Αφιέρωμα: Η ιστορία του Super Market Καλαβρυτινός

28/02/2021

Υπάρχουν πολλά καταστήματα στα οποία περνάμε καθημερινά το χρόνο μας, αλλά ελάχιστα των οποίων γνωρίζουμε την ιστορία τους. Η ιστορία του Super Market Καλαβρυτινός έχει τις ρίζες της στον έμπορο Ιωάννη Καλαβρυτινό (1928-2019), ο οποίος ασχολήθηκε με το επιχειρείν και το εμπόριο από νεαρή ηλικία. Γεννήθηκε στη Σπάρτη και μαζί με τους τρεις αδελφούς του, Δημήτρη, Παναγιώτη και Γιώργη, δημιούργησαν οικογενειακή παράδοση στο χώρο του εμπορίου τροφίμων.

Η πρώτη επαγγελματική δραστηριότητα των αδελφών Καλαβρυτινού υπήρξε η λειτουργία καμινιού στην οδό Αναπαύσεως στη Σπάρτη, όπου παρήγαγαν πλίνθους (τούβλα), βιοτεχνία την οποία παρέλαβαν και συνέχισαν από τον παππού τους (πατέρα της μητέρας τους). Αργότερα απέκτησαν ιδιόκτητο φορτηγό, με το οποίο δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο των μεταφορών και εμπορίας -κυρίως- τροφίμων. Στη συνέχεια τα τέσσερα αδέρφια ίδρυσαν ελαιοτριβείο στην Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου, ασχολούμενοι παράλληλα και με το εμπόριο ελαιολάδου. Την δεκαετία του 1960 άνοιξαν το πρώτο μπακάλικο με την επωνυμία «Καλαβρυτινός» στην οδό Παλαιολόγου 20, όπου αρχικά εμπορεύονταν λάδι, ελιές και ξηρούς καρπούς. Αξιομνημόνευτο είναι πως τα αδέλφια Καλαβρυτινού κατάφεραν να επεκτείνουν τις εμπορικές (και βιομηχανικές) δραστηριότητές τους και στην Αθήνα, όπου, μεταξύ άλλων, διατηρούσαν για αρκετά χρόνια κατάστημα εμπορίας ελαιολάδου.

Το 1960 ο Γιάννης Καλαβρυτινός παντρεύτηκε τη Μαρία Κουράκου από τα Καλύβια Σοχάς, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Αναστασία.

Έχοντας, πλέον, δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, ο Γιάννης Καλαβρυτινός αποφάσισε να ξεκινήσει την προσωπική του πορεία στον χώρο της εμπορίας τροφίμων. Το φθινόπωρο του 1970, με την πολύτιμη βοήθεια της συζύγου του, Μαρίας, ίδρυσε ένα μικρό μπακάλικο ακριβώς κάτω από την οικία του, στην οδό Όθωνος-Αμαλίας 55. Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε και διανομή της πραμάτειας του κατ οίκον με το τρίκυκλό του. Εκείνη την εποχή το ζωοπάζαρο της Σπάρτης λάμβανε χώρα στην οδό Όθωνος-Αμαλίας κι έτσι, εκτός των τροφίμων, το μπακάλικο του Καλαβρυτινού πωλούσε και ζωοτροφές. Αξιοσημείωτο ήταν πως, οι ζωέμποροι που έρχονταν από τα γύρω χωριά και είχαν διανυκτερεύσει στο χώρο του ζωοπάζαρου, τα σαββατιάτικα μεσημέρια κάθονταν να ξαποστάσουν για ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα και λίγο μεζέ στην αυλή του μπακάλικου.

Η αποδοχή του μπακάλικου στην γειτονιά ήταν άμεση, καθώς μαζί με το κατάστημα ήταν ανοιχτό και το σπίτι του «μπαρμπα-Γιάννη» και της «κυρα-Μαρίας», οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους συνανθρώπους τους ακόμη και εκτός ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Σταδιακά η πελατεία άρχισε να αυξάνεται και το μπακάλικο να επεκτείνεται, προσθέτοντας αποθηκευτικό, αλλά και εκθεσιακό χώρο για την εξυπηρέτηση ακόμη μεγαλύτερου κοινού.

Παράλληλα με την επιχείρηση, μεγάλωναν και τα παιδιά του ζεύγους Καλαβρυτινού, τα οποία από νεαρή ηλικία περνούσαν τις ώρες τους στο μπακάλικο, βοηθώντας τους γονείς τους. Με το πέρασμα των χρόνων, ο Κώστας και η Σάσα –όπως όλοι γνωρίζουν σήμερα τα παιδιά του μπαρμπα-Γιάννη– πήραν την σκυτάλη και συνέχισαν το έργο των γονιών τους, αναλαμβάνοντας την επιχείρηση το 1985. Με αρκετή δουλειά και με την συμπαράσταση των συζύγων τους, κατάφεραν να μετατρέψουν το άλλοτε μικρό μπακάλικο σε ένα σύγχρονο Super Μarket.

