Αφιέρωμα: Καραβάς· το «Βόρνεο» της Ελλάδας!

10/02/2021

Είναι γνωστό στους ντόπιους πως ο Καραβάς είναι συνοικισμός, που διοικητικά ανήκει σε τρεις διαφορετικές Κοινότητες (Λογγάστρα, Σουστιάνοι, Τρύπη), αποτελώντας μια ιδιόρρυθμη και ίσως τη μοναδική τέτοια περίπτωση στον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα, λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, ο οικισμός μας αποκαλείται συχνά, χάριν αστεϊσμού, -κυρίως από αυτοδιοικητικούς- ως «τριεθνές». Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως σε παλιούς χάρτες της Λακωνίας, ακολουθώντας τα επίσημα στοιχεία του ΥΠ.ΕΣ., το στίγμα με το όνομα «Καραβάς» αναγραφόταν τρεις φορές στη σειρά, έκαστη για κάθε Κοινότητα όπου ανήκει μέρος του οικισμού!

Το 1965, αξιοποιώντας νόμο της Κυβέρνησης «περί αναγνώρισης Κοινοτήτων», οι κάτοικοι του Καραβά πραγματοποιήσαν προσπάθειες «Περί αναγνωρίσεως του Συν/σμου Καραβά εις ιδίαν Κοινότηταν», καταθέτοντας σχετικό αίτημα στη Νομαρχία Λακωνίας. Ωστόσο, οι προσπάθειές τους αυτές δεν ευοδώθηκαν. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, το 2011, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά, συλλέγοντες περισσότερες από 250 υπογραφές, κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες «υπέρ του αιτήματος μετατροπής του οικισμού Καραβά σε μία ενιαία Τοπική Κοινότητα», καταθέτοντας αίτηση-ψήφισμα στο Δήμο Σπάρτης, ζητώντας την αναγνώριση του συνοικισμού ως ενιαία Κοινότητα και την έναρξη σχετικών διαδικασιών προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Όμως, και η νεότερη προσπάθεια των κατοίκων δεν καρποφόρησε, καθώς το θέμα μπλόκαρε παρασκηνιακά, και δεν έφτασε ποτέ προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο! Έτσι έως σήμερα, παρά την διαρκώς ανοδική ανάπτυξή του, ο Καραβάς εξακολουθεί να τελεί υπό ιδιότυπο διοικητικό καθεστώς.

Σε κάποια τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο εντοπίστηκε μία παρόμοια περίπτωση, η οποία αφορά κάποιο νησί της Ασίας στον Ειρηνικό Ωκεανό! Πρόκειται για το Βόρνεο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο και το μεγαλύτερο νησί της Ασίας, η έκταση του οποίου ανήκει διοικητικά σε τρεις χώρες: Ινδονησία, Μαλαισία και Μπρουνέι.

Γεωγραφικά (κ.ά.) στοιχεία για το Βόρνεο
Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο και το μεγαλύτερο της Ασίας, το οποίο βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας, στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ανήκει διοικητικά σε τρεις χώρες: Μπρουνέι και Μαλαισία στον βορρά, και Ινδονησία στον νότο. Συγκεκριμένα το 73% της έκτασης του νησιού ανήκει στην Ινδονησία, το 26% στη Μαλαισία και το υπόλοιπο 1% της συνολικής έκτασης σχηματίζει το κράτος του Μπρουνέι. Το τοπωνύμιο του νησιού είναι Καλιμαντάν, αν και συχνά ως Καλιμαντάν αναφέρεται μόνο το τμήμα του νησιού που ανήκει στην Ινδονησία.

Αν και είναι γνωστό με πολλά ονόματα, διεθνώς είναι γνωστό ως Βόρνεο, από το Μπρουνέι, εξ αιτίας της ιστορικής επαφής των Ευρωπαίων με το βασίλειο κατά το 16ο αιώνα, την Εποχή των Ανακαλύψεων. Το όνομα Μπρουνέι τελικώς προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «varun», που σημαίνει ωκεανός ή ο μυθολογικός Βαρούνα, «θεός του ωκεανού». Ωστόσο, οι Ινδονήσιοι ιθαγενείς αποκαλούσαν το νησί Καλιμαντάν. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη Kalamanthana, η οποία έχει την έννοια του «νησιού με το καιόμενο κλίμα» και περιγράφει προφανώς το ζεστό και υγρό, τροπικό κλίμα του νησιού.

Το Βόρνεο περιβάλλεται βόρεια από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας, βορειοανατολικά από τη Θάλασσα Σούλου, ανατολικά από τη Θάλασσα της Κελέβης και νότια από τη Θάλασσα της Ιάβας. Έχει έκταση 743.330 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δυτικά της νήσου βρίσκεται η Χερσόνησος της Μαλαισίας και η Σουμάτρα, νότια η Ιάβα, ανατολικά το Σουλαουέζι και βορειοανατολικά οι Φιλιππίνες.

Το Βόρνεο περιλαμβάνει ένα από τα παλαιότερα τροπικά δάση στον κόσμο.. Η υψηλότερη κορυφή του νησιού είναι στο όρος Κιναμπάλου, στην Πολιτεία Σαμπάχ της Μαλαισίας, με υψόμετρο 4.095 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το μεγαλύτερα ποτάμια είναι το Καπούα με μήκος 1.143 χλμ., που εκβάλλει στα δυτικά και αποτελεί το μεγαλύτερο ποτάμι της Ινδονησίας και το Ρατζάνγκ με μήκος 562,5 χιλιόμετρα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Μαλαισίας.