Πώς να κερδίσω χρήματα από την πτώση των Χρηματιστηρίων;

Συμφώνα με έρευνες που έχουν γίνει σε επενδυτές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης , μόνο το 5%  των επενδυτών καταφέρνει να κερδίζει  σταθερά χρήματα  μέσα από τις  χρηματιστηριακές  αρένες . Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους . Οι βασικότεροι είναι ότι οι επενδυτές έχουν ελλιπείς γνώσεις για το ποιοι δημιούργησαν τα χρηματιστήρια , τι συμφέροντα εξυπηρετούν , από ποια κέντρα αποφάσεων ελέγχονται ,  ποια είναι τα κατάλληλα προϊόντα κάθε φορά ώστε να κερδίσει κάποιος χρήματα μέσα από την άνοδο, την πτώση αλλά και την σταθερότητα των τιμών . Μέσα από τις αναφορές που κάνουμε , όσο μας επιτρέπει το πρόγραμμά μας , προσπαθούμε να βάλουμε σε σκέψη και προβληματισμό όλο και περισσότερους επενδυτές και μη , ώστε να πετύχουν θετικά  επενδυτικά αποτελέσματα είτε  να  προγραμματίσουν καλύτερα τα οικονομικά της επιχείρησης ή του οικογενειακού προγραμματισμού τους .


 
Ως επί το πλείστον ,  όταν μιλάμε για Χρηματιστήριο και μετοχή , ο «επενδυτής» έχει στο μυαλό του να αγοράσει μια  μετοχή πχ. στα 10ε , ώστε να αυξηθεί η τιμή της στα 20ε , έπειτα να τις πουλήσει  και να αποκομίσει κέρδος 100% στο αρχικό  κεφάλαιό του . Τι γίνετε όμως όταν αγοράσουμε  μια μετοχή στα 10ε και αυτή αντί να αυξηθεί , υποχωρεί  στα 5ε ? Τότε καταγράφουμε απώλειες από το αρχικό μας κεφάλαιο και αποφασίζουμε να γίνουμε πλέον «μακροπρόθεσμοι επενδυτές» , δηλαδή να κρατήσουμε  τη μετοχή στο χαρτοφυλάκιο μας  γιατί κάποια στιγμή  η μετοχή θα ξανανέβει και θα πάρουμε πίσω τα χρήματα μας . Μόνο που οι επενδυτές που αποφάσισαν να αγοράσουν μετοχές το καλοκαίρι του 99 , δηλαδή 10 χρονιά πριν, δεν έχουν πάρει πίσω τα χρήματα τους και θα περιμένουν πολλά χρόνια ακόμα ώστε να το πετύχουν .


 
Αντί όμως να βγάζω χρήματα από την άνοδο των μετοχών μπορώ να βγάλω και από την πτώση τους ? Η απάντηση είναι φυσικά και μπορούμε . Πως κερδίζω χρήματα από την πτώση των μετοχών ? Επιλέγω μια μετοχή που πιστεύω ότι θα υποχωρήσει σε χαμηλότερες τιμές και την πουλάω, μέσα από την Αγορά Παραγώγων. Δηλαδή , χωρίς να έχω καθόλου μετοχές της εταιρίας την πουλάω  , πχ. την πουλάω  στα 10ε με την προϋπόθεση όμως ότι θα πρέπει να την αγοράσω πάλι πίσω . Εάν έχω δίκιο και η μετοχή υποχωρήσει από τα 10ε που την έχω πουλήσει στα 5ε , τότε την αγοράζω πίσω και κλείνει λογιστικά η θέση μας . Έχουμε πουλήσει μια μετοχή στα 10ε και την αγοράζω πάλι πίσω στα 5ε . Στον χρηματιστηριακό μας λογαριασμό έχουμε κέρδος 5ε ανά μετοχή , γιατί προβλέψαμε σωστά ότι η μετοχή θα υποχωρήσει και εκμεταλλευτήκαμε σωστά το κατάλληλο χρηματιστηριακό προϊόν ( μέσα από την αγορά παραγώγων) . Εάν όμως έχουμε άδικο και αντί η μετοχή που πουλήσαμε ανέβει , τότε όσο περισσότερο ανεβαίνει τόσο μεγαλύτερη ζημία έχουμε .


 
Έτσι λοιπόν , η τρέχουσα 10ετία  που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη αναφορά , πως είναι χαμένη 10ετία για τις αγορές μετοχών , θα μπορούσαμε να είχαμε βγάλει πολλά λεφτά ,όχι από την αγορά μετοχών , αλλά επενδύοντας στην πτώση αυτών , μέσα από την αγορά των παραγώγων .  Όταν λοιπόν ξανακούσετε καθυστερημένα από τα μεγάλα ΜΜΕ , ότι η «Χ» μεγάλη τράπεζα στην Αμερική χρεοκόπησε , από τα 60$ στα 2$ , σκεφτείτε πως κάποιοι επενδυτές έχουν αποκομίσει τεράστιες περιουσίες σε σύντομο χρονικό διάστημα . Και σύμφωνα με τις στατιστικές στις «Κρίσεις» οι μετοχές καταρρέουν ταχύτατα, σε χρόνο τουλάχιστον τον μισό ,  από ότι απαιτείται να ανεβεί ξανά η μετοχή στα ίδια επίπεδα. Το να καταρρεύσει μια μετοχή από τα 60$ στα 2$ απαιτείται πολύ λιγότερο διάστημα από ότι να ξαναπάει η μετοχή από τα 2$ στα 60$ . Αυτό συμβαίνει γιατί το «έξυπνο χρήμα» έχει αποχωρήσει από την μετοχή και αυτή καταρρέει , σαν χάρτινος πύργος .


 


Περισσότερες ημερήσιες αναφορές στο www.xrimanews.gr & www.economico.gr


                                                                                                  


                                                                                                  Στράτης Σαραντάκος


                                                                                       Επιστημονικός Τεχνικός Αναλυτής


επιστροφή
επάνω