Μεγαλοβδομάδα και Πάσχα στον Καραβά

17/04/2023

Με ευλάβεια και κατάνυξη άρχισε και κορυφώθηκε και τη φετινή χρονιά η Εβδομάδα των Παθών στην Ενορία του Καραβά.

Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων (9/4/23) πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Νυμφίου. Κατόπιν οι ακολουθίες συνεχίστηκαν το απόγευμα της Μ. Τετάρτης (12/4) με το Ιερό Ευχέλαιο και την ακολουθία του Νιπτήρος, και το πρωί της Μ. Πέμπτης (13/4), όταν και τελέσθηκε Θεία Λειτουργεία.

Την Μεγάλη Παρασκευή (14/4) από το πρωί κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και, υπό τον πένθιμο ήχο της καμπάνας, συμμετείχαν στο στολισμό του Επιταφίου. Ακολούθησε η αποκαθήλωση και ύστερα τρισάγιο στο κοιμητήριο για τους κεκοιμημένους συγχωριανούς μας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η ακολουθία Επιταφίου υπό τους κατανυκτικούς ύμνους του επιταφίου ύμνου τον οποίο κι εφέτος έψαλαν, υπό την καθοδήγηση της πρεσβυτέρας Σταυρούλας Ορφανάκου-Βουρβουριώτη, οι γυναίκες της Ενορίας, συνοδεύοντας τον Εφημέριο π. Ηλία. Ύστερα, η περιφορά του Επιταφίου ακολούθησε πορεία έως το κοιμητήριο του χωριού, επιστρέφοντας στον ενοριακό ναό.

Νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (15/4) πραγματοποιήθηκε η τελετή της Αναστάσεως, μέρος της οποίας έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του ναού. Πιστοί από τον Καραβά και την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης έσπευσαν να λάβουν το Άγιο Φως και να ψάλλουν μαζί το «Χριστός Ανέστη!».