Η Αμερική, η Γερμανία και η Τουρκία μετράνε τα λάφυρα τους από την ελληνική κρίση.

Ένα παλιό ρητό των δημοσιογράφων λέει πως ?η κακή είδηση πουλάει? και αυτό συμβαίνει σχεδόν ένα χρόνο τώρα, με την Ελλάδα. Τα διεθνή ΜΜΕ, εξυπηρετώντας πλήρως τα συμφέροντα του ?έξυπνου χρήματος?, έχουν στρέψει τους τηλεοπτικούς φακούς και τα δημοσιογραφικά τους μικρόφωνα πάνω από την Ελλάδα και την ελληνική κρίση και αναμεταδίδουν ?Live? ή με ?Breaking news?, τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν. Υπερτονίζουν πως η ανεργία στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 12%, με έντονα ανοδικές τάσεις για τους επόμενους μήνες, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει να δανειστεί στις αγορές, ότι το χρέος της ξεπερνάει τα 300 δις ευρώ και ότι παραμένει στην 2η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τις πιθανότητες πτώχευσης, που φτάνουν το 49,87%.


 


Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, στην Αμερική τώρα, τα διεθνή ΜΜΕ ?ξέχασαν? να μας ενημερώσουν ότι η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 9,5% και δύσκολα θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της. Ξέχασαν να μας ενημερώσουν ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ ξεπερνάει τα 13 τρις δολάρια και εάν υπολογιστούν τα ελλείμματα για το σύστημα υγείας και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, το συνολικό έλλειμμα αγγίζει τα 100 τρις δολάρια. Ξέχασαν να μας ενημερώσουν ότι μέσα στο τοπ 10 ως προς τις πιθανότητες για πτώχευσης παγκοσμίως, βρίσκονται στην 8η και στην 10η θέση, το Ιλινόις και η Καλιφόρνια αντίστοιχα, ενώ την 20άδα συμπληρώνουν η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ . Επίσης, ?ξέχασαν? να μας ενημερώσουν ότι προ ελληνικής κρίσης, η Αμερική αναχρηματοδοτούσε το τεράστιο χρέος της με 4% και τώρα, με μόλις 2,68%, δηλαδή 33% φτηνότερα.


 


Αντίθετα, μόλις χθες, ανακοινώθηκε πως το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το 2ο τρίμηνο αυξήθηκε στο 2,2% και αυξήθηκε με τον μεγαλύτερο ρυθμό από την εποχή της επανένωσης της Γερμανίας. Αυτό συνέβη λόγο της μεγάλης αύξησης των εξαγωγών της. Η πτώση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου, από το 1,50 προς το 1,20 (εξαιτίας της ελληνικής κρίσης), βοήθησε τα μέγιστα, στο να αυξηθούν οι εξαγωγές της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, εξηγεί τον ?ρόλο? των Γερμανικών ΜΜΕ για την Ελληνική κρίση, αλλά και το παιχνίδι της ?κολοκυθιάς? που έπαιζε η Γερμανική κυβέρνηση με την Ελληνική, τους πρώτους κρίσιμους μήνες του 2010, για το εάν θα έπρεπε να δοθεί οικονομική βοήθεια ή όχι στην Ελλάδα. Τελικά, όλο αυτό το χάσιμο του πολύτιμου χρόνου, σε καμία περίπτωση δεν ευνόησε την Ελλάδα, αλλά τις γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.


 


Εκτός λοιπόν , από την Αμερική  και από την Γερμανία που είναι οι μεγάλοι  νικητές από την ελληνική κρίση, οι γείτονες μας οι Τούρκοι, αναπτύσσονται στην πλάτη της Ελλάδος. Η ελληνική οικονομία έχει βάλει την όπισθεν και υποχωρεί 3,5% το ΑΕΠ της, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία επιταχύνει και αναπτύσσεται με 11,7% το Α τρίμηνο του 2010. Η Τουρκία ετοιμάζεται φέτος να σπάσει το φράγμα των 30 εκ τουριστών, την ώρα που η Ελλάδα εμφανίζει μείωση στους περισσότερους τουριστικούς της προορισμούς. Το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί από την αρχή της χρονιάς 26% και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, την ώρα που το Τουρκικό χρηματιστήριο προσελκύει ξένους επενδυτές, και βρίσκεται σε νέο υψηλό πάνω και από το κραχ του 2008.


 


Συμπερασματικά λοιπόν, η Αμερική, η Γερμανία και η Τουρκία κατά κύριο λόγο, αξιοποιούν τα μέγιστα ένα άλλο ρητό που λέει ?ποτέ μην αφήνεις  μια κρίση να πάει χαμένη?. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να περάσει ένα από τα ποιο δύσκολα Φθινόπωρα των τελευταίων 10ετιών.


                           Στράτης Σαραντάκος

        Επιστημονικός Τεχνικός Αναλυτής ΕΚΤΑ

Email επικοινωνίας : stratis.sarantakos@gmail.com


επιστροφή
επάνω