Κανόνες "Trading" σε περιόδους με υψηλή μεταβλητότητα.

Τις τελευταίες εβδομάδες του 2009 αλλά και τις πρώτες του 2010, όσοι ασχολούνται με την Ελληνική αγορά μετοχών και παραγώγων θα έχουν παρατηρήσει πως οι μεταβολές που σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στις μετοχές του ΧΑ είναι πολύ μεγάλες. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ?Επενδυτής? είναι να προσαρμόζει κάθε φορά την επενδυτική του στρατηγική με την ? αγορά ? και όχι να περιμένει η ?αγορά? να προσαρμοστεί στην δική του στρατηγική.

Δηλαδή, όσοι επενδύουν στην Ελληνική αγορά με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα ( από 1 μέχρι και 6 μήνες) αυτού του είδους οι μεταβολές δεν τους ενδιαφέρουν . Όσοι όμως επενδύουν με μικρότερο χρονικό ορίζοντα , δηλαδή , μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα ( 2 εβδομάδες περίπου ), ενδοεβδομαδιαίο ορίζοντα ( 1 εβδομάδα) ή κάνουν ?intraday? (αγορές και πωλήσεις μέσα στην ίδια ημέρα ), δηλαδή, αυτούς που ονομάζουμε ?ενεργούς? επενδυτές ή ?Trader?, τότε αυτές οι περίοδοι είναι οι καλύτερες για κερδίσουν μεγάλα κέρδη σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα.

Συνήθως οι ?Trader?, επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελληνική αγορά μέσα από την αγορά των Παραγώγων. Αυτό το κάνουν ώστε να έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν από την άνοδο αλλά κυρίως από την πτώση των μετοχών ή των δεικτών. Σε αντίθεση με αυτούς που επενδύουν στις μετοχές και κερδίζουν ΜΟΝΟ από την άνοδο των μετοχών.

Τι χρειάζεται για να κερδίσω μέσα από αυτές τις περιόδους; Καθαρό μυαλό, ψυχραιμία και καλή στρατηγική πριν και κατά την διάρκεια της επένδυσης. Αναλύω τις διεθνείς αγορές ώστε να ξέρω πια είναι η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση τους και στην συνέχεια ξεκινάω την ανάλυση μου για τις αγορές που με ενδιαφέρουν. Π.χ. στην συγκεκριμένη περίπτωση την Ελληνική αγορά Παραγώγων.

Εντοπίζω πια είναι η ενδοημερήσια ? ενδοεβδομαδιαία ? βραχυπρόθεσμη τάση .Στη συνέχεια, οριοθετώ πιθανές στηρίξεις και αντιστάσεις των μετοχών και των βασικών δεικτών. Έπειτα, με τους κατάλληλους τεχνικούς δείκτες που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο καθένας, προσπαθούμε να εντοπίσουμε εάν η μετοχή ή ο δείκτης που μας ενδιαφέρει βρίσκεται ή πλησιάζει σε υπερπουλημένα ή υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών. Στη συνέχεια είμαι με το ?δάχτυλο στην σκανδάλη? και όταν οι πιθανότητες είναι αυξημένες και συγκλίνουν με την ανάλυση και έχει προηγηθεί, τότε παίρνω επενδυτική θέση στην αγορά.

Προσοχή, κάθε στρατηγική θα πρέπει να έχει και ένα ?Plan B?. Δηλαδή, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχω υπολογίσει και αγορά γυρίσει ?κόντρα? στην επενδυτική μου θέση και καταγράφω ζημιές, τότε, άμεσα, θα πρέπει να εφαρμόσω την τακτική που λέγεται ?stop loss?. Με πολύ μικρή ζημιά και ?καθαρό μυαλό?, ξεκινάμε πάλι από την αρχή , την ?αναγνώριση ? ανάλυση ? πρόβλεψη? της αγοράς.

Η ?αγορά? ποτέ δεν θα σταματήσει να πηγαίνει πάνω και κάτω. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθούμε κάθε φορά την ?τάση?.

Στράτης Σαραντάκος
Επιστημονικός Τεχνικός Αναλυτής ΕΚΤΑ
Email επικοινωνίας : stratis.sarantakos@gmail.com