Το «πρόβλημα» δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το Ιράν και το Πετρέλαιο

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια η Ελλάδα είδε το άσχημο πρόσωπο των «αγορών». Το Ελληνικό χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων της κατέρρευσαν, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας εκτοξεύτηκαν, τα στοιχήματα για πτώχευση της Ελλάδας έφτασαν στα ύψη. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ζητήσει την βοήθεια από την Τρόικα , όχι μια αλλά δύο φορές.

Φτάνοντας στο σήμερα, βλέπουμε την Ελλάδα να έχει βρεθεί ένα μόλις σκαλοπάτι από την χρεοκοπία και την έξοδο από την ζώνη του Ευρώ. Σχεδόν τίποτα από αυτά που σχεδίασε η Τρόικα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση δεν δούλεψαν και η Ελλάδα έχει βρεθεί σε πολύ μειονεκτική θέση. Μάλιστα, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως το νούμερο ένα πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, σε περίπτωση που ?πέσει? η Ελλάδα.

Κάθε στιγμή που περνά ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει, όπως ακριβώς λιγοστεύουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και από τα 250 δις του 2009, έχουν μειωθεί στα 175 δις, με τις εκτιμήσεις να τις υπολογίζουν στα 145 δις ευρώ στο τέλος του 2012.

Τον Μάιο του 2010, που η Ελλάδα υπόγραψε το πρώτο Μνημόνιο, οι τιμές του Πετρελαίου ήταν στα 67 δολάρια. Η Ελλάδα προσπάθησε μέσα από τις περικοπές μισθών και συντάξεων να περιορίσει τα ελλείμματα της και να γίνει ως χώρα ποιο ανταγωνιστική. Χωρίς όμως αποτέλεσμα. H άνοδος των τιμών του Πετρελαίου από τα 67 στα 100 δολάρια, δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην Ελλάδα να γίνει ποιο ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα η Τρόικα να ζητά επιπρόσθετα μέτρα και η ύφεση στην ελληνική οικονομία να μεγαλώνει σαν ένα σπιράλ.

Αυτή την στιγμή, μετά από το μπαράζ υποβαθμίσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι μισές τις χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση, ενώ η Αμερική και η Κίνα κατεβάζουν ταχύτητες στους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα σύννεφα πάνω από το Ιράν έχουν πυκνώσει και σε περίπτωση που συμβεί κάτι στην χώρα ή στα Στενά του Ορμούζ, όπου από αυτό το σημείο περνάει τουλάχιστον το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, τότε θα ανεβάσουν κατακόρυφα την γεωπολιτική αστάθεια, και μαζί με αυτήν, θα εκτοξευτούν στα ύψη οι τιμές του ?Μαύρου Xρυσού? .

Στράτης Σαραντάκος
Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής
Stratis.sarantakos@gmail.com