συμφωνήσω με αυτά που είπε ο εκπρόσωπος των Λαϊκών- κάποιος να πληρώσει και να μην έχουν προβλήματα οι παραγωγοί και οι αγρότες μας».

Για το θέμα μίλησε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μυστρά, Δημήτρης Αποστολάκος: «Θα συμφωνήσω με αυτά που είπαν ο κ. Καρμοίρης και ο κ. Μουρούφας. Έχετε δίκιο. Προσωπικά εγώ θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους κατοίκους για αυτή την καθυστέρηση. Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια και το γνωρίζουν πολύ καλά και ο πρόεδρος της Τ. Κοινότητας Λογγάστρας, με τον οποίο πάρα πολλές φορές είχαμε πάει μαζί στις συγκεκριμένες περιοχές ώστε να δώσουμε λύση στο θέμα. Καμία φορά όμως, όπως συνέβη και στην προκείμενη περίπτωση, ορισμένοι δεν έχουν την ευαισθησία που πρέπει να έχουν και που πρέπει να δείξουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Για μένα καλά έκανε ο Δημαρχος σήμερα και προχώρησε στη λύση της σύμβασης και καλά θα κάνει και θα προχωρήσει και σε οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι όταν υπογράφουμε μία σύμβαση η σύμβαση πρέπει να υλοποιείται, και να υλοποιείται εντός του χρονικού περιθωρίου, εκτός αν για κάποιους λόγους ανωτέρας βίας μπορούν να ζητήσουν παράταση όπως προβλέπει ο νόμος. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά. Να βάλουμε μία τάξη. Εγώ θα συμφωνήσω με αυτά που είπε ο κ. Μουρούφας και ξαναζητάω προσωπικά συγγνώμη από τους κατοίκους του Καραβά για αυτή την αναστάτωση, στην οποία έχει επέλθει και για την καθυστέρηση, η οποία έχει δημιουργηθεί. Όπως είπε ο κ. Δήμαρχος μιλήσαμε με τον κ. Τσάκωνα, τον νέο ανάδοχο και ήδη έχει μπει νερό στη δέση του Σαλβαρά».

Ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Βαρζακάκος, σημείωσε: «Διευκρινιστικά να πω ότι μιλήσαμε με τον κ. Μουρούφα και διαπιστώσαμε ότι πράγματι υπήρχε μία καθυστέρηση φέτος, στην οποία ίσως θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα αυλάκια και οι δέσεις έγιναν από δύο χωριστούς εργολάβους. Είπαμε ότι μία πρώτη λύση στο πρόβλημα για την επόμενη φορά είναι να το κάνουμε ένα ενιαίο έργο και να μην υπάρχει η δυσκολία στην συνεννόηση μεταξύ των δύο. Γιατί εδώ είχαμε ένα θέμα ότι ο μεν έλεγε ότι φταίει ο δε, κτλ. Κατανοώ κι εγώ και συμφωνώ ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το λύσουμε καλύτερα το πρόβλημα αυτό την επόμενη φορά. Απλά θα ήθελα να πω, ως διευκρίνιση, ότι δεν είναι εύκολο και για την υπηρεσία την ημερομηνία της λήξης μίας σύμβασης, αν αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, αμέσως να πέσει ο πέλεκυς. Προσπαθούμε κι εμείς με ήπιους τρόπους να συνεργαστούμε με τους αναδόχους, ούτως ώστε να μην υπάρχουν δυσανάλογες επιπτώσεις και σε αυτούς και σε εμάς. Για αυτό ακριβώς δεν έγινε η λύση της σύμβασης από την πρώτη ημέρα και για κάποιες μέρες περιμέναμε και δείξαμε μια ανοχή»

Στην κατακλείδα της συζήτησης, λαμβάνοντας το λόγο εκ νέου ο κ. Καρμοίρης ανέφερε: «Έχω κάνει μία πρόταση εδώ και μία τετραετία τουλάχιστον για τους υδρονομείς. Να την επαναλάβω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι κι αλλιώς τους υδρονομείς θα τους προσλάβουμε για μία συγκεκριμένη περίοδο˙ μπορούμε να ζητήσουμε να γίνουν αιτήσεις για τους υδρομομείς από τον Ιανουάριο και να ξεκινάει η θητεία τους τον Ιούνιο, κανονικά όπως ξεκινάει και τώρα. Να ξέρουν οι άνθρωποι ότι θα είναι υδρονομείς. Τώρα, αυτή τη στιγμή, γίνονται οι αιτήσεις. 
Και ένα δεύτερο που ήθελα να πω. Εχθές (4/6) πήρε απόφαση η Οικονομική Επιτροπή για το ποιος θα είναι ανάδοχος για την επισκευή των υδραυλάκων. Βάζουμε το νερό στο αυλάκι και μετά ψάχνουμε πότε θα κάνουμε διακοπή του νερού για να επισκευάσουμε τα αυλάκια! Είναι κάτι που πρέπει, τέλος πάντων, να γίνεται στην ώρα του».  

Θεωρώντας πως οι υπάλληλοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φέρουν ευθύνη επί του θέματος, αλλά η ευθύνη και η κωλυσιεργία είναι βαθύτατα πολιτική και βαραίνει αποκλειστικά κι εξολοκλήρου την απερχόμενη δημοτική Αρχή προκύπτουν μία σειρά εύλογων ερωτημάτων:

- Γιατί για πάγια ζητήματα, όπως το αρδευτικό που πρέπει να ολοκληρωθεί σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η δημοτική Αρχή λειτουργεί στο παρά ένα, τρέχοντας για να προλάβει και εν τέλει, να μην προλαβαίνει;

- Γιατί η εργολαβία για τους υδραύλακες μέχρι πέρυσι ήταν ενιαία, ενώ φέτος μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, "διχοτομήθηκε" δημιουργώντας ένα φαινόμενο ασυνεννοησίας μεταξύ των δύο αναδόχων εργολάβων; Φέρουν ευθύνη μόνον οι εργολάβοι ή και ο Δήμος για την πρωτοφανή πολιτική που ακολούθησε στο εν λόγω θέμα συμβάλλοντας σε αυτή την δυσκοιλιότητα;

- Ποιος εν τέλει θα αποζημιώσει -και με ποιον τρόπο- τους αγρότες, που ύστερα από μία σταθερή αδιαφορία-αμέλεια των ιθυνόντων παρακολουθούν τους κόπους τους να εξανεμίζονται και το βιος τους να συρρικνώνεται, ερχόμενοι αντιμέτωποι με βιοποριστικά θέματα;

- Πότε επιτέλους θα «ξεκολλήσει» το έργο-φάντασμα του Κλειστού Κυκλώματος Άρδευσης Καραβά, που θα αποφέρει ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη σε αγρότες και περιβάλλον; Μήπως πρέπει, επιτέλους, συντονισμένα οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς να το διεκδικήσουν σθεναρά; 

Έλεος, πια, κύριοι δημοτικοί Άρχοντες, με την αδιαφορίας σας. Ας ελπίσουμε πως η επόμενη δημοτική Αρχή θα λάβει υπόψη της τα ανωτέρω και θα έχει ανοιχτά τα αφτιά της στις φωνές του αγροτικού κόσμου, συμμεριζόμενη τις αγωνίες του κι αποφεύγοντας από τον πρώτο κιόλας χρόνο παρόμοια προβλήματα.

επιστροφή
επάνω