Τη μνήμη των πεσόντων δεκανέων του ΚΕΕΜ τίμησαν στον Καραβά

01/12/2023

Το ετήσιο τρισάγιο στο μνημείο των δώδεκα πεσόντων οπλιτών του ΚΕΕΜ στον Καραβά Σπάρτης, τελέσθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023, αμέσως μετά τις πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις στο Καστόρι προς τιμήν του πολιούχου του Αγίου Θεοκλήτου Λακεδαίμονος.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ.κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντος του εφημερίου Καραβά, π. Ηλία Βουρβουριώτη. Εκπροσωπώντας την στρατιωτική Φρουρά Λακωνίας στεφάνι κατέθεσε ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών, Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Αννετούδης.

Μεταξύ άλλων, το παρόν έδωσαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκων Τζινιέρης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κανακάκος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Κουρεμπής. Παρευρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά και κάτοικοι του οικισμού.

Σημειώνεται πως οι αδικοχαμένοι στρατιώτες ήταν μέλη της στρατιωτικής μπάντας και του αγήματος που κατευθυνόταν προς απόδοση τιμών στον εορτασμό του Αγίου Θεοκλήτου στο Καστόρι το 1972, και έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα επί της παλαιάς Ε.Ο. Σπάρτης-Μεγαλόπολης, κατόπιν εκτροπής του στρατιωτικού οχήματος στο οποίο επέβαιναν.

Την θλιβερή είδηση είχε καταγράψει στις 4 Δεκεμβρίου 1972 ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χιώτης, γράφοντας στην εφημερίδα «Λακωνικός Κήρυξ»: «Δώδεκα οπλίται του ΚΕΕΜ εφονεύθησαν εις τραγικόν αυτοκινητικόν δυστύχημα, το οποίον εσημειώθη την πρωίαν της 1ης τρ. μηνός εις την οδόν Σπάρτης – Καστορείου. Το ανατραπέν αυτοκίνητον μετέφερε διμοιρίαν οπλιτών προς απόδοσιν τιμών κατά την εορτήν του πολιούχου Βορείου Λακεδαίμονος Αγίου Θεοκλήτου εις Καστόρειον. Οι λοιποί εκ των 22 συνολικώς επιβενόντων στρατιωτών ετραυματίσθησαν, νοσηλευόμενοι εις το Κρατικόν Νοσοκομείον. Δύο δε μετεφέρθησαν εις Αθήνας. Η Λακωνία πενθεί ολόκληρος τον τραγικόν θάνατον των νεαρών βλαστών».