Συνέντευξη Σαραντάκου στον «Πολιτεία 90,7»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πολιτεία 90,7» και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Μακεδονοπούλου έδωσε την Πέμπτη 6 Μαΐου ο χρηματιστής ? τεχνικός αναλυτής Στράτης Σαραντάκος.

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη κάνοντας κλικ εδώ.

Τι σημαίνει ύφεση και πόσο θα διαρκέσει στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ύφεσης , για να έχουμε ύφεση θα πρέπει για 2 συνεχόμενα τρίμηνα να έχουμε αρνητικό ΑΕΠ ( Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ) . Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι το 2010 η Ελλάδα θα έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες , ενώ , σύμφωνα και με διάφορες άλλες μελέτες , η ύφεση μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 10 ποσοστιαίες μονάδες . Η διάρκεια της ύφεσης και το ποσοστό αυτής , θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά ή όχι , θα χειριστεί την ελληνική κρίση η Κυβέρνηση , αλλά και από το διεθνές περιβάλλον .

Θα πτωχεύσουμε;
Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να σκεφτούμε τι θέλει να κάνει το ?έξυπνο χρήμα? ; Θέλει να πτωχεύσει η Ελλάδα ή όχι ; Με την βοήθεια των 110 δις από ΕΕ και ΔΝΤ , η πτώχευση για την Ελλάδα την επόμενη 3ετία απομακρύνεται και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό , σχεδόν εξαλείφονται .

Τι είναι τα Ομόλογα;
Τα Ομόλογα είναι μια ομολογία του Κράτους , ότι δεν έχει χρήματα να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες και ζητάει από την ?αγορά ? να δανειστεί χρήματα . Η Ελλάδα λοιπόν , εκδίδει ένα Ομόλογο , που στην λήξη αυτού , υποχρεούται να πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο που έχει δανειστεί , συν ένα επιπλέον τόκο .

Τι είναι τα Spread;
Όλες οι χώρες βγαίνουν στις ? αγορές? για να δανειστούν , εκδίδοντας όπως είπαμε Ομόλογα . Η Γερμανία τώρα , που είναι μια ισχυρή οικονομικά χώρα , δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο πχ. 3% . Αντίθετα , η Ελλάδα που δεν τα πάει καλά στα οικονομικά της , βγαίνει να δανειστεί από την αγορά όχι με 3% αλλά με 5% , γιατί ο δανειστής μας φοβάται ότι ενδεχομένως , μπορεί να μην πάρει πίσω τα χρήματα του που δανείζει στην Ελλάδα . Όσο λοιπόν το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας αυξάνεται , τόσο ακούμε στα ΜΜΕ να λένε , ότι τα Spread ανέβηκαν .

Τι είναι τα CDS;
Τα CDS είναι τα Credit Default Swaps , δηλαδή είναι μια ?ασφάλεια κινδύνου πτώχευσης? . Όταν αγοράζουμε ένα σπίτι , το ασφαλίζουμε και σε περίπτωση πυρκαγιάς , τότε παίρνουμε πίσω τα χρήματα μας από την Ασφαλιστική . Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα , ο Δανειστής μας , δηλαδή αυτός ο οποίος έχει αγοράσει τα Ελληνικά Ομόλογα , αγοράζει και CDS , δηλαδή αγοράζει μια ασφάλεια ,ώστε στην περίπτωση που η Ελλάδα πτωχεύσει και δεν πάρει πίσω τα χρήματα του από τα Ομόλογα , να τα πάρει πίσω , μέσα από τα CDS .

Οι καταθέσεις μας κινδυνεύουν;
Σύμφωνα με νόμο του Κράτους που ψηφίστηκε κατά την διάρκεια του κραχ των χρηματαγορών το 2008 , εάν ? σκάσει ? μια Ελληνική Τράπεζα , για κάθε Τραπεζικό Λογαριασμό μας είμαστε εξασφαλισμένοι μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ .

