Αφιέρωμα: Μικροϊστορίες του χωριού

27/09/2021

Η πρώτη λειτουργία στον Μαη-Νικόλα κι ο πρώτος γάμος στον Καραβά
Το εκκλησάκι του Οσίου Νικολάου του Νέου, που είναι πιθανόν μεταβυζαντινό κατάλοιπο και για πολλά χρόνια έστεκε μισογκρεμισμένο και χωρίς σκεπή, επισκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τον Κωνσταντή Βαρβιτσιώτη. Στα ερείπιά του βρέθηκε μια παλιά εικόνα του Οσιομάρτυρα Νικολάου του εν Βουνένοις, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναΐσκος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί τελέσθηκε ο πρώτος γάμος στον Καραβά, και ταυτόχρονα η πρώτη Θεία Λειτουργεία στο ναό. Στις 26 Απριλίου 1954 η Ελένη Βαρβιτσιώτη από τον Καραβά παντρεύτηκε τον Γεώργιο Σουλτάνη από τη Λογγάστρα. Αφού νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει την πρώτη Θεία Λειτουργία στο ναό, το μυστήριο τέλεσε ο εφημέριος Λογγάστρας, παπα-Γιάννης Σαραντάκος, ο οποίος είχε φτάσει στον χώρο καβάλα σε ένα γαϊδουράκι. Αργότερα, και ως την ανέγερση της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο μικρό εκκλησάκι του Μαη-Νικόλα (λαϊκή ονομασία, λόγω της εορτής του στις 9 Μαΐου) τελέσθηκαν λίγες ακόμα θείες λειτουργίες (Κυριακές ή ανήμερα εορτών) από τον παπα-Σαραντάκο, εξυπηρετώντας τους κατοίκους του Καραβά.

Πρώτος γάμος στον κεντρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Ο Ι.Ν. Αγίων Κων-σταντίνου και Ελένης, εγκαινιάστηκε στις 17 Οκτωβρίου 1956, αποτελώντας την κεντρική εκκλησία του τότε αναπτυσσόμενου οικιστικά Καραβά. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο πρώτος γάμος τελέσθηκε στον νέο ναό πέντε χρόνια αργότερα. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1961, η Ευθυμία Βαρβιτσιώτη από τη Λογγάστρα (με καταγωγή της μητέρας της από τον Καραβά) παντρεύτηκε τον Γεώργιο Πρίμπα από τα Βρέσθενα. Τον γάμο ευλόγησε ο εφημέριος Λογγάστρας π.Ιωάννης Σαραντάκος και κουμπάρος ήταν ο Σπαρτιάτης φωτογράφος Βασίλειος Τόμπρος. Σήμερα, η Ευθυμία Πρίμπα, κάτοικος Αμερικής, θυμάται: «Ετοιμάστηκα και έφυγα νύφη από το σπίτι του παππού μου, Δημήτρη Καρμοίρη. Ο γάμος μου ήταν ο πρώτος που έγινε στον Άγιο Κωνσταντίνο. Δεν έχω όμως κάποια φωτογραφία από το μυστήριο, γιατί ο κουμπάρος μας, που ήταν φωτογράφος, αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα με τη φωτογραφική του μηχανή. Έτσι, οι μοναδικές νυφικές φωτογραφίες που έχουμε, είναι εκείνες που βγάλαμε αργότερα στο ατελιέ του».

Πώς το παρεκκλήσι του κοιμητηρίου αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο
Η ονομασία του ναού του Αγίου Γεωργίου κρύβει μια παράδοξη ιστορία. Σύμφωνα με αφηγήσεις, οι δύο γηραιότεροι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού, Δημήτριος Καρμοίρης και Γεώργιος Μπουτσικάκης έβαλαν κάποτε μεταξύ τους ένα ιδιότυπο στοίχημα: όποιος πέθαινε πρώτος, εκείνου το όνομα να λάμβανε το κοιμητήριο και το παρεκκλήσι! Πρώτος απεβίωσε ο Γεώργιος Μπουτσικάκης και ήταν ο πρώτος που ενταφιάστηκε στο χώρο που έγινε το κοιμητήριο του Καραβά, το οποίο αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο. Έτσι, όταν αρκετά χρόνια αργότερα, το 1983, κτίστηκε το παρεκκλήσι του κοιμητηρίου, ο νεόδμητος ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο.

[* δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ο Καραβάς», Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2021, αρ.φ. 6-7, σ. 7]

* στην φωτογραφία το ζεύγος Γεώργιος και Ευθυμία Πρίμπα