Η Οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Κρίση, κρίση, κρίση. Παντού κρίση! Τα τελευταία δυόμιση χρόνια περίπου, τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και τα εγχώρια, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με την ?οικονομική κρίση?. Στην αρχή , μίλησαν για κρίση στα Ακίνητα της Αμερικής που σιγά σιγά πέρασε και στις Τράπεζες της. Με αποτέλεσμα, η κρίση να επεκταθεί και στα Χρηματιστήρια διεθνώς και να έχουμε το 2ο κραχ της δεκαετίας την περίοδο 2008-2009. Όπως ήταν φυσικό, η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη σε όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία και επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό και η Ελληνική Οικονομία.

Τους τελευταίους μήνες όμως, η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία επιδεινώθηκε δραματικά και η μικρή χώρα που λέγετε Ελλάδα, έγινε το επίκεντρο των Διεθνών ΜΜΕ και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο. Και ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το επίκεντρο του κόσμου διεθνώς για τον Πολιτισμό της, την Ιστορία της, τους Αρχαίους Φιλόσοφους της, την Διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το καλό Κλίμα και την Μεσογειακή Διατροφή της, τον Τουρισμό της και για πολλά άλλα θέματα, δυστυχώς, έγινε το κακό παράδειγμα της παγκόσμιας οικονομίας, για όλα τα κακώς κείμενα που έχουν συμβεί σε αυτήν την χώρα, εδώ και δεκάδες χρόνια.

Πως έγινε αυτό; Πανεύκολα. Ρίχνεις το Χρηματιστήριο μιας χώρας και μέσα από τα ΜΜΕ που ελέγχεις και κατευθύνεις, περνάς το μήνυμα πως η Οικονομία της χώρας κινδυνεύει με χρεωκοπία εάν δεν παρθούν κάποια μέτρα. Και το ερώτημα που πλανάτε είναι μπορεί κάποιος εύκολα να ρίξει ή να ανεβάσει ένα χρηματιστήριο; Η απάντηση είναι μονολεκτική. ΝΑΙ! Και ποιος μπορεί να το κάνει αυτό; Μα βεβαίως αυτός που το δημιούργησε. Και το επόμενο ερώτημα είναι ποιος δημιούργησε το χρηματιστήριο και γιατί; Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως τα δημιούργησαν αυτοί οι οποίοι μπορούσαν και είχαν λόγους να το κάνουν και ο σκοπός τους είναι να πηγαίνουν κάποιες περιόδους πάνω, κάποιες άλλες κάτω, και κάποιες άλλες μεγάλες περιόδους, να μην πηγαίνουν πουθενά, όπως ο Dow Jones, που εδώ και 11 χρόνια παλεύει με τις 10.000 μονάδες.

Και οι Πολιτικοί μιας χώρας τι κάνουν για όλα αυτά; Μπορούν να προστατεύσουν την Χώρα τους από τους κερδοσκόπους και να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών; Μπορούν, αλλά ο ρόλος των Πολιτικών ανεξαρτήτου χρώματος, είναι να δέχονται τα πυρά της πλειοψηφίας των πολιτών, ότι αυτοί φταίνε για ότι δεινά τραβάει αυτός ο τόπος. Και ενώ λοιπόν, η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει με το δάχτυλο τους Πολιτικούς για τα διάφορα προβλήματα της χώρας, οι ?Τραπεζίτες? μένουν στο απυρόβλητο. Η ?ρίζα του κακού? είναι οι Τραπεζίτες και οι Πολιτικοί κάνουν ότι είναι δυνατόν και αδύνατον για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα του ?έξυπνου χρήματος?, με το αζημίωτο βέβαια.

Όποιος μελετήσει σε βάθος την Παγκόσμια Οικονομική Ιστορία, θα βρει τις απαντήσεις που επιζητά σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Απαντήσεις τις οποίες δυστυχώς δεν διδάσκονται σε κανένα Πανεπιστήμιο του κόσμου, αλλά διδάσκονται κατά κύριο λόγο επιφανειακές θεωρίες του τύπου πως η ?αγορά? κινείται ανάλογα με την ?Θεωρία της Προσφοράς και της Ζήτησης?. Και πως εξηγείτε μέσα από την Θεωρία της Προσφοράς και της Ζήτησης ότι το Πετρέλαιο από τα 10 δολάρια του 1999, εκτοξεύτηκε στα 147 δολάρια το 2008 και μέσα σε λίγους μήνες κατάρρευσε στα 35, για να επιστρέψει και πάλι στα 80 δολάρια;

Εξηγείτε μόνο μέσα από την Θεωρία της Παρέμβασης, ή της χειραγώγησης, ή του ?κερδοσκοπικού παιχνιδιού? ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το. Ότι δηλαδή συμβαίνει τώρα με το ΧΑ, τα Ομόλογα και την Ελληνική Οικονομία.

Στράτης Σαραντάκος
Επιστημονικός Τεχνικός Αναλυτής ΕΚΤΑ
Email επικοινωνίας : stratis.sarantakos@gmail.com