Αφιέρωμα: Το «Κοκτέιλ» - Η εφημερίδα των παιδιών του Καραβά

Το «Κοκτέιλ» ήταν μια χειρόγραφη εφημερίδα που είχαν δημιουργήσει τα παιδιά του Καραβά το καλοκαίρι του 1993, την οποία και διένειμαν-πουλούσαν στους κατοίκους του χωριού.
Η Νίκη Γ. Κουλογεωργίου ήταν -τότε- ένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στη δημιουργία του Κοκτέιλ. Μάλιστα, πολλοί από την παρέα του ’93 τη θυμούνται ως? αρχισυντάκτρια της εφημερίδας!
Στο παρακάτω κείμενο, το οποίο διακρίνεται για την αυθεντικότητα και το συναισθηματισμό της γραφής του, η Νίκη μας παραθέτει τις αναμνήσεις της από το «Κοκτέιλ» εκείνης της εποχής, μεταφέροντάς μας στο καλοκαίρι του 1993 και στις παιδικές της μνήμες, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την παρέα της γενιάς του ’80 στον Καραβά, που στην ηλικία των 10-15 είχε όρεξη να γνωριστεί, να συνεργαστεί, να δημιουργήσει?:
«Ψάχνοντας στο σπίτι βρήκα μόνο αυτά τα δύο τεύχη:
Τεύχος 1ο (;) στις 3-7-1993
Συντελεστές: Λυγερή Σαραντάκου (16 ετών), Νίκη Κουλογεωργίου (13 ετών), Μαρία Κουλογεωργίου (10 ετών), Χρυσούλα Σαρμπάνη (11 ετών), Άγγελος Σαρμπάνης (10 ετών), Στράτης Σαραντάκος (11 ετών), Χάρη Σαραντάκου (10 ετών), Ποτούλα Τσιγκανέ (10 ετών), Τασία Τσιγκανέ (8 ετών). Τιμή: 150 δραχμές.

Τεύχος τελευταίο της σεζόν (;) στις 31-8-1993
Συντελεστές: Οι ίδιοι, συν Ιωάννα Κατσιαφούρου (13 ετών) και Αργύρης Κατσιαφούρος (10 ετών). Τιμή 200 δραχμές.
Στο εξώφυλλο αναφέρουμε πως πρόκειται για ?τοπική εφημερίδα εκδόσεως κάθε δύο εβδομάδων?, άρα σίγουρα πρέπει να υπήρχαν κι άλλα τεύχη ενδιάμεσα, τα οποία δεν έχω. Και πάλι δε θυμάμαι αν βγάλαμε την εφημερίδα μία ή δύο χρονιές? Επίσης, νομίζω ότι σε κάποια τεύχη είχαν συμμετάσχει και ο Τάκης ο Κατσής και η Παναγιώτα η Βαρβιτσιώτη (του Ντίνου).
Την ιδέα αν θυμάμαι καλά την είχα εγώ, επηρεασμένη από τη σχολική τάξη της Στ΄ Δημοτικού, που είχαμε βγάλει ως μαθητές παρόμοια έκδοση και μάλιστα είχα αντιγράψει το όνομα ?Κοκτέιλ? και περίπου το στυλ της εικόνας του εξωφύλλου!!!
Τα πρωινά του καλοκαιριού που δεν είχαμε σχολείο και παίζαμε (από τις πρώτες χρονιές μάλιστα που ?σμίξαμε? οι δύο γειτονιές, αφού αποκτήσαμε ποδήλατα και μία κάποια ηλικία ώστε οι γονείς μας να μας επιτρέπουν να ?αλητεύουμε? στο χωριό!) σκεφτήκαμε να συνεργαστούμε δημιουργικά κι έτσι σιγά σιγά αρχίσαμε τις συναντήσεις μας μέσα στο σχολείο του Καραβά για την υλοποίηση της εφημερίδας.
Και για να μην τα παρουσιάζουμε όλα ρόδινα, δεν υπήρχε η ίδια θέρμη από όλους. Θυμάμαι ότι συχνά θυμώναμε με τα αγόρια που είχαν το μυαλό τους μόνο στην μπάλα! Αλλά να ‘ναι καλά οι μεγαλύτερες αδερφές που συχνά έψαχναν οι ίδιες το υλικό και κότσαραν και το όνομα των αγοριών! Πάνω από όλα όμως ήμασταν ομάδα κι έτσι θέλαμε να δείχνουμε...
Συζητούσαμε από κοινού θέματα και αναλάμβανε ο καθένας να γράψει από κάτι. Άλλοι από τη φαντασία τους, άλλοι τα έβρισκαν από βιβλία και περιοδικά της εποχής, άλλοι μόνοι τους, άλλοι με την καθοδήγηση των γονιών τους. Δεν έχει σημασία, καθώς πέραν του ομαδικού πνεύματος που είχαμε - και όπως είναι λογικό άλλωστε ? είχαμε και διαφορετικές ηλικίες, προσωπικότητες, χαρακτήρα? Έτσι, συζητούσαμε το τι θα γράψει ο καθένας κι αφού έφερνε το κειμενάκι του, οργανώναμε τις σελίδες και αναλάμβαναν οι μεγαλύτεροι τη χειρόγραφη συγγραφή σε κόλλες Α3 συνήθως, ανά 1-2 σελίδες μπρος πίσω ο καθένας.
