Ο Δήμος Σπάρτης στηρίζει το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά προς το ΥΠΠΟΑ για το Γεφύρι του Κόπανου! (ΒΙΝΤΕΟ)

19/12/2017

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης που διεξήχθη την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 παρευρέθηκε ως εισηγητής θέματος για το Γεφύρι του Κόπανου ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά κ. Νίκος Καρμοίρης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του  Δ.Σ. κ. Σπύρου Μοιράγια.

Ο Νίκος Καρμοίρης μιλώντας στο Σώμα ανέφερε: «Θα σας μιλήσω με τις λέξεις και τα νοήματα της αγαπητής μου καθηγήτριας κ. Μαρίας Ευθυμίου, η οποία σε κάποια συνέντευξη είχε αναφέρει πως έχουμε μια υπαρξιακή εμμονή με την αρχαιότητα, ενώ και η νεότερη και  σύγχρονη ιστορία μας έχει να επιδείξει λαμπρές σελίδες τις οποίες πρέπει και οφείλουμε να μελετήσουμε, να μας παραδειγματίσουν, να τις αναδείξουμε. 

Ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα της νεότερης τοπικής μας ιστορίας μας αποτελεί το πολυθρύλητο Γεφύρι του Κόπανου. Δε θα σας δώσω πολλές λεπτομέρειες μιας και οι περισσότεροι βρεθήκατε παρόντες σε πρόσφατη εκδήλωσή μας στο Σαϊνοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο.  Θα αναφέρω εν συντομία μόνο ορισμένα σημαντικά στοιχεία για να καταγραφούν στα πρακτικά»

Κατόπιν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε κάποια ιστορικά στοιχεία για το γεφύρι, καθώς και το χρονικό των δράσεων ανάδειξης του μνημείου από το 2012 έως σήμερα, για να καταλήξει ως εξής:

«Στις 3 Νοεμβρίου 2017 αποστείλαμε επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κονιόρδου ζητώντας την ανακήρυξη του Γεφυριού του Κόπανου  σε διατηρητέο μνημείο, με στόχο τον προφανή: να υπάρξει επίσημο ενδιαφέρον της πολιτείας και να διασωθεί το μνημείο, από κάθε λογής εχθρούς˙ χρόνο, βλάστηση, ανθρώπους…  Κατόπιν κοινοποιήσαμε αυτή την επιστολή στις τοπικές αρχές και φορείς ζητώντας τη συμβολή σας ώστε με τον τρόπο αυτό να επιτύχουμε ομόψυχα την προστασία και διάσωση ενός μνημείου άρρηκτα συνδεδεμένου με την φύση και την ιστορία της περιοχής του Ευρώτα και της Σπάρτης.

Αξιότιμο Δημοτικό Συμβούλιο, 
Για τους παραπάνω λόγους, ως εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά σας καλώ να καταθέσετε ψήφισμα στο ΥΠΠΟΑ και να στηρίξετε το αίτημά μας για ανακήρυξη του Γεφυριού του Κόπανου σε διατηρητέο μνημείο. Σήμερα ως Σύλλογος, μετά από πέντε χρόνια αγώνων και δράσεων ολοκληρώνουμε και με το παραπάνω τις προσπάθειες μας για την ανάδειξη, προστασία και διάσωση του σπουδαίου αυτού γεφυριού του Ευρώτα. Τον λόγο τώρα πλέον έχει η επίσημη Πολιτεία. 

Στην παρουσίαση των πρακτικών ανέφερα πως πολλές φορές η Πολιτεία παίρνει μασημένη τροφή και δυσκολεύεται να τη μασήσει. Σήμερα το Δ.Σ. Σπάρτης και μία εβδομάδα νωρίτερα το ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου βαλθήκατε, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, να με διαψεύσετε πανηγυρικά κι αυτό είναι και ευχάριστο και υγιές και ελπιδοφόρο. Εύχομαι να συνεχίζετε με ακόμα περισσότερες πράξεις να μας ξαφνιάζετε ευχάριστα και να μας διαψεύδετε διαρκώς.    

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά σας ευχαριστούμε για την τιμητική πρόσκληση να παραστούμε και να μιλήσουμε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου και σας χαιρετούμε εκφράζοντάς σας το αυτονόητο˙ πως είμαστε, δηλαδή, στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε μορφή ανιδιοτελούς συνεργασίας προς όφελος της τοπικής μας Κοινωνίας».

Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης ο οποίος ανέφερε πως «πρέπει να στηρίξουμε το αίτημα του Συλλόγου και το ψήφισμά μας να είναι τέτοιο ώστε το γεφύρι να κηρυχτεί σε διατηρητέο μνημείο. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο Σύλλογο και σε όλους εκείνους που ενεργοποιήθηκαν και ανάδειξαν όλα αυτά τα χρόνια αυτό το μνημείο της σύγχρονης ιστορίας μας». Μάλιστα ο Δήμαρχος ανέφερε πως γκραβούρα του γεφυριού του Κόπανου κοσμούσε το γραφείο του Προέδρου της Βουλής επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη, γεγονός που μαρτυράει ξανά τη σπουδαιότητά του. «Πάντα η τοπική Κοινωνία προσπαθούσε να αναδείξει το συγκεκριμένο μνημείο», είπε ο κ. Βαλιώτης αναφερόμενες στις προσπάθειες που είχαν γίνει από τον πρώην Δήμο Οινούντος και την πρώην Κοινότητα Κλαδά. «Είναι θετικό, όμως, ότι ένας σύλλογος το έχει θέσει υπό την προστασία του και ο Δήμος πρέπει να συμβάλει προς την κατεύθυνση του να αποτελέσει το γεφύρι πόλο έλξης για την περιοχή μας και να αναδειχθούν ταυτόχρονα και οι παρακείμενές του αρχαιότητες», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Σπάρτης.  

«Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά για τη συνεχή και πολυποίκιλη δραστηριότητα που αναπτύσσουν εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία έχει αποδώσει καρπούς. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η αγάπη και η σύμπνοια που υπάρχει μεταξύ τους και όλοι μαζί προσπαθούν για το καλύτερο του τόπου τους. Αν είχαμε θεσπίσει ετήσιο βραβείο πρότυπου πολιτιστικού συλλόγου νομίζω ότι θα έπρεπε το πρώτο να το πάρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά!», ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σταύρος Αργειτάκος και συνέχισε: «Όση δυστοκία και να υπάρχει στον κεντρικό πυρήνα του κράτους παίζει ρόλο πάντοτε το πόσο εμπεριστατωμένα υποβάλλεται ένα αίτημα. Πάνω σε αυτό το σημείο πρέπει να συνεργαστούμε και εύχομαι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα»

Από την πτέρυγα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο κ. Παν. Κουμουνδούρος ανέφερε πως «είναι ενθαρρυντικό πως πολιτιστικοί φορείς ασχολούνται με μνημεία της περιοχής και τα προβάλλουν έτσι ώστε να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην περιοχή. Συμφωνώ  στο να τεθεί το αίτημα του συλλόγου υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να διατηρηθεί το μνημείο». Στο ίδιο ύφος συνέχισε κι ο κ. Δήμος Λεβεντάκης, ο οποίος αφού πρώτα συνεχάρη το Σύλλογό μας για τις ενέργειές του στο συγκεκριμένο θέμα, τόνισε: «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις που μας κάνει ο Σύλλογος για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να αναδειχθεί το συγκεκριμένο γεφύρι»

«Θέλω να ευχηθώ στο σύλλογο όλα τα καλά του κόσμου. Και να κάνω μια μικρή μνεία πως εκεί, στο γεφύρι, σκοτώθηκε ο μεγάλος οπλαρχηγός της Επανάστασης, ο Παν. Κρεββατάς. Κι αυτό θέλω να το συνδέσω ως εξής. Το γεγονός αυτό περιγράφεται σε ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Δημητρακάκη, το οποίο είχε εκδώσει το Ν.Π. Πολιτισμού πριν λίγα χρόνια. Θέλω να πω πως ορισμένα χρήματα πρέπει να προϋπολογίζονται για συγκεκριμένα θέματα όπως η έκδοση βιβλίων», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μάριος Τζωρτζάκης

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος αφού έδωσε συγχαρητήρια στο Σύλλογο, μίλησε τόσο για τις παρακείμενες αρχαιότητες που πρέπει να αναδειχθούν και να προστατευθούν από το Δήμο Σπάρτης καθώς και για τις προσπάθειες που είχε κάνει η Κοινότητα Καλαδά επί των ημερών του για την ανάδειξη του Γεφυριού. 

«Μπράβο στο Σύλλογο του Καραβά», είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Χρίστος Πλειώτας και συνέχισε: «θέλω να προσθέσω πως εκτός από το Γεφύρι του Κόπανου υπάρχουν κι άλλα γεφύρια -γνωστά και άγνωστα- όπως το αξιόλογο γεφύρι του Ξηροκαμπίου, αλλά και άλλα στη Μαγούλα, στΆ Ανώγεια κ.α. και ίσως η ανάδειξή τους αποτελέσει μια μορφή θεματικού τουρισμού».

Λίγο πριν το κλείσιμο της συζήτησης η Πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κα. Γεωργία Γαλανοπούλου σημείωσε πως «το ΝΠΠΠ ετοιμάζει επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού για να ενισχύσει το αίτημα του Συλλόγου. Μάλιστα, φωτογραφίες του γεφυριού βρίσκονται και στο Μουσείο Νεότερης Σπάρτης και τώρα τοποθετήσαμε και το υλικό που μας έστειλε ο Σύλλογος»

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017:


επιστροφή
επάνω