Πανηγυρίζει η Τουρκία με τα ?οικονομικά χάλια? της Ελλάδος!

Το τελευταίο διάστημα ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών έκαναν λόγο για το περιβόητο ?πιστόλι? πάνω στο τραπέζι, ώστε να φοβηθούν οι αγορές και να σταματήσει η κερδοσκοπία ενάντια της Ελληνικής Οικονομίας. Κατ’ αρχήν, για να οπλοφορεί κάποιος θα πρέπει να περάσει τα κατάλληλα ψυχοσωματικά τεστ ώστε να είναι ικανός να οπλοφορεί, να πάρει την νόμιμη άδεια της οπλοκατοχής, να αγοράζει νόμιμα το όπλο και τις σφαίρες που χρειάζεται και να εκπαιδευτεί στην σκοποβολή. Εάν δεν κάνει όλες αυτές τις διαδικασίες, τότε, είναι πολύ πιθανό, στη προσπάθεια του να βγάλει και να αφήσει το όπλο πάνω στο τραπέζι, να προκαλέσει ένα ατύχημα, με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τον ίδιο όσο και για τους υπόλοιπους γύρω του.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως όλα αυτά έγιναν όπως έπρεπε και το όπλο βγήκε πάνω στο τραπέζι. Ποιους στοχεύει το όπλο αυτό; Αυτούς οι οποίοι μέσα σε 6 μόλις μήνες έριξαν τις Τραπεζικές μετοχές κατά 50%, ανέβασαν τα Spread των 10ετών Ομολόγων από τις 150 μονάδες βάσης προς τις 450 μονάδες, σου δανείζουν όχι πλέον με 3%, αλλά με 4%, 5% και 6%, αυτοί οι οποίοι ανέβασαν τα CDS, δηλαδή τις πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδος στο 30%, κάνοντας την Ελλάδα μια από τις 5 πιο πιθανές χώρες για πτώχευση στον κόσμο.

Δηλαδή, ο αντίπαλος σου δεν είναι μόνο ένας, αλλά πάρα πολλοί. Είναι το λεγόμενο ?έξυπνο χρήμα? που εδώ και 6 μήνες, σε πυροβολεί ακατάπαυστα στο ?ψαχνό?, είσαι σοβαρά τραυματισμένος, αιμορραγείς, και εσύ επιμένεις να ΜΗΝ ζητάς οικονομική βοήθεια από τους Εταίρους σου, αλλά ΜΟΝΟ Πολιτική Στήριξη. Η ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ σου παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας με οικονομική βοήθεια, αλλά την επομένη κιόλας αυτού, εσύ επιμένεις ότι δεν θα ενεργοποιήσεις τον μηχανισμό αυτό.

Τελικά ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι κερδίζουν από την τρέχουσα κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας; Πρώτον, κερδίζουν οι Έμποροι Χρέους σου, δηλαδή οι δανειστές σου, που συνεχίζουν να σου δανείζουν όχι με 3%, αλλά με 5% και 6%. Δεύτερον, κερδίζει το ΔΝΤ. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ και πληρώνει ως εισφορά κάθε χρόνο 1 δις δολάρια. Με την βοήθεια που κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί το ΔΝΤ να προσφέρει στην Ελλάδα, θα αναλάβει ως αντάλλαγμα και την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στην Ελλάδα. Τρίτον, κερδίζει η Γερμανία. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος έχει επηρεάσει αρνητικά και το Ευρώ, με αποτέλεσμα, από το 1,51 να έχει υποχωρήσει στο 1,34 περίπου, και οι Γερμανικές εξαγωγές να ωφελούνται τα μέγιστα από αυτό και να σημειώνουν αύξηση. Τέταρτον, κερδίζει η Τουρκία.

Συνήθως, όταν ένα μέλος της οικογένειας αρρωστήσει, είναι πολύ πιθανό και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να ?κολλήσουν? την ασθένεια αυτή. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Οικονομίες των διαφόρων χωρών. Η Ελλάδα έχει ?μολυνθεί Οικονομικά?, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, η γειτονική χώρα Τουρκία, φαίνεται να μην επηρεάζεται από την Ελλάδα και να συνεχίζει ανοδικά. Το χρηματιστήριο της Τουρκίας κατακτά νέα υψηλά επίπεδα τιμών, το ΑΕΠ αυξάνεται, το έλλειμμα της υποχωρεί, τα Spread της μειώνονται και ο Τουρισμός της αυξάνεται θετικά την ώρα που ο Τουρισμός Παγκοσμίως υποχωρεί όπως βεβαίως και αυτός της Ελλάδος (Διαβάστε περισσότερα για το θέμα της Τουρκίας, σε πρόσφατη ανάλυση του κ. Παναγιώτου που δημοσιεύει αποκλειστικά και συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη για την γείτονα χώρα).

Δηλαδή, την ώρα που η Ελλάδα ?αιμορραγεί? οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες μας και αναπτύσσεται σε βάρος μας. Ενδεχομένως, καλό θα ήταν οι Έλληνες Αξιωματούχοι μας, εκτός από τα διηπειρωτικά ταξίδια, να επισκεφτούν και την Τουρκία και να ρωτήσουν πως αυτοί εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης τα βγάζουν πέρα μόνοι τους και το χρηματιστήριο τους σημειώνει νέα υψηλά, υψηλότερα ακόμα και από τα επίπεδα τιμών, στο κραχ του 2008.

Στράτης Σαραντάκος

Επιστημονικός Τεχνικός Αναλυτής ΕΚΤΑ

Email επικοινωνίας : stratis.sarantakos@gmail.com