Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο: Γεώργιος Περδικλώνης

Σε μια προσπάθεια που καταβάλουμε να συγκεντρώσουμε φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο, πάσης φύσεως, αρχείο σχετικά με τον Καραβά, έφτασαν στα χέρια μας αρχεία που αναφέρονται στο Γεώργιο Περδικλώνη.

Ο Γεώργιος Περδικλώνης, σπαρτιάτης στην καταγωγή, έζησε και δραστηριοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον Καραβά, δημιουργώντας εδώ τυροκομική μονάδα. Ο Περδικλώνης ασχολήθηκε επίσης πολύ έντονα με τα κοινά συμμετέχοντας τόσο σε συλλόγους όσο και στα δημοτικά, ενώ για μερικά χρόνια εξέδιδε και τη μηνιαία εφημερίδα «Η ΤΟΛΜΗ».

Υπήρξε μέλλος αθλητικών συλλόγων, όπως ο Σπαρτιατικός Γ.Σ. και ο «Λεωνίδας» (του οποίου ήταν ιδρυτής), του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης και άλλων συλλόγων μεταξύ των οποίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά.

Έντονη ήταν και η ενασχόλησή του και με τα δημοτικά πράγματα. Πολιτεύτηκε ως δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης το 1954 και το 1959 χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Το 1964 πολιτεύτηκε ξανά -στο πλευρό το Γεωργίου Σαϊνόπουλου- βγήκε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης και σύμφωνα με το νόμο έγινε Αναπληρωτής Δημάρχου (αντιδήμαρχος). Έγινε έτσι ο πρώτος αντιδήμαρχος στην ιστορία του Δήμου Σπάρτης.

Μετά τη δικτατορία έθεσε υποψηφιότητα το 1974 και το 1978 ως υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί, μένοντας τρίτος και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Παρακάτω παρατίθενται απόκομμα από την εφημερίδα «ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» με ημερομηνία Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 1996 στο οποίο αναγγέλλεται η είδηση του θανάτου του Γεωργίου Περδικλώνη, ένα ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του, ένα προεκλογικό φυλλάδιο με το λόγο του προς τους δημότες Σπάρτης και ένα ηχητικό αρχείο με προεκλογική του ομιλία?

Ευχαριστούμε τον κ. Σαράντο Σαραντάκο για την παραχώρηση του έντυπου υλικού και τον κ. Δημήτρη Τσακίρη για το ηχητικό αρχείο. Παρακαλούμε επίσης όποιος έχει αρχείο που αναφέρεται στον Καραβά ή/και τους κατοίκους του και θέλει να συμμετάσχει στην έρευνά μας να επικοινωνήσει μαζί μας. Ευχαριστούμε πολύ?

«ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» - Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 1996:

ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του Περδικλώνη:

προεκλογικό φυλλάδιο προς τους δημότες Σπάρτης:

ηχητικό αρχείο - προεκλογική ομιλία Γ. Περδικλώνη: