Μερικοί έχουν μπερδέψει το «χρηματιστήριο» με το «καζίνο»

Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, με σταματάει ο κόσμος στον δρόμο και μου λέει: «Στράτη, να σου δώσουμε 1000 ευρώ να τα επενδύσεις στο χρηματιστήριο και στο τέλος της εβδομάδας να τα έχουμε κάνει 2000 ευρώ». Και μετά από ένα ή δυο το πολύ λεπτά, μου λέει: «δυστυχώς δεν μου περισσεύουν ούτε 1000 ευρώ, όχι για να τα επενδύσω αλλά για να καλύψω τις υποχρεώσεις μου».

Δυστυχώς, μέσα από τους παραπάνω σύντομους διαλόγους που συνεχώς επαναλαμβάνονται βγάζουμε κάποιες πικρές αλήθειες. Στα τελευταία πέντε χρόνια που έχουμε την εφαρμογή των μνημονίων, ο κόσμος έχει δει τις καταθέσεις του να εξαϋλώνονται. Ενώ, επίσης, το πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά είναι τεράστιο. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις ουρές που κάνει ο κόσμος στα ΑΤΜ κάθε τέλος του μήνα ώστε να σηκώσει μερικές εκατοντάδες ευρώ που του έχουν απομείνει να εισπράττει από την σύνταξη του.
Δυστυχώς, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι τραγική, με τον κόσμο να το έχει ρίξει στα τυχερά παιγνίδια, μήπως και σωθεί κερδίζοντας το «Λαχείο» ή το «Τζόκερ». Η ιδέα του χρηματιστηρίου έχει περάσει στο μυαλό της πλειοψηφίας του κόσμου, ως ένα εργαλείο γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, επαναφέροντας μνήμες του «΄99» με τις αλλεπάλληλες φούσκες και τα περιβόητα «limit up».
Καμία, όμως, μα καμία σχέση δεν έχουν οι παραπάνω σκέψεις με το πώς ακριβώς λειτουργεί το «χρηματιστήριο», είτε είναι αυτό το Ελληνικό ή οποιοδήποτε άλλο χρηματιστήριο πάνω στον πλανήτη. Ο θεσμός του χρηματιστηρίου φτιάχτηκε από την «ελίτ των πλουσίων» όχι για να αναδιανέμουν τον πλούτο από τους λίγους στους πολλούς, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Τα χρήματα συγκεντρώνονται από τις τσέπες των πολλών σε ελάχιστα δυνατά χέρια.
Όλες οι στατιστικές σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν δείξει πως το 95% του κόσμου που επενδύει τα χρήματά του στο «χρηματιστήριο» μακροπρόθεσμα είναι «χαμένος». Η προσωπική μου άποψη και ενασχόληση για τουλάχιστον μιάμιση δεκαετία με τις «αγορές» ανεβάζει αυτό το ποσοστό αποτυχίας των επενδυτών στο 99%.
Το ερώτημα λοιπόν παραμένει, «πως μπορώ να είμαι στο 1% και συνεχώς να κερδίζω χρήματα μέσα από τις αγορές». Αυτό μπορεί να συμβεί αυξάνοντας το βαθμό χρηματιστηριακής ευφυϊας μας, το οποίο θα εξετάσουμε αναλυτικά σε ένα επόμενο άρθρο μας.
Στράτης Σαραντάκος,
Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής
stratis.sarantakos@gmail.com
Ιούνιος 2015,
«Το Γεφύρι», εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά