Συνέντευξη Σαραντάκου στον FMvoice.gr

Όποιος έχει επενδύσει σε μετοχές, περιμένοντας να αποκομίσει κέρδη από την άνοδο των τίτλων, θα πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί και τα παράγωγα, όπου κέρδη προκύπτουν και από την υποχώρηση, επεσήμανε ο ανεξάρτητος τεχνικός αναλυτής Στράτης Σαραντάκος, μιλώντας στην fmvoice.gr


 


Η δύσκολη κατάσταση στο εγχώριο χρηματιστήριο αναδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία του Χ.Α., σύμφωνα με τα οποία, πάνω από το 50% των κωδικών καταγράφει αξίες μικρότερες των 3.000 ευρώ, ενώ τον προηγούμενο μήνα μόλις 65.000 κωδικοί έκαναν τουλάχιστον μία αγοραπωλησία.


 


Σύμφωνα με τον κ. Σαραντάκο, βασική αιτία για την κατάσταση αυτή είναι το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν γνώσεις διαχείρισης χαρτοφυλακίου, ενώ πολλοί επαγγελματίες του χώρου ενδιαφέρονται για τις προμήθειες κι όχι για τις αποδόσεις των τίτλων των πελατών τους.


 


Για το λόγο αυτό, ο αναλυτής προτείνει στροφή σε ξένες αξίες, αλλά με προσοχή και με γνώση των εξελίξεων σε αυτές τις αγορές, καθώς ήδη πολλές από αυτές έχουν κάνει υψηλά ή βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά τους υψηλά.


 


Επεσήμανε πως ευκαιρίες υπάρχουν σε χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική.


 


Στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν πάνε καλά, υποστήριξε ο κ. Σαραντάκος, επισημαίνοντας τους φόβους του για τις επισφάλειες των τραπεζών, σε μία οικονομία, που είναι απολύτως τραπεζοκεντρική.


 


Επιπλέον, σημείωσε πως η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και μάλιστα το πρόβλημα δεν ξεκίνησε από το ευρώ, αλλά από το δολάριο, πριν περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.


 


Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ κτύπησαν τις πιο αδύναμες χώρες της Ε.Ε., ώστε να εξάγουν τα ελλείμματά τους, αλλά πλέον το πρόβλημα αγγίζει τη Γαλλία, δηλαδή τον ισχυρό σύμμαχο της Γερμανίας.


 


Από την άλλη, η Άνγκελα Μέρκελ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας της και δεν φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ή να μη θέλει να εξυπηρετήσει τα κοινά συμφέροντα της υπόλοιπης Ευρώπης.


 


Στην ελληνική αγορά, ο ανεξάρτητος τεχνικός αναλυτής επιλέγει μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου (3E, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ), διευκρινίζοντας ότι για τους πρώτους μήνες του 2011 διαφαίνεται πως η αγορά θα σημειώσει νέα χαμηλά.


 


Για το σύνολο του επομένου έτους είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, καθώς όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην οικονομία.


 


πηγή: fmvoice.gr


επιστροφή
επάνω