Κομβικής σημασίας χρονιά για τη νεότερη ιστορία του καταστήματος υπήρξε το 1996, όταν και ιδρύθηκε στην Πάτρα ο Όμιλος Super Market «Ασπίδα», µε στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, έναντι της τότε διαφαινόμενης ανάπτυξης των µεγάλων Super Markets. Η αρχική ονομασία του Ομίλου ήταν «Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Επιχειρηματιών Super Market Ασπίδα» και είχε 53 ιδρυτικά µέλη από την Πελοπόννησο, ανάμεσά τους και η επιχείρηση της οικογένειας Καλαβρυτινού.

Στο διάβα του χρόνου, το κατάστημα «Ι. Καλαβρυτινός & Υιός» επεκτείνεται διαρκώς με συνεχείς ανακαινίσεις, αλλά και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του, καθώς η επιχείρηση εξελίσσεται και αναπτύσσεται παράλληλα με την εξέλιξη της πόλης και της τοπικής κοινωνίας της Σπάρτης.

Το 1997, πραγματοποιήθηκε μία αισθητή παρέμβαση στην εξωτερική πρόσοψη του καταστήματος και ταυτόχρονα μία ακόμα επέκταση του εσωτερικού χώρου, με γνώμονα την αύξηση της ποικιλίας των παρεχόμενων προϊόντων και την πιο εύρυθμη λειτουργία και εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.

Το 2000, με τον ερχομό της νέας χιλιετίας, έγινε μία ακόμα αναβάθμιση του καταστήματος, με την τοποθέτηση συστήματος μηχανοργάνωσης και την προσθήκη επιπλέον τετραγωνικών εκθεσιακού χώρου, καθιστώντας το μαγαζί ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του, εκείνη την εποχή, στην ευρύτερη περιοχή. Όταν, το 2010, έκλεισε το μανάβικο της Πόπης Λαμπράκου-Καρμοίρη, που λειτουργούσε για μία δεκαετία παραπλεύρως του Super Market, η επιχείρηση Καλαβρυτινού αξιοποίησε το κενό σε είδη μαναβικής που δημιουργήθηκε στη γειτονιά, επεκτείνοντας εκ νέου το κατάστημά της, και τοποθετώντας στα ράφια της οπωροκηπευτικά και επιπλέον εξειδικευμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως π.χ. βιολογικά, χωρίς γλουτένη, ειδικής διατροφής κ.ά., με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περισσότερους από 13.000 ενεργούς κωδικούς προϊόντων.

Το 2020, συμπληρώνοντας 50 χρόνια διαρκούς παρουσίας στον εμπορικό κόσμο της πόλης, το Super Market Καλαβρυτινός μεγαλώνει μαζί με την τρίτη γενιά της οικογένειας και προσελκύει ένα ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, λόγω της άριστης εξυπηρέτησης και της μεγάλης ποικιλίας προϊόντων που διαθέτει και εμπλουτίζει διαρκώς.

«Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς και είναι ευχαρίστησή μας να στεκόμαστε απέναντι σας υπεύθυνα, κοιτάζοντάς σας στα μάτια και προσφέροντας ό,τι καλύτερο μπορούμε. Στόχος μας ήταν, είναι και θα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, επενδύοντας πάντα στην ποιότητα και στην καινοτομία, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και τα προϊόντα του τόπου μας», σημειώνουν σήμερα ο Γιάννης και η Μαρία Καλαβρυτινού, εγγόνια του ιδρυτή του Super Market, που ετοιμάζονται πλέον να επεκτείνουν και να μεταφέρουν τις υπηρεσίες του καταστήματος και στη νέα ψηφιακή εποχή, όπως προστάζουν οι σύγχρονες ανάγκες.

* Το Super Market Καλαβρυτινός βρίσκεται στη Σπάρτη, στην οδό Όθωνος-Αμαλίας 55-57. Είναι μέλος του Ομίλου Super Market «Ασπίδα».
- τηλέφωνο: 27310-26002
- ιστοσελίδα: www.kalavrytinos.gr
- ηλεκτρονική διεύθυνση: kalabrytinos_s.m@hotmail.com
- σελίδα fb: facebook.com/kalavrytinos

------
[Το αφιέρωμα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ο Καραβάς», αρ.φ. 5, Ιαν.-Μαρ. 2021, με την σημείωση: «Μέσω της επιχείρησής της, η οικογένεια Καλαβρυτινού, τις τελευταίες δεκαετίες στέκεται εμπράκτως δίπλα στο χωριό μας, στηρίζοντας ποικιλοτρόπως και σταθερά τόσο τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, όσο και την έκδοση της εφημερίδας μας (“Το Γεφύρι”, και αργότερα “Ο Καραβάς”). Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, αλλά και με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα λειτουργίας του Super Market “Ι. Καλαβρυτινός & Υιός”, η εφημερίδα μας παρουσιάζει την ιστορία του καταστήματος, το οποίο αποτελεί “κομμάτι της πόλης μας”»].

επιμέλεια: Νίκος Ι. Καρμοίρης