Ομιλητής στην Ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης ο Στράτης Σαραντάκος

Στην Ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης μίλησε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου ο οικονομικός αναλυτής κ. Στράτης Σαραντάκος. Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την εφημερίδα «Λακωνικός Τύπος», ενώ στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα δίλεπτο κομμάτι της παρουσίασης από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΛΛΑΔΑ».

"Για τη «διεθνή και ελληνική κρίση» μίλησε ο οικονομικός αναλυτής κ. Ευστράτιος Σαραντάκος, τοποθετώντας την αρχή της, στο ξεκίνημα της νέας χιλιετηρίδας με τη φούσκα του χρηματιστηρίου.

Σημειώνοντας ότι από το 2003 υπήρξε μια σταδιακή ανάρρωση μέσα από την αγορά ακινήτων, ο ομιλητής φθάνει στο τέλος του 2009 που ξεσπά η ευρωπαϊκή κρίση με επίκεντρο την χώρα μας. «Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 η Ελλάδα συμβαδίζει με την Ευρώπη», είπε ο κ. Σαραντάκος, αναλύοντας στη συνέχεια τα όσα συνέβησαν στην χώρα από τότε μέχρι σήμερα, στεκόμενος κυρίως στις παρεμβάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων. Διαχωρίζοντας την οικονομία σε χρηματιστηριακή και πραγματική, με τη μία να επηρεάζει αρκετά την άλλη, μίλησε για υποβάθμιση, με συνέπεια τη μείωση καταθέσεων, περικοπή μισθών, και αύξηση της ανεργίας.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, ο εισηγητής τόνισε ότι «η διεθνής οικονομία σιγά-σιγά αναρρώνει και ως ένα βαθμό αυτό θα βοηθήσει και εμάς», προσθέτοντας ότι μέσα από την κρίση παρουσιάζονται ευκαιρίες, τις οποίες και πρέπει να εκμεταλλευτούμε."