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο και οι μετοχές θα συνεχίσουν να υποχωρούν;
Τους τελευταίους 6 μήνες το ΧΑ έχει υποχωρήσει από τις 2900 μονάδες ,προς τις 1800 μονάδες , δηλαδή έχει σημειωθεί ένα κραχ 38% περίπου , με επίκεντρο τον Τραπεζικό Κλάδο , που υποχωρεί πάνω από 50% . Το ΧΑ αυτή την στιγμή σε σχέση με τις διεθνείς αγορές είναι υποτιμημένο , και οι διεθνείς αγορές , μάλλον , υπερτιμημένες . Το ΧΑ είναι ? τραυματισμένο σοβαρά ?και θα πάρει χρόνο μέχρι να ? αναρρώσει? και πάλι .

Η Λακωνία θα επηρεαστεί από την κρίση;
Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι πως ζούμε ανάμεσα σε δυο οικονομίες , την Πραγματική και την Χρηματιστηριακή Οικονομία . Τα αποτελέσματα της Χρηματιστηριακής Οικονομίας είναι εμφανείς άμεσα και τους τελευταίους 6 μήνες το Ελληνικό χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων κατέρρευσαν . Τα πραγματικά σημάδια αυτής της κατάρρευσης θα φανούν στους προσεχείς μήνες και στην πραγματική οικονομίας . Το ερώτημα λοιπόν για την Λακωνία είναι σε τι βαθμό θα επηρεαστεί και για πόσο χρονικό διάστημα ?

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από την κρίση;
Πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε . Πρώτα απ’ όλα να κλείσουμε τις τηλεοράσεις των Διεθνών και Ελληνικών ΜΜΕ , που καθημερινά μας βομβαρδίζουν και μας κάνουν πλύση εγκεφάλου , ότι ήρθε το τέλος του κόσμου . Δεύτερον , να μην πιστεύουμε ποτέ αυτά που μας ? τάζουν ? οι Έλληνες Πολιτικοί , από κάθε κομματικό χώρο . Πριν τις εκλογές μας έλεγαν ότι υπάρχουν χρήματα και μέσα στις 100 πρώτες ημέρες Διακυβέρνησης μας είπαν ότι ? δεν υπάρχει σάλιο? . Τρίτον , να μην ελπίζουμε ποτέ ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι , άλλωστε , ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά από την απομάκρυνση του ταμείου . Τέλος , ? κρίσεις ? υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα στις διεθνείς αγορές . Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές , να εκμεταλλευόμαστε τις αδυναμίες του συστήματος και να επωφελούμαστε τα μέγιστα από αυτές .

Τι πιστεύεται ότι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;
Πιστεύω ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι , θα πρέπει εκτός από τα διηπειρωτικά τους ταξίδια να κάνουν και ένα ταξίδι προς την γειτονική χώρα της Τουρκίας και να μάθουν πως η Τουρκία μείωσε το έλλειμμα της στο 60% , την ώρα που το ελληνικό έλλειμμα ξεπερνάει το 115% . Πως η Τουρκία είχε ανάπτυξη 6% το 4ο τρίμηνο του 2009 , το δεύτερο μεγαλύτερο πίσω μόνο από την Κίνα , όταν η Ελλάδα βυθίζεται σε βαθειά ύφεση . Πως η Τουρκία είχε πέρυσι 27 εκ τουρίστες και αύξηση 2% στον τουρισμό τους , την ώρα που η διεθνής τουριστική κίνηση βρίσκεται σε ύφεση και η Ελλάδα είχε μείωση του τουρισμού της κατά 10% . Πως το Χρηματιστήριο της Τουρκίας βρίσκεται σε νέα υψηλά όλων των εποχών πάνω από τα υψηλά του 1999 και από το κραχ του 2008 , την ώρα που το Ελληνικό χρηματιστήριο βουλιάζει . Πιστεύω λοιπόν ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί κανείς να αντιμετωπίσει μόνος του τα προβλήματα την ώρα που δημιουργούνται και να μην περιμένει κάποιον άλλον να τον βοηθήσει σε αυτά .