Τις φωτοτυπίες έβγαζε στο ?Πλαίσιο? η Ειρήνη Κουλογεωργίου που λόγω της δουλειάς της είχε επαφές με το φωτοτυπείο. Δε θυμάμαι αν το πρώτο τεύχος ήταν με χρήματα όλων των παιδιών, ή της Ειρήνης ή και δωρεάν, πάντως τα επόμενα πληρώθηκαν από τα χρήματα που μαζεύαμε και μάλιστα η απεσταλμένη μας ζητούσε να μας κάνουν έκπτωση ειδικά για μας, ως μία ομάδα παιδιών!
Έτσι, πηγαίναμε από σπίτι σε σπίτι και μοιράζαμε-πουλούσαμε τα τεύχη μας. Εννοείται πως έπαιρναν όλοι και με μεγάλη χαρά, και φυσικά ακούγαμε πολλά μπράβο! Τότε πρέπει να ήταν που ο μακαρίτης ο Γιώργος Περδικλώνης, ως πρώην δημοσιογράφος, συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την πρωτοβουλία μας, ήρθε από μόνος του και μας βρήκε και μας έδωσε συμβουλές. Θυμάμαι μας είπε ότι είχε επιφυλάξεις για το ξενικό όνομα ?Κοκτέιλ? και ήθελε κάτι πιο ελληνικό και τοπικό. Εμείς όμως είχαμε ήδη ξεκινήσει την έκδοση και δε θέλαμε να αλλάξουμε το όνομα: Κοκτέιλ, δηλαδή λίγο από όλα?
Μάλιστα, μας πήγε κι ένα απόγευμα στη βιβλιοθήκη (τότε ήταν σίγουρα κι ο Τάκης ο Κατσής!) για να διαβάσουμε την τοπική ιστορία και να βρούμε από πού προέρχεται η ονομασία Καραβάς. Καταλήξαμε πως μάλλον προέρχεται από το ?καρά? (=μαύρος) και το ?αββάς? (τίτλος αξιωματούχου επί τουρκοκρατίας). Δεν αποκλείαμε βέβαια να είχε σχέση με τα καράβια που ίσως να έπλεαν στον Ευρώτα? Κάναμε, μάλιστα, κι έρευνα-συνέντευξη από τους γεροντότερους για το αν θυμούνταν ή εάν είχαν ακούσει κάτι σχετικό!!! Να είναι καλά ο μπαρμπα-Γιώργος -όπου κι αν είναι τώρα- αν και δεν το κρύβουμε ότι τότε επάνω στη θέρμη του να αγοράσει πολλές εφημερίδες για να μας στηρίξει, μας εξαντλούσε τα τεύχη που ήταν μετρημένα και πριν του χτυπήσουμε την πόρτα ?συνωμοτούσαμε? να του πούμε πως έχουμε μόνο ένα τελευταίο τεύχος!!!
Δε θυμάμαι πολλές αντικειμενικές πληροφορίες, παρά μόνο συναισθηματικές, πολύ έντονες μάλιστα? Τη χαρά μας να μαζευτούμε, το πάθος μας να ψάξουμε να βρούμε τα θέματα, την ευχαρίστηση που νιώθαμε για τις δημιουργικές μας ιδέες, την ανυπομονησία να φωτοτυπηθούν τα τεύχη, την πολυπόθητη διανομή, το γέλιο μας, την επιβράβευση του χωριού μας, την ανταπόκριση από τα τηλεφωνήματα συμμετοχής του κοινού σε διαγωνισμούς και άλλα πολλά?
Νομίζω ότι όλη η γενιά μας (όπως και κάποια μικρότερα που μας ξέφυγαν για λίγο, όπως τα ?μικρά Καρμοιράκια? μαζί με το Γιαννάκη τον Τσιγκανέ, που τα αγαπούσαμε και τα προστατεύαμε) είμαστε πολύ τυχεροί που ζήσαμε ΥΠΕΡΟΧΑ παιδικά χρόνια, με πολύ παιχνίδι, δραστηριότητες, κέφι, αγάπη κι αναμνήσεις? Μπορεί λίγο να σκορπίσαμε, εμείς, η συγκεκριμένη 10αδα, αλλά τις φορές που ?ξανασμίγουμε? στα καλά και τα άσχημα του χωριού, νιώθουμε ακόμα ξεχωριστά ο ένας για τον άλλον, χωρίς να το πούμε, φαίνεται στα μάτια μας?
Μακάρι -και είμαι σίγουρη γι’ αυτό- και οι προηγούμενες αλλά και οι επόμενες γενιές να νιώθουν το ίδιο, είτε μέσα από προσωπική πρωτοβουλία, είτε κυρίως μέσα από τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Για εμένα προσωπικά αυτό είναι και το νόημα του Συλλόγου?»
Σημείωση 1: Ο Στράτης και η Χαρούλα Σαραντάκου βρήκαν ένα ακόμα τεύχος της εφημερίδας «Κοκτέιλ» με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1993. Σε αυτή γράφουν οι: Λυγερή Σαραντάκου, Νίκη και Μαρία Κουλογεωργίου, Ποτούλα και Τασία Τσιγκανέ, Χρυσούλα και Άγγελος Σαρμπάνης, Ιωάννα και Αργύρης Κατσιαφούρος, Στράτης και Χάρη Σαραντάκου και Τάκης Κατσής. ? 200 δρχ.
Σημείωση 2: Στο αρχείο του Στράτη και της Χάρης Σαραντάκου βρέθηκε επίσης μια χειρόγραφη εφημερίδα, την οποία επιμελούταν η Νίκη Κουλογεωργίου, με τον τίτλο «Παιδική Χαρά», σε μέγεθος Α4, χωρίς ημερομηνία και λοιπά στοιχεία.
* To αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο 2ο φύλλο της εφημερίδας «Το Γεφύρι» το Νοέμβριο του 2014