Έχουν κάνει «φτερά» 98 δις ευρώ από τις Ελληνικές Τράπεζες

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ειδικότερα στα νότια της Λακωνίας είναι το πρόβλημα της κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Έτσι, οι αγρότες χρειάζονται ολοένα και μεγαλύτερες επενδύσεις ώστε να αντλήσουν το υδάτινο στοιχείο από τα έγκατα της γης, με το τελικό αποτέλεσμα να επιβαρύνει το κόστος του αγροτικού προϊόντος για τον Έλληνα καταναλωτή. Αντίστοιχο φαινόμενο βλέπουμε να συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια και με τις καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες.

Τον Ιανουάριου του 2010, το ύψος των ελληνικών καταθέσεων είχε φτάσει στα 237,8 δις ευρώ. Έκτοτε, τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν στη Ελλάδα, δημιούργησαν μια ελληνική τραγωδία στις καταθέσεις των Ελλήνων και πλέον οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 140 δις ευρώ, δηλαδή έχουν χαθεί συνολικά 97,8 δις ευρώ από τα υψηλά του 2010 και οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 10 ετών.
Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Ένα μεγάλο μέρος έφυγε προς το εξωτερικό και επενδύθηκαν σε ομόλογα, χρυσό, ακίνητα και άλλου είδους επενδύσεις. Ένα αντίστοιχο μερίδιο «φαγώθηκε» από την εξαετή ύφεση της Ελλάδας, αλλά και από την κατακόρυφη αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Και τέλος, ένα μικρό ποσό μπήκε κάτω από τα «μαξιλάρια» ή έγινε λίρες χρυσού.
Τα δάνεια που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες συνολικά φτάνουν τα 211 δις ευρώ, ενώ με τις καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει στα 140 δις ευρώ, υπάρχει μια αρνητική θέση 71 δις ευρώ. Την διαφορά αυτή την καλύπτει ο «ELA» μέσα από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης που παρέχει στο ελληνικό σύστημα, με αυξημένο όμως επιτόκιο. Δηλαδή, όσο περισσότερα χρήματα φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο πιο αδύναμες γίνονται αυτές, και ταυτόχρονα, τόσο περισσότερο έχουμε της ανάγκη του «ELA». Έτσι, όσο περισσότερο έχουν την ανάγκη των Ευρωπαίων και των μηχανισμών τους, τόσο πιο αδύναμη είναι η Κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση έναντι των δανειστών για την επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού χρέους.
Ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, βλέπει κανείς πως το 81% των τραπεζικών λογαριασμών έχουν μόλις από 1 μέχρι 2000 ευρώ στις τράπεζες, ενώ το 90% των λογαριασμών έχει κάτω από 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα κακή είναι η εικόνα και με τα χαρτοφυλάκια των ελλήνων επενδυτών με το 90% εξ αυτών να έχει μετοχές αξίας κάτω από 3000 ευρώ. Με τα «κόκκινα δάνεια» (δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες) να φτάνουν το 37,4% και πολύ σύντομα εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να ξεπεράσουν το 40%, με την εκροή καταθέσεων να αγγίζει τα 98 δις ευρώ και με τους έλληνες να έχουν στεγνώσει από ρευστότητα, τότε κανείς μπορεί να καταλάβει πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα.
Διεκδικώντας, λοιπόν, συνεχώς παράταση στην παράταση το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Έτσι, αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ένα σταυροδρόμι και θα πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.
Στράτης Σαραντάκος,
Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής
stratis.sarantakos@gmail.com
Μάρτιος 2015
Πηγή: «Το Γεφύρι», εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά