Πρώτος στις Πλαταιές ο Γιάννης Δημόπουλος

14/05/2017

Πρώτος έκοψε το νήμα του τερματισμού στον Ευχίδειο Άθλο ο συγχωριανός μας δρομέας υπεραποστάσεων Γιάννης Δημόπουλος. Καλύπτοντας την απόσταση Δελφοί-Πλαταιές συνολικής απόστασης 107,5 ο Λάκωνας υπεραθλητής έφτασε στην ιστορική πόλη σε χρόνο 10:21:03.

Ο Ευχίδειος Άθλος είναι δρόμος συνολικής απόστασης 107,5 χιλιομέτρων, που καλύπτει τη διαδρομή Δελφοί-Πλαταιές. Το όνομά του είναι παρμένο από τον Ευχίδα, που κατά το μύθο έτρεξε αυτή την απόσταση το 479 π.Χ., μετά τη Μάχη των Πλαταιών, θέλοντας να φέρει από τους Δελφούς στις Πλαταιές νέο «ιερό πυρ», γιατί οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι αυτό που είχαν μολύνθηκε από την παρουσία των Περσών. Ο Ευχίδειος Άθλος διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2000.

Mε το σύνθημα «μυθική πορεία στο κέντρο της γης», ο φετινός αγώνας διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 12-13 Μαΐου 2017. Ο Γιάννης Δημόπουλος φτάνοντας στην ιστορική πόλη των Πλαταιών μετέφερε τη δελφική φλόγα, καθαγιάζοντας συμβολικά όπως ο αρχαίος ημεροδρόμος Ευχίδας το περσικό μίασμα! Μάλιστα, ολοκληρώνοντας τον άθλο στην πρώτη θέση, άναψε μαζί με την κόρη του Δέσποινα το βωμό που ήταν τοποθετημένος στον τερματισμό.

φωτογραφίες: Παύλος Γορανίτης