«Στάση» στον Καραβά για τον 6ο «Δρόμο Αθανάτων»

02/11/2020

Εν μέσω μιας δύσκολης και ιδιαίτερης συγκυρίας, σε μια περίοδο που πολλοί δρομικοί αγώνες δεν κατάφεραν να πραγματοποιηθούν λόγω του κορωνοϊού, διεξήχθη φέτος ο «6ος Δρόμος Αθανάτων», ο υπερμαραθώνιος 142 χιλιομέτρων που καλύπτει την απόσταση Τρίπολη-Σπάρτη-Μυστράς-Καλαμάτα, ενώνοντας την Πελοπόννησο και την ιστορία. Η διαδρομή κινείται ολόκληρη σχεδόν πάνω στον Ταΰγετο, διαμέσου των χωριών που βρίσκονται στα βόρεια του βουνού.

Ο αγώνας, με εκκίνηση την αρκαδική πρωτεύουσα, διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2020. Παράλληλα, για πρώτη φορά, από το ίδιο σημείο δόθηκε και η εκκίνηση του αγώνα 80 χιλιομέτρων με την ονομασία «Βασιλιάς Λεωνίδας», που διέσχισε την διαδρομή Τρίπολη-Σπάρτη. 

Ο «Δρόμος Αθανάτων» δίνει ζωντάνια στο χωριό μας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στη μέση της διαδρομής του (75χλμ), και όπως κάθε χρόνο είχε στηθεί σταθμός ανεφοδιασμού και υποστήριξης των αθλητών (CP16). Φέτος ο σταθμός είχε στηθεί στην πλατεία του Καραβά, και λειτούργησε με τη φροντίδα  κατοίκων του οικισμού μας. Ο Στράτης Σαραντάκος που είχε επιμεληθεί την οργάνωση του σταθμού έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Πολλά συγχαρητήρια στους 225 αθλητές κ στα support team!!! Πολλα συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές του σταθμού μας κ σε αυτούς που προσέφεραν τα καλούδια  τους. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε έναν πολύ καλό φίλο και συγχωριανό μας που εδώ και μερικές εβδομάδες δεν είναι ανάμεσα μας. Στον Γιώργη Ανδριόπουλο. Αθάνατος στις καρδιές κ στις ψυχές μας..!».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη φετινή διοργάνωση έλαβε για πρώτη φορά μέρος και ο συγχωριανός μας, δρομέας και προπονητής, Γιάννης Δημόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 9η θέση, με χρόνο 14:24:05. Σε μια σύντομη ανάρτησή του στο facebook, έγραψε σχετικά με τη συμμετοχή του στον αγώνα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αθλητές μου που συμμετείχαν αλλά αν αναφερθώ στον καθένα ξεχωριστά  θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες. Είναι ο καθένας σας μοναδικός και είστε η καθημερινή μου έμπνευση! Σας ευχαριστώ! Συμμετείχα όμως  και  ως αθλητής και οφείλω και εγώ να ευχαριστήσω την ομάδα υποστήριξης μου, την Μαρία-Στέλλα Ξενάκη που είναι πάντα δίπλα μου, τον φίλο μου τον Σπύρο Θεοδοσόπουλο που είναι κοντά μου από τον  πρώτο μου ultra και τον 7 χρόνο γιο μου Θοδωρή που έζησε όλη την διαδρομή από κοντά !! Για την ιστορία τα 142χλμ σε 14:24:05 και 9η θέση».

Επίσης, ως προπονητής, ο Γιάννης Δημόπουλος, ανάρτησε στην προπονητική σελίδα του τα εξής: «Οι πολυαναμενόμενοι αγώνες, ο Δρόμος των Αθανάτων 142Κ & ο Δρόμος του Βασιλιά Λεωνίδα 80Κ, έγιναν επιτέλους πραγματικότητα ύστερα από πολλά σκαμπανεβάσματα. Δυνατοί αθλητές έτρεξαν για να καταφέρουν ο καθένας το δικό του επιθυμητό αποτέλεσμα και δικαιώθηκαν. Οι υπεραποστάσεις βγάζουν σε αθλητές και ομάδες υποστήριξης τα πιο βαθιά τους συναισθήματα. Όλοι οι συμμετέχοντες δουλεύουν σκληρά με τον εαυτό τους προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα όρια τους.. Η δύναμη τους δοκιμάζεται.. Η αντοχή τους δοκιμάζεται.. Το άγχος τους δοκιμάζεται.. Η υπομονή τους δοκιμάζεται.. Περισσότερο όμως απ’ όλα δοκιμάζεται η ψυχή τους… Η Dimopoulos Coaching συμμετείχε σε αυτούς τους αγώνες. Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές μας που κατάφεραν ο καθένας ξεχωριστά τον δικό του στόχο. Πολλά συγχαρητήρια στους νέους μας Δρομείς για την εξέλιξη τους και την πορεία τους. […] Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά κι ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια σαν προπονητή τους!».

Για την ιστορία σημειώνεται πως την πρώτη θέση του «Δρόμου Αθανάτων» (142χλμ), τερματίζοντας στο άγαλμα του Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, κατέκτησε ο διάσημος δρομέας, Δημήτρης Θεοδωρακάκος, με χρόνο 11:42:22. Στον αγώνα «Βασιλιάς Λεωνίδας» (80χλμ) την πρώτη θέση κατέλαβε ο Κωνσταντίνος Πανταζής με χρόνο 06:26:00. 

Αξίζει να αναφερθεί πως φέτος στον αγώνα των 142χλμ, εκτός του Δημόπουλου, συμμετείχαν περισσότεροι από 15 Σπαρταθλητές και πολλά ακόμα μεγάλα ονόματα του εθνικού και διεθνούς δρομικού κινήματος, ανάμεσά τους ενδεικτικά οι: Δημήτρης Θεοδωρακακος (πρωταθλητής Ελλάδος στο μαραθώνιο και στους αγώνες βουνού), Guillon Antoine (Γάλλος πολυνίκης σε υπεραποστάσεις), Θεοφανης Αρκουμανης (αθλητής βουνού), Νικος Ροδοπουλος (2ος στον «Δ.Α.» το 2018), Χρηστος Μαυρίκιος (Σπαρταθλητής), Ιωαννης Κουρκουρίκης (1ος Έλληνας στο Σπαρταθλον το 2014), Τζο Μαντά (καλύτερη επίδοση Ελληνίδας στο Σπαρταθλον), Αλεξανδρος Πιπεριδης, Γεωργια Λαλιώτη (1η γυναίκα στον «Δ.Α.» το 2019), Michael Vanicek 2ος στον «Δ.Α.», 3ος στο Σπαρταθλον με πολλούς ακόμα τερματισμούς), Balazs Simonyi  (5ος στο Σπαρταθλον το 2019, με πολλούς ακόμα τερματισμούς και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ με θέμα το Σπαρταθλον), καθώς και ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Βλάχος.

Στους δύο αγώνες έλαβαν μέρος και αρκετοί Σπαρτιάτες αθλητές. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν:
στα 142χλμ:
Ιωάννης Δημόπουλος (14:24:01, 8η θέση ανδρών)
Γεωργία Λαλιώτη (14:36:17, 2η θέση γυναικών)
Αθανάσιος Καλαμαράς (15:08:06, 12η θ.α.)
Γιώργος Τσάκωνας (15:14:34, 13η θ.α.)
Βασίλης Γλεντζές (16:11:23, 21η θ.α.)
Ιωάννης Μαλτέζος (16:16:45, 22η θ.α.)
Παναγιώτης Μικρογιαννάκης (16:22:52, 24η θ.α.)
Ευθύμιος Βλάχος (16:44:51, 31η θ.α.)
Χρήστος Αναγνωστάκος (16:45:42, 33η θ.α.)

στα 80χλμ:
Βασίλειος Σταθάκος (7:40:55, 9η θ.α.)
Ηλίας Καππάκος (7:54:54, 12η θ.α)
Κων/να Λάμπρου (8:13:03, 2η θ.γ.)
Ασημίνα Σκάλκου (9:25:08, 5η θ.γ.)
Παν/της Καραλιάς (9:29:03, 44η θ.α.)

Τη διοργάνωση των αγώνων σχεδιάζει και επιμελείται ο Παύλος Γορανίτης και ο Διεθνής Σύνδεσμος Αγώνων Υπεραπόστασης «ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Δήμων Τριπόλεως, Σπάρτης και Καλαμάτας και τοπικών αθλητικών και πολιτιστικών φορέων.

φωτογραφίες: Θανάσης Ρουμελιώτης, Στράτης Σαραντάκος, flynews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Μίνι αφιέρωμα του flynews.gr στο Γιάννη Δημόπουλο: «Ένας σπουδαίος άνθρωπος – ένας αθλητής-πρότυπο»
- Ο αγώνας που έγινε βιβλίο!  «Δρόμος Αθανάτων: μια δρομική υπερπεριπέτεια», του Άρη Κουτσομητόπουλου


Φωτογραφίες


επιστροφή
επάνω