Η χρηματιστηριακή «ευφορία» θα επηρεάσει και την πραγματική οικονομία;

Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά , η Ελλάδα δέχτηκε μια τρομερά μεγάλη και καλά οργανωμένη χρηματοπιστωτική επίθεση από την οικονομική και πολιτική ελίτ του κόσμου . Με αποτέλεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο να καταρρεύσει , τα ελληνικά ομόλογα να ξεπουληθούν και να θεωρούνται ως σκουπίδια ( junk ) , οι πιστοληπτικοί οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την ελληνική οικονομία , οι πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας στην επόμενη 5ετία να φτάσουν στο 59% και τα ?Spread? να εκτοξευτούν στις 975 μονάδες βάσης .

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγήσουν την Ελλάδα στην υπογραφή του Μνημονίου τον Μάιο του 2010 και στο νέο πακέτο βοήθειας των 110 δις ευρώ . Η οικονομία της Ελλάδας βρέθηκε στις 5 χειρότερες οικονομίες του πλανήτη κατά τη διάρκεια του 2010 . Η ύφεση το 2010 έφτασε στο -4,5% και στο 4ο τρίμηνο του 2010 στο -6,5% . Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε πάνω από το 5% και η ανεργία ξεπέρασε το 13,5% . Η ψυχολογία της αγοράς και των Ελλήνων έφτασε στο ναδίρ , με τις έρευνες να δείχνουν πως το 80 % των νέων μεταξύ 25-34 ετών να θέλουν να δουλέψουν στο εξωτερικό .

Δηλαδή , είδαμε πως η κατάρρευση σε σύντομο χρονικό διάστημα της χρηματιστηριακής οικονομίας , επηρέασε τα μέγιστα και την κατάσταση στην πραγματική οικονομία . Από το καλοκαίρι και μετά , είδαμε μια σταθεροποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο , στην ελληνική αγορά ομολόγων και στα επίπεδα τιμών που βρέθηκαν τα Spread .

Οι πρώτες ημέρες του 2011 ξεκίνησαν εφιαλτικά για την Ελλάδα , με το χρηματιστήριο της να σημειώνει ιστορικά χαμηλά 13 ετών προς τις 1350 μονάδες και τα Spread , ιστορικά υψηλά προς τις 975 μονάδες . Από τις 12 Ιανουαρίου και μετά όμως , κάτι άλλαξε . Είδαμε , πως σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο , τα Spread των προβληματικών χωρών του Νότου ( PIIGS ) να υποχωρούν σημαντικά και ταυτόχρονα τα χρηματιστήρια τους να ανακάμπτουν .

Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα . Το χρηματιστήριο από τις 1350 μονάδες βρέθηκε μέσα σε ένα μήνα πάνω από τις 1715 μονάδες , τα Spread υποχώρησαν προς τις 850 μονάδες , είχαμε για πρώτη φορά διεθνείς επενδυτικούς οίκους να δημοσιεύουν θετικές εκθέσεις για ελληνικές μετοχές . Το ?κερασάκι? στην τούρτα ήρθε και έδεσε με την φιλική πρόταση εξαγοράς της Εθνικής προς την ΑΛΦΑ , με στόχο την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ενεργοποίηση της ελληνικής οικονομίας .

Έχει ενδιαφέρον για το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε εάν αυτή η προσπάθεια ?αλλαγής κλίματος? έχει και συνέχεια ή όχι τελικά . H ανάκαμψη της ‘χρηματιστηριακής οικονομίας? θα έχει θετικές συνέπειες και στην ?πραγματική οικονομία? σε βάθος χρόνου . Μένει να το δούμε και στην πράξη .

Στράτης Σαραντάκος

Επιστημονικός Τεχνικός Αναλυτής ΕΚΤΑ