Πρωτόγνωρος ο φετινός εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καραβά

22/05/2020

Πρωτόγνωρος και υποτονικός ήταν ο φετινός εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 20 και 21 Μαΐου 2020 στον Καραβά, λόγω του ιδιαίτερου κλίματος που έχει δημιουργήσει η πανδημία του covid-19. Ωστόσο, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, η Ενορία του Καραβά τίμησε με κάθε εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια την μνήμη των Πολιούχων του χωριού μας.

Την Τετάρτη 20 Μαΐου τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός μετΆ αρτοκλασίας, όπου παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης ο αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Τσιάλτας, ο οποίος απηύθυνε επίκαιρο κήρυγμα. Φέτος η παρουσία πιστών ήταν αισθητά μειωμένη, λόγω του κορωνοϊού, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας των εορταζόντων αγίων σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβαν από κοινού κράτος και ιεραρχία.     

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 21 Μαΐου, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετΆ αρτοκλασίας με τη συμμετοχή ελάχιστον πιστών από τον οικισμό μας και τις όμορες περιοχές. Το θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριος π. Ηλίας Βουρβουριώτης, ενώ μετά το πέρας του εκκλησιασμού πραγματοποιήθηκε από τους επιτρόπους η κλήρωση των λαχνών της ενορίας. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τον εορτασμών των πολιούχων μας, προσφέρθηκε άρτος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά, καθώς και μια εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης για τη λαχειοφόρο αγορά της ενορίας.

Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τα ισχύοντα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα πρόληψης για την αποφυγή συνωστισμού λόγω της πανδημίας του Covid-19, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, την παραμονή της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 

Τον Καραβά και τους πολιούχους του τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Κοινότητας Σουστιάνων Μαρία Τσάκωνα, και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λογγάστρας Αντρέας Σουλτάνης. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η απουσία δημοτικών, περιφερειακών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, σε αντιπαραβολή με τον περσινό εορτασμό που είχε συμπέσει με την προεκλογική περίοδο!

Εορτασμός στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου
Εξάλλου, σημειώνεται πως την Κυριακή 17 Μαΐου 2020, ημέρα από την οποία επετράπησαν οι θ. Λειτουργίες με την παρουσία πιστών, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετΆ αρτοκλασίας στον Κοιμητηριακό Ι. Ν.  Αγίου Γεωργίου Καραβά. Στη συνέχεια, αντί εντός του κοιμητηρίου,  ψάλθηκε αναστάσιμο τρισάγιο έμπροσθεν του ναού. Στο τέλος έλαβε χώρα η καθιερωμένη κλήρωση δώρων της ενορίας. 

Δείτε επίσης: Εορτασμός Μάη-Νικόλα και Απόδοση Πάσχα


Φωτογραφίες


επιστροφή
επάνω