Δεκατρείς παραγωγοί από τον Καραβά στην Λαϊκή αγορά της Σπάρτης

Παρασκευή απόγευμα, γύρω στις 17:00, οι 13 οικογένειες από τον Καραβά πηγαίνουν με τα αγροτικά τους στα χωράφια, ώστε να μαζέψουν τα προϊόντα που θα πουλήσουν την επόμενη ημέρα στην λαϊκή αγορά της Σπάρτης. Ντομάτες, μελιτζάνες, φλάσκες, κολοκυθάκια, αγγουράκια, πατάτες, φασολάκια, μπάμιες, πιπεριές, βλίτα, κολοκυθοκορφάδες, παντζάρια, μαρούλια, αντίδια, σπανάκι, σέλινο, μαϊντανό, λουλουδάκια, λουμπούκια, καρπούζια και πεπόνια είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που καλλιεργούνται αυτή την περίοδο, στον εύφορο κάμπο του Καραβά.

Στη συνέχεια, εκεί γύρω στο σούρουπο, επιστρέφουν στις κατοικίες τους, ανάβουν τα εξωτερικά φώτα των αυλών τους και ξεκινάει το δεύτερο στάδιο. Αυτό της επεξεργασίας, του διαχωρισμού και της ταξινόμησης των προϊόντων, ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθος τους, στα τελάρα, ώστε να γίνει η μεταφορά τους στην λαϊκή. Εκεί γίνονται και οι πρώτες «αγορές» των προϊόντων από συγγενείς, φίλους και κατοίκους του χωριού. Όλα είναι έτοιμα για την αυριανή ημέρα, τα φώτα σβήνουν και οι παραγωγοί ξεκουράζονται, ώστε να είναι έτοιμοι για την αυριανή ημέρα.

Στις 4 το πρωί χτυπάνε τα πρώτα ξυπνητήρια, οι παραγωγοί σηκώνονται, πίνουν βιαστικά έναν καφέ και ξεκινάνε για την Σπάρτη. Σε πέντε μόλις λεπτά βρίσκονται στον χώρο της λαϊκής αγοράς και μαζί με τους υπόλοιπους παραγωγούς από όλο το Νομό, ξεφορτώνουν την πραμάτεια τους. Την ώρα που η νεολαία της Σπάρτης επιστρέφει στα σπίτια της, διασχίζοντας την λαϊκή, από την νυχτερινή έξοδο τους, οι παραγωγοί στήνουν τον πάγκο τους, με πολύ προσοχή και επιμέλεια, γιατί η «βιτρίνα» παίζει μεγάλο ρόλο στην πώληση των προϊόντων.

Οι πρώτοι καταναλωτές εκεί γύρω στις 6 το πρωί καταφθάνουν, ώστε να ψωνίσουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τους πάγκους. Από τις 8 μέχρι και τις 10, το παζάρι είναι στο «φούγιο» του, με τους καταναλωτές να αναζητούν ποιότητα και χαμηλές τιμές. Στις 12 περίπου, γίνονται οι τελευταίες αγοροπωλησίες και μετά από λίγο, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση, το ξεστήσιμο του πάγκου και επιστροφή στις κατοικίες. Η διαδικασία αυτή, θα επαναληφθεί και τις Τετάρτες, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Εμείς, η ομάδα παραγωγών από τον Καραβά, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Λάκωνες καταναλωτές που τόσο χρόνια μας στηρίζουν με την κατανάλωση των προϊόντων μας και θέλουμε να τους ζητήσουμε να συνεχίσουν να μας στηρίζουν στους δύσκολους καιρούς που περνάμε όλοι μας. Θέλουμε επίσης, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και στους τοπικούς γεωπόνους της περιοχής μας, που με τις πολύτιμες γνώσεις τους μας βοηθούν να παράγουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και ποιοτικά προϊόντα, καθώς επίσης μας συμβουλεύουν και για τις νέες καλλιέργειες που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και σύντομα θα προσφερθούν στους Λάκωνες καταναλωτές.

Τέλος, καλό θα είναι οι υπεύθυνοι να δουν με μεγαλύτερη προσοχή το πώς θα συνεχιστεί το έργο για την κατασκευή του κλειστού κυκλώματος άρδευσης του κάμπου στον Καραβά, που διακόπηκε λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και το πάγιο πρόβλημα του στεγάστρου πάνω από το χώρο της λαϊκής αγοράς, ώστε να γίνει ποιο ανθρώπινη η ζωή για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς. Μπορεί η οικονομία της Αμερικής να υποβαθμίστηκε σε «ΑΑ+», όμως ΕΜΕΙΣ, εγγυόμαστε πως θα συνεχίσουμε να παράγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ποιότητας «AAA».

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