Αφιέρωμα: 5 χρόνια e-karavas.gr

Πλέον της μία πενταετίας έχει συμπληρώσει η ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά [www.e-karavas.gr] καθώς πρωτοεμφανίστηκε στους servers του διαδικτύου στα τέλη του 2009.

Την ιδέα υλοποίησης μιας ιστοσελίδας για τον Καραβά είχε πρωτοεκφράσει το μέλος του Συλλόγου Στράτης Σαραντάκος αρκετά χρόνια πριν την τελική δημιουργία της, γύρω στις αρχές του 2000. Ωστόσο, η σχεδίαση της ιστοσελίδας τέθηκε σε εφαρμογή το 2009 ύστερα από την επιμονή του ίδιου μέλους και με τότε Πρόεδρο του Συλλόγου τον αείμνηστο φίλο μας Γιάννη Νικόλαρο.
Τα κείμενα της ιστοσελίδας ανέλαβε να γράψει ο Νίκος Καρμοίρης, ενώ ο ίδιος σε συνεργασία με τον Αργύρη Κατσιαφούρο γύρισαν το χωριό σπιθαμή προς σπιθαμή και τράβηξαν τις πρώτες φωτογραφίες που θα κοσμούσαν το site. Έτσι, σιγά σιγά το e-karavas.gr άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Στην ιστοσελίδα δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για το χωριό και την ιστορία του, το Σύλλογο και τις δραστηριότητές του, καθώς και φωτογραφικό αρχείο παλαιών φωτογραφιών της ζωής του οικισμού.
Η συγκέντρωση φωτογραφικού αρχείου αποτέλεσε μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη. Έως σήμερα για το ιστορικό φωτογραφικό αρχείο έχουν χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από τα αρχεία των οικογενειών Δ. Ασπιώτη, Α. Βαρβιτσιώτη, Ν. Καρμοίρη, Γ. Καστρίτη, Λ. Καστρίτη, Σ. Κολοβού, Σ. Παινέση, καθώς επίσης και από το αρχείο του Κ.Ε.Ε.Μ. Σταδιακά το αρχείο αυτό εμπλουτίστηκε και με σύγχρονες φωτογραφίες των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.
Οι πρώτες δοκιμαστικές αναρτήσεις έγιναν στις 18 Οκτωβρίου 2009 και κατόπιν στις 6 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Η ιστοσελίδα δόθηκε στη δημοσιότητα με δελτίο τύπου ένα μήνα αργότερα, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2009. Από τότε δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα νέα του Καραβά και των κατοίκων του και η σελίδα ανανεώνεται συχνά όποτε υπάρχει επικαιρότητα για τον μικρό όμορο της Σπάρτης οικισμό. Μάλιστα, οι δημοσιευμένες στο site ειδήσεις και νέα, αναδημοσιεύονται και στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ του νομού.
Διαχειριστής και βασικός κειμενογράφος της ιστοσελίδας είναι ο Νίκος Καρμοίρης και ακολουθεί ο Στράτης Σαραντάκος. Έχουν, επίσης, δημοσιευθεί κατά διαστήματα και ορισμένα κείμενα άλλων κατοίκων του οικισμού ή μελών του Συλλόγου. Το site, πέραν των προαναφερθέντων μελών, έχουν ακόμη κοσμήσει με τις φωτογραφίες τους οι Λυγερή Σαραντάκου, Βαγγέλης Σκούρος , Γιάννης Γκλέκας, καθώς επίσης και άλλοι συγχωριανοί μας που έχουν απαθανατίσει στιγμιότυπα εκδηλώσεων μέσα από την φωτογραφική μηχανή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά.
To 2009 το site www.e-karavas.gr ήταν η πρώτη ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από χωριό ή Σύλλογο του τότε καλλικρατικού Δήμου Μυστρά. Αργότερα, στον ενοποιημένο Δήμο Σπάρτης ο Πολιτιστικός Σύλλογος [και γενικότερα ο Καραβάς] παρέμεναν από τους πρώτους και από τους ελάχιστους που διέθεταν δική τους ιστοσελίδα (site και όχι blog)! Μάλιστα, το e-karavas.gr κατάφερε να έχει μία διαρκή και αδιάκοπη παρουσία στην τοπική ειδησεογραφία καθ’ όλη την πενταετία από την δημιουργία του μέχρι σήμερα, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον οικισμό του Καραβά.
Τέλος, στις αρχές του 2014 οι διαχειριστές του e-karavas.gr προέβησαν στην αναβάθμισή του, βελτιώνοντας -κυρίως- τις λεπτομέρειες της αρχικής του σελίδας.
Σήμερα, οι επισκέπτες του e-karavas.gr μπορούν να βρουν ως καλωσόρισμα το παρακάτω μικρό εισαγωγικό κείμενο, το οποίο τους ενημερώνει για όλα όσα πρόκειται να βρουν στην ιστοσελίδα:

site

* Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο 6ο φύλλο της εφημερίδας «Το Γεφύρι» τον Μάρτιο του 